Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. august 2015
0
6112

Škôlka nad vinicou - Limbach

Novostavba škôlky. Typologického druhu, ktorého je nedostatok. Škôlky nám chýbajú. Tlak zo strany samospráv na ich výstavbu je veľký. Žiaľ, väčšinou ide iba o čisto utilitárne riešenia, bez akýchkoľvek architektonických kvalít. Bez ambícií vytvoriť pre deti podnetné prostredie. Poďme sa pozrieť, ako sa to podarilo v Limbachu súkromnému investorovi.
Škôlka nad vinicou - Limbach
Autori: Ing. arch. Matúš Polák, Ing. arch. Martin Rezník, Ing. arch. Juraj MakovýInvestor: TIGRE SK, s. r. oPlocha pozemku: 935 m2Zastavaná plocha: 350 m2Podlažná plocha: 580 m2Obostavaný objem: 2 250 m2Investičný náklad: 500 000 €Návrh: 2013 - 2013Realizácia: 2014 - 2015Adresa: Vavrinecká 2, Limbach, SlovenskoPublikované: 16. august 2015

Navrhnúť škôlku pre 40 detí na extrémne malom pozemku vo vinárskej obci Limbach bolo pre nás náročným, ale zaujímavým zadaním. Na ploche pozemku s rozlohou iba 935 m2 sme museli umiestniť triedy pre deti, spoločenskú miestnosť, kanceláriu riaditeľa, kuchyňu so zázemím, plochy na hranie a parkovanie pre rodičov a personál. Umiestnenie tried na horné poschodie sa ukázalo nakoniec ako jediné možné riešenie. Škôlka má tri pavilóny: trieda pre 3-deti (kapacita 10 detí), trieda pre 4-5-ročné (kapacita 20 detí), trieda pre6-ročné (kapacita 10 detí). Technická časť sa dokonca nachádza pre nedostatok miesta až v najvyššej podkrovnej časti nad hlavným schodiskom. Hlavným vizuálnym prvkom objektu sa stal pre deti ľahko zrozumiteľný motív domu so šikmou strechou a s hravými okennými otvormi. Juhovýchodná orientácia okien do vinohradu vytvára priamy kontakt s vinicou a opticky tak zväčšuje menšie zelené plochy okolo škôlky.

foto: Tomáš Manina

Hlavná fasáda školky s veľkými okennými otvormi ako aj zelené a hracie plochy pre deti sú otočené do vinohradu. Okná majú rôznym spôsobom znížené parapety tak, aby aj tie najmenšie deti mali kontakt z exteriérom.

Situácia - širšie vzťahy
Situácia - širšie vzťahy
foto: Tomáš Manina

Na zadnej fasáde sú umiestnené len menšie okenné otvory, keďže sa tu nachádzajú komunikačné priestory, kuchyňa, zásobovacia miestnosť a technická časť. Exteriérové schodisko s dreveným zábradlím slúži v prípade požiaru aj ako sekundárne evakuačné schodisko vedúce z poschodia.

Pohľady
Pohľady
Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP
Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP
foto: Tomáš Manina

Menšie okenné otvory skryté za dreveným obkladom presvetľujú zo západnej strany hlavný komunikačný priestor.

foto: Tomáš Manina

Jeden z pavilónov s kapacitou desať detí sa musel umiestniť nad parkovaciu časť pre rodičov. Pavilón postavený na dvoch stĺpoch tiež slúži ako prekrytie hlavného vstupu do škôlky.

foto: Tomáš Manina

Za dreveným obkladom na poschodí sa nachádza spacia časť najväčšieho pavilónu. Najvyšší hrebeň strechy zabezpečuje podľa hygienických noriem najväčšie množstvo vzduchu pre deti počas ich poludňajšieho spánku.

foto: Tomáš Manina

Spoločenská miestnosť slúži na stravovanie, stretávanie a vzajomnú interakciu detí, môžu sa tu konať aj besiedky alebo malé divadielka pre rodičov. Miestnosť je v priamom napojení na hlavný vstup, ako aj administratívu a kuchyňu. Menší sklad a toalety sú takisto hneď na dosah.

foto: Tomáš Manina

Vinohrad mení svoj výraz počas celého roka a deti tak majú možnosť sledovať tieto zmeny priamo vlastnými očami.

foto: Tomáš Manina

Za bielym múrom sa nachádza vjazd pre zamestnancov ako aj zásobovania škôlky. Pod schodiskom sa nachádza skrytý sklad odpadu.

Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžny

podklady: architekti.sk

Poloha diela

Ing. arch. Matúš Polák
Ing. arch. Martin Rezník
Ing. arch. Juraj Makový

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím