Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. apríl 2016
0
777

Mezinárodné výskumné laserové centrum ELI Beamlines v Českej republike

Medzinárodné výskumné a technologické centrum pre pokusy s vysoko výkonnými lasermi. Projekt ateliéru Bogle Architects získal cenu MIPIM za najlepší priemyselný a logistický projekt.
Mezinárodné výskumné laserové centrum ELI Beamlines v Českej republike
Autori: BArch. MArch. Ian BogleInvestor: združenie MVOZastavaná plocha: 29 500 m2Podlažná plocha: 24 920 m2Investičný náklad: 1,5 mld. Kč (odhad)Návrh: 2011 - 2011Realizácia: 2012 - 2015Adresa: Za Radnicí 835, Dolní Břežany, Česká republikaPublikované: 25. apríl 2016

V centre ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines sa budú nachádzať lasery s intenzitou, ktorá je desaťkrát vyššia ako hodnoty dosiahnuteľné v súčasnosti. Výskumné centrum bolo poňaté ako areál zasadený do krajinársky upravenej zelene. Tvoria ho štyri samostatné budovy, kde sa nachádzajú kancelárie, laboratóriá, multifunkčné priestory s prednáškovou sálou a kaviarňou. Hlavný prvok - betónová "krabica" veľkosti futbalového ihriska zastrešuje halu v ktorej sa nachádza technológia s laserom. "Koncepčne sa budova zaoberá predstavou duality svetla - vytváraním svetla v laserových halách a využívaním prirodzeného svetla vo verejných priestoroch pre pocit pohody užívateľov budovy.", predstavil koncept budovy architekt Ian Bogle.

ELI Beamlines v Českej republike je pilotný projekt výstavby infraštruktúry Extreme Light Infrastructure (ELI). Tento projekt súčasťou európskeho plánu na vybudovanie novej generácie veľkých výskumných zariadení vybraných Európskym strategickým fórom pre výskumné infraštruktúry.

Hlavným cieľom ELI je vybudovanie najmodernejšieho laserového zariadenia na svete. ELI bude dodávať ultrakrátke laserové pulzy trvajúce typicky niekoľko femtosekúnd (10-15 fs) a produkovať výkon až 10 PW. ELI prinesie nové poznatky potenciálne využiteľné v lekárskom zobrazovaní a diagnostike, konštrukcii nástrojov pre vývoj a testovanie nových materiálov, röntgenovej optike atď. ELI bude tiež atraktívna platforma pre výchovu novej generácie doktorandov, vedcov a inžinierov. 

V rámci projektu vzniklo, alebo vzniká viacero výskumných centier: Prvé centrum ELI Beamlines (ktoré predstavujeme ako dielo v článku) je umiestnené v Českej republike a zastrešuje novú generáciu sekundárnych zdrojov pre medziodborové aplikácie vo fyzike, medicíne, biológii a materiálových vedách. Druhé centrum - ELI Attosecond sa v súčasnosti stavia v Maďarsku a bude slúžiť na výskum v oblasti fyziky ultrakrátkych optických pulzov v ráde attosekúnd. A nakoniec posledné centrum - ELI Nuclear Physics orientované na fotonukleárnu fyziku by malo sídliť v Rumunsku. O umiestnení štvrtej infraštruktúry se v súčasnej dobe jedná.

Čelný večerný pohľad na hlavný vstup
Čelný večerný pohľad na hlavný vstup Martin Vlnas pro Bogle Architects

Medzinárodné výskumné laserové centrum ELI Beamlines je architektonicky aj technicky zložitá budova. Centrum bolo dokončené v decembri 2015 a v roku 2017 v ňom bude spustený najvýkonnejší laser na svete. ELI Beamlines je prvou infraštruktúrou pre výskum laserov, do ktorej sa zapájajú vedci z globálnej výskumnej komunity a je považované za jeden z najvýznamnejších výskumných projektov Európskej únie.

Letecký pohľed - vizualizácia
Letecký pohľed - vizualizáciaBogle Architects

Zámerom architektov bolo navrhnúť komplexné zariadenie maximálne jednoducho a čitateľne. Aby to dosiahli, rozdelili rôzne priestory podľa využitia do logických skupín a vytvorili pre ne štyri samostatné objekty - kancelárie, polyfunkčnú budovu (s verejnosti prístupnou kaviarňou, prednáškovou sálou, knižnicou atď.), laboratóriá a laserové experimentálne haly. Každému objektu bola daná odlišná identita zodpovedajúcu jeho funkciu. Spolu tvoria vedecký "kampus".

Pohľad na hlavný vstup a multifunkčnú budovu
Pohľad na hlavný vstup a multifunkčnú budovu Filip Šlapal

Usporiadanie jednotlivých častí je odrazom funkčných a bezpečnostných požiadaviek na stavbu, vsadenú spolu s úpravami okolia do pôvodného brownfieldu v zastavanej časti Dolných Břežan. Všetky objekty sú dohromady prepojené zjednocujúcim prvkom konštrukcie tienenia  ktorá usporiadaním tieniacich lamiel pozitívne ovplyvňuje vnútorné prostredie stavby a zároveň vizuálne odkazuje ku krátkym priamym laserovým pulzom prebiehajúcim vnútri.

Pevádzkový diagram
Pevádzkový diagram
Prístup
Prístup
Srdce budovy
Srdce budovy
Návštevnícka hala
Návštevnícka hala
Technologická hala s laserom je odizolovaná proti vybráciám z ostatných priestorov
Technologická hala s laserom je odizolovaná proti vybráciám z ostatných priestorov
Autorská skica
Autorská skica
Pohľad do vonkajšej dvorany
Pohľad do vonkajšej dvoranyFilip Šlapal

Laserové experimenty budú prebiehať v železobetónovom "bunkri " o pôdorysnej veľkosti futbalového ihriska, kde sú 9 metrov pod povrchom umiestnené cieľové komory. Laserová experimentálne hala je technicky náročná stavba ktorá je navrhnutá tak, aby spĺňala požiadavky na laboratórne čisté prostredie odolné proti prenosu vibrácií, čo je požadované pre bezpečnú prácu s citlivým laserovým zariadením. Zariadenie je extrémne náchylné na vonkajšie vplyvy. V priebehu experimentov generuje ultrakrátke zväzky s veľmi vysokou energiou.

Porovnanie veľkosti laserovej haly s futbalovým ihriskom
Porovnanie veľkosti laserovej haly s futbalovým ihriskom
3D model suterénu Laserovej haly
3D model suterénu Laserovej halyBogle Architects
Pohľad do experimentálnej haly
Pohľad do experimentálnej halyMartin Vlnas pro Bogle Architects
Celkový pohľad na centrum
Celkový pohľad na centrumFoto: Bogle Architects
Pohľad na kancelársku budovu
Pohľad na kancelársku budovuFilip Šlapal
Exteriérové tienenie
Exteriérové tienenieFoto: Bogle Architects
Terasa
TerasaFoto: Bogle Architects

Množstvo prirodzeného svetla v interiéri a veľkorysé otvorené priestory s vloženými objememi menších prevádzok tvoria zdravé pracovné prostredie.

Čelný pohľad na hlavný vstupný priestor
Čelný pohľad na hlavný vstupný priestorFilip Šlapal
Pohľad do interiéru hlavného vstupného átria
Pohľad do interiéru hlavného vstupného átria Filip Šlapal
Pohľad z multifunkčnej budovy na spojovaciu lávku v interiéri hlavného vstupného átria
Pohľad z multifunkčnej budovy na spojovaciu lávku v interiéri hlavného vstupného átria Filip Šlapal
Pohľad na schodisko a spojovaciu lávku v interiéri hlavného vstupního átria
Pohľad na schodisko a spojovaciu lávku v interiéri hlavného vstupního átriaMartin Vlnas pro Bogle Architects
Pohľad na schodisko v interiéri hlavného vstupného átria
Pohľad na schodisko v interiéri hlavného vstupného átria Filip Šlapal
Pohľad na spojovaciu lávku v interiéri hlavného vstupného átria
Pohľad na spojovaciu lávku v interiéri hlavného vstupného átria Filip Šlapal
Pohľad do vnútorného átria kancelárskej budovy
Pohľad do vnútorného átria kancelárskej budovyMartin Vlnas pro Bogle Architects

Fotografie z výstavby:

Foto: Bogle Architects
Foto: Bogle Architects

Viac informácii o ocenení MIPIM Awards si môžete pozrieť v prílohe:

Poloha diela

BArch. MArch. Ian Bogle
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím