Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. január 2024
7
1231

Dom na úzkej parcele - Senice na Hané (ČR)

Nová zástavba v prieluke.
Dom na úzkej parcele - Senice na Hané (ČR)
Autori: Ing.arch. Ondrej Palenčar, Ing. arch. Kristina Garbová, Ing. arch. Petra Fialová, Bc. Simona VykydalováPlocha pozemku: 520 m2Zastavaná plocha: 76 m2Podlažná plocha: 163 m2Návrh: 2020 - 2021Realizácia: 2021 - 2022Adresa: Senice na Hané, Česká republikaPublikované: 22. január 2024

Aktuálna realizácia česko-slovenského kolektívu TŘI.ČTRNÁCT architekti. Pôvodný dom, vklinený medzi bytovkami, nahradila kompaktná trojpodlažná drevostavba. Medzi dôležité aspekty projektu patrí zachovanie priechodu medzi ulicou a záhradou, vertikálne prepojenie obytných priestorov a presvetlenie hlbokej dispozície prostredníctvom rozsiahlych plôch presklenia. Aj vďaka spomínaným východiskám a účelnému riešeniu interiéru vytvárajú architekti na zastavanej ploche iba 76 m2 voľné pôsobisko pre mladú rodinu s dvomi deťmi.

Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake

Realizáciu bližšie predstavia autori.

V blízkosti nového biocentra Véklice nabídl historicky silně agrární region v centru obce Senice na Hané parcelu obdélníkového tvaru o šířce pouhých 6,5 metru a délce více než 80 metrů. Na pozemku stál původní vejminek k sousednímu statku od kterého se tato stavba oddělila v dávné době.

Původní stavbu ze smíšeného zdiva bylo, vzhledem k výrazně nevyhovujícímu stavu a náročným požadavkům na nízkou energetickou náročnost obytných staveb, ekonomičtější zdemolovat.

Architektonické řešení

Navrhnout dům na takto složitou parcelu bylo velikou výzvou. Bylo třeba vypořádat se s různorodými úhly stěn okolních domů i s úzkým manévrovacím prostorem. Důležitou otázkou byla míra začlenění výrazu domu do okolní zástavby. Po dlouhých debatách s investorem a s úřady bylo rozhodnuto se podobě okolní zástavby spíše mírně vymezit nežli se jí snažit připodobnit. Je velmi pravděpodobné, že se totiž její výraz bude v průběhu let postupně proměňovat.

Od počátku však bylo jasné, že je důležité, aby dům svou hmotou respektoval stávající řadovou zástavbu. Půdorysnou stopou téměř kopíruje původní stavbu, do zahrady se rozšířil o necelé dva metry. Uliční fasáda respektuje uliční čáru, sklon střechy i výšku okapní římsy sousední stavby, díky čemuž podporuje typickou urbnánní strukturu obce. Obě fasády se snaží v maximální možné míře přinést osvětlení do hluboké dispozice skrz veliká prosklení. Požadavkem klienta bylo udržet možnost průchodnosti mezi ulicí a zahradou

Na dům ze severo-západní strany navazuje terasa ze sibiřského modřínu, která je velkým HS portálem propojena s kuchyní a materiálově se na obě strany “rozlévá” v zástěnu a skříň na zahradní nábytek.

V zadní části zahrady je umístěn malý zahradní domek, a parkovací stání. V budoucnu je na střechu zahradního domku plánována instalace solárních panelů.

Bílá barva, která se z domu přelévá do povrchu stěn na celé zahradě je výsledkem snahy o sjednocení různorodých materiálů okolních staveb.

Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Situácia
SituáciaAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti

Dispozice domu

Dům je určen pro mladou rodinu se dvěma dětmi a klade důraz na kvalitu materiálů a jednoduchost a maximální účelnost prostoru.

Dům je nepodsklepený, má dvě nadzemní podlaží a podkroví. Celková zastavěná plocha domu je 80 m².

V prvním podlaží se nachází zádveří se šatnou, koupelna, komora a kuchyň s jídelnou.

Schodištěm v zádveří se vchází do druhého podlaží, kde se nachází dětský pokoj, technická místnost a obývací pokoj s krbem. Obývací pokoje je loftem propojen s jídelnou v přízemí. V podkroví je navržena ložnice, koupelna a dětský pokoj s velkým střešním ateliérem a šatnou.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti
Pôdorys podkrovia
Pôdorys podkroviaAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti

Konstrukce a materiály

Atipicky se jedná o dřevostavbu v proluce. Nosný systém je sestaven z Palco nosníků a KVH řeziva. Konstrukce je difuzně uzavřená a byla zateplena PUR pěnou a z obou stran opláštěna OSB deskami. Zvenčí bylo přidáno fasádní zateplení a jemná točená fasádní omyvatelná omítka. Z vnitřní strany byla sestavena samostatná konstrukce z SDK profilů, ve které jsou vedeny instalace a která je vyplněna protihlukovou vatou a následně dvouplášť SDK a interiérová barva s hrubozrnnou strukturou.

Okna jsou dřevohliníková s izolačním trojsklem a z exteriéru jsou odstíněna hliníkovými roletami. Střešní ateliéry jsou hliníkové s izolačním trojsklem z jihu doplněné o screenovou roletu. Střecha a oplechování vikýře je z bílého falcovaného plechu.

Podlahy jsou odhlučněny kročejovou izolací, na ní je teplovodné podlahové vytápění v betonu a finální vrstva je polyuretan.

Stavba odpovídá nízkoenergetickým standardům, vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo, řízené větrání je zajištěno vzduchotechnikou s rekuperací a jako rezervní zdroj tepla slouží litinová krbová kamna.

Rez
RezAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti
Rez
RezAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti
Rez
RezAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti
Pohľad z ulice
Pohľad z uliceAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti
Pohľad z dvora
Pohľad z dvoraAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake
Foto: Mangoshake

Pôvodný dom:

Fotografie zo stavby:

Podklady: TŘI.ČTRNÁCT architekti
Fotografie: Mangoshake (Ing. arch. Jakub Klimeš, Ing. arch. Filip Gladiš)

Poloha diela

Ing.arch. Ondrej Palenčar
Ing. arch. Kristina Garbová
Ing. arch. Petra Fialová
Bc. Simona Vykydalová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím