Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. jún 2017
0
2976

Dom na nároží, Bratislava - architektonická štúdia

Projekt ateliéru GutGut sa zaoberá rekonštrukciou mestského domu v centre Bratislavy. Architekti vo variantných riešeniach hľadajú formu a prevádzku objektu v exponovanom nároží Jesenského a Palackého ulice.
Dom na nároží, Bratislava - architektonická štúdia
Autori: Ing. arch. Štefan Polakovič, Ing. arch. Lukáš Kordík, Ing. arch. Matej Honč, Ing. arch. Jana BenkováZastavaná plocha: 120 m2Podlažná plocha: 412 m2Návrh: 2016 - 2017Adresa: Jesenského 195/8, Bratislava, SlovenskoPublikované: 24. júl 2017

Mesto. Malá parcela i plocha jednotlivých podlaží. Práca v obmedzenom, prísne limitovanom priestore. Hľadanie primeranej formy, dispozície, prevádzky, vertikálneho prepojenia... Dopovedanie hmoty, primeraná mestskosť... Veľa otázok, dve odpovede.

Riešený objekt - súčasný stav
Riešený objekt - súčasný stav
Dom na historických fotografiách
Dom na historických fotografiách
Návrh - pohľad z ústia ulíc
Návrh - pohľad z ústia ulíc
Možné prístupy k hmotovo - priestorovému riešeniu nadstavby
Možné prístupy k hmotovo - priestorovému riešeniu nadstavby

Verzia X

Zachovanie maxima možného. Hlavný vstup navrhujeme z Palackého ulice, avšak pre personál samostatný vstup z Jesenského ulice. Podstatnú časť parteru zaberá dvojgaráž, zvyšok priestorov je utilitárne riešený. Rešpektujúc pôvodné konštrukcie, schody, či komínové telesá sa nové priestory vkladajú do existujúcich vymedzených priestorov. Schodisko v zásade predurčuje prevádzkové usporiadanie podlaží.

V prednej časti parteru je možné zaparkovať dve autá, ale z užívateľského hľadiska je škoda tak vzácny priestor venovať parkovaniu, preto ako možné riešenie sa ponúka autokolíska /2 autá nad sebou v parteri /, alebo autovýťah s plošinou, kde rovnako optimalizujeme resp. minimalizujeme zásah garážovej brány do východnej fasády. Ako ideálne riešenie považujeme však prenájom parkovacieho miesta či už pred domom alebo v neďalekej podzemnej garáži.

V podzemnom podlaží sme okrem nevyhnutných priestorov... kuchyne ci skladov, vytvorili priestor pre vínnu pivnicu, v zásade spoločenský priestor pre hostí, ktorá nebude rušiť ostatný chod domu.

Verzia X - pôdorys 1. PP
Verzia X - pôdorys 1. PP
Verzia X - pôdorys 1. NP
Verzia X - pôdorys 1. NP

Na 2. NP je obývacia izba orientovaná na ďaleký výhľad cez nárožie, na druhej strane izbu dopĺňa pec, zaústená do pôvodného vyspraveného komína; na izbu sa napája spoločenská jedáleň, s hygienickým zázemím. Výťah si vyžiada minimálnu perforáciu do stropnej konštrukcie, je osadený v JV cípe domu, kde je jeho poloha logická ako súčasť komunikačného jadra.

Verzia X - pôdorys 2. NP
Verzia X - pôdorys 2. NP

3. NP tvoria komfortné izby s pohodlnými kúpelňami, prístupnými cez šatníky. Izby sú dostatočne veľké, aby neboli len spálňami, ale je tu priestor aj na sofu, či malý pracovný kút.

Verzia X - pôdorys 3. NP
Verzia X - pôdorys 3. NP

4. NP je riešené volnejšie, izby zaberajú nárožie, zvyšok podlažia je openspace, kde je možné pracovňu vydeliť, napr. ťažkým závesom, alt. drevenou zostavou políc, prípadne posuvnými stenami. Pôvodné komínové telesá zapájame do života, izby môžu mať samostatné piecky/kachle.

Verzia X - pôdorys 4. NP
Verzia X - pôdorys 4. NP

5. NP koncipované ako relax zóna, so zárezmi loggiami (terasami) do hmoty nadstavby, čím podlažie ustupuje od uličnej čiary, a rešpektuje logiku koncepcie strešných "podlaží" v meste. Nástupná zóna pri výstupe zo schodiska, otvára výhľady na všetky strany strešnej krajiny Starého Mesta; priehľady cez terasy do fitnes zóny nad nárožím, či na jakuzzi nad Jesenského ulicou. Sauna v "samostatnom domčeku".

Horné terasy možno komfortne využívať aj na spoločenské účely, podvečerné soaré, nad korunami stromov s ďalekými výhľadmi.

Verzia X - pôdorys 5. NP
Verzia X - pôdorys 5. NP
Verzia X - axonometria priestorového riešenia
Verzia X - axonometria priestorového riešenia
Verzia X - axonometria priestorového riešenia
Verzia X - axonometria priestorového riešenia
Verzia X - axonometria priestorového riešenia
Verzia X - axonometria priestorového riešenia

 

Verzia Y

Do domu vstúpime do otvorenej haly. Ponad nástupný priestor sa vinie jednoramenné schodisko s priehľadom cez galériu až do horných podlaží. Masívny objem domu ostáva ponechaný, čistíme ho na podstatu muriva, ktoré nechávame vyznieť v jeho prirodzenej štruktúre. Pôvodné okná sú v parteri stiahnuté na francúzske. Blízkosť stromov vytvára na oboch uliciach dobrú mierku a čiastočné odblokovanie od ruchu dopravy. Radi by sme raster stromov potiahli pred obe fasády domu, vytvoria intímnejší nástup do domu v jeho už exponovanej polohe.

Vstupnú halu a "garáž" oddeľuje posuvná harmoniková stena (translucentné tabulové sklo) v subtilných kovových rámoch. Možno ju odsunúť a halu tak možno otvoriť až na nárožie domu, čím vznikne open-space pre catering, vernisáž, či malú dočasnú prijímaciu kanceláriu. Prakticky možno tento priestor komerčne prenajať ako kaviareň, galériu pričom autonomita domu pre rodinu ostáva chránená.

Verzia Y - pôdorys 1. PP
Verzia Y - pôdorys 1. PP
Verzia Y - pôdorys 1. NP
Verzia Y - pôdorys 1. NP

Obývacia izba na 2. NP sa veľkoryso vizuálne otvára už pri výstupe z hlavného schodiska. Pec, veľká sofa, oddychová kreslá… zároveň "jedálenský kút" za sklenenou priečkou a zimná záhrada. V lete príjemná lodgia, v zime zelený filter, kde sa dá raňajkovať a byť trochu súčasťou "ulice". Vzhľad fasády zostáva nezmenený. Okná pri susednom dome majú svoju výplň v pôvodnom ráze, loggia - zimná záhrada vznikne jeho otvorením. Miera otvárania ostáva na domácich, ale je tu možnosť stať sa súčasťou "ulice" (v danej výške je pocit z ruchu zanedbateľný). Sklenené steny je možné odsunúť či vyklopiť, a vtiahnuť tak exteriér aj dnu. Tento motív sklenených tabuľových stien je motív ktorý sa objavuje naprieč domom, je na vymedzenie priestorov ak je to potrebné, zasunú sa, ale poskytujú svetlo do vnútra dispozície, prepájajú priestor vizuálne.

Verzia Y - pôdorys 2. NP
Verzia Y - pôdorys 2. NP

Spálne sú veľkoryso riešené na treťom podlaží, vybavené pohodlným šatníkom a priestrannými priamo vetranými kúpelňami, orientovanými do Jesenského ulice.

Pôvodné robustné steny sú pravdepodobne poctivo murované, radi by sme ich v dome nechali vyznieť v štruktúre. Samotné spálne, či nové funkcie vkladáme do pôvodného domu. Prinášame nové materiály: drevené steny, murované, či sklenené priečky... Jasne principiálne oddelené a v symbióze vedľa seba staré - nové.

Verzia Y - pôdorys 3. NP
Verzia Y - pôdorys 3. NP

Pôvodné strešné podlažie nahrádzame 1+ nadstavbou. Architektonicky strohou odsadenou oproti mohutnej rímse susedného domu, ktorá sa nám páči a z pohľadu passanta na ulici vynikne. Na 4 podlaží ju budeme silno vnímať. Dom ustúpením vytvorí priebežnú "škáru z ulice na ulicu" - terasu pri štítovom múre. Tehličková stena susedného objektu dotvára atmosféru. Vytvárame zároveň aj voľnú priestrannú pobytovú terasu pre grill, oddych, rodinné obedy, či vonkajšiu pracovňu. Sme vo výške, kde sú listy stromov na dotyk, stromy tvoria prirodzený filter od ulice. Terasa je chránená, intímna. Môže byť obsypaná kvetmi v kochlíkoch, visiacim hammockom..., pracovňa kontaktuje terasu. Mentálne i fyzicky sa terasa môže stať súčasťou interiéru, delí ju od neho iba presklená stena na celú šírku domu.

Verzia Y - pôdorys 4. NP
Verzia Y - pôdorys 4. NP

Posledné podlažie ustupuje Jesenského ulici, je v strešnej rovine, výhľady na všetky strany, ruch dole. Sauna, vírivka, fitness, chill-out zóna, no i priestranná terasa zakončená úzkym exteriérovým bazénom, schody ako lavica pre priestranný stôl. Strešnú terasu možno pohodlne zapojiť do spoločenského ruchu domu.

* Výťah či jedálenský výťah je súčasťou výbavy domu, vedú spolu až na ustúpené 5. NP, čím je každé podlažie možné komfortne obslúžiť z hlavnej kuchyne.

Verzia Y - pôdorys 5. NP
Verzia Y - pôdorys 5. NP
Verzia Y - axonometria priestorového riešenia
Verzia Y - axonometria priestorového riešenia
Verzia Y - axonometria priestorového riešenia
Verzia Y - axonometria priestorového riešenia
Verzia Y - axonometria priestorového riešenia
Verzia Y - axonometria priestorového riešenia
Pohľad z ulice hmotovo - priestorové riešenie nadstavby
Pohľad z ulice hmotovo - priestorové riešenie nadstavby

Schodisko sa vinie naprieč otvorenou galériou. Vertikálne spája dom "voľným" priestorom - ide o spoločenské haly, knižnice, chill-out či malé lounge zóny.

Verzia Y - axonometria schodiska
Verzia Y - axonometria schodiska
Vizualizácia -  pohľad z terasy na 4. NP do interiéru
Vizualizácia - pohľad z terasy na 4. NP do interiéru
Vizualizácia - obývacia izba na 2. NP
Vizualizácia - obývacia izba na 2. NP
 Vizualizácia - priehľad z relax zóny na 5. NP
Vizualizácia - priehľad z relax zóny na 5. NP

Podklady: GutGut

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Štefan Polakovič
Ing. arch. Lukáš Kordík
Ing. arch. Matej Honč
Ing. arch. Jana Benková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím