Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
11. Máj 2018
0
2733
Viladom Janka Kráľa, Banská Bystrica

Viladom Janka Kráľa, Banská Bystrica

AutoriIng. Martin Bielik
Ing.arch. Katarína Michalková
SpoluprácaBc. Samuel Srnka
Zuzana Vaňková
Plocha pozemku2011 m2
Zastavaná plocha697 m2
Podlažná plocha2388 m2
Obostavaný objem7264 m3
Návrh2016 - 2016
Realizácia2016 - 2017
AdresaJanka Kráľa 5,
Banská Bystrica,
Slovensko
Hľadanie primeranej formy obytného domu na rozhraní heterogénnych funkčných, historických i formálne rôznych stavebných štruktúr.

Čerstvý prírastok do ponuky bývania v širšom centre Banskej Bystrice. Jednoduchý bytový dom, slušné dispozície. Mix dvojizbových bytov doplnených o niekoľko menších “trojizbákov” a penthousy na najvyššom podlaží sa ukázal ako vhodná voľba pre danú lokalitu - byty boli predané ešte pred dokončením objektu.

Autori sa museli pri návrhu popasovať so zložitými vstupnými podmienkami. Azda najväčšou výzvou bolo využitie pozostatkov, ktoré zostali na pozemku po predchádzajúcom projekte, vrátane hotových základov. To ovplyvnilo aj nové riešenie, vrátane umiestnenia parkovacích miest na teréne. Kompaktná hmota bytového domu tak “sedí” na perforovanom bloku prízemia. Prelamovaný kváder obytnej časti zastrešuje státia v podnoži stavby. Z ulice však návštevníkov víta živý transparentný parter.

Zdá sa, že výsledkom je "normálny" (v najlepšom zmysle slova), dobre urobený dom. Je síce iný, ako okolité objekty. Architektonicky je však napriek zložitým východiskovým podmienkam s prehľadom zvládnutý. Strohé materiálové riešenie zvýrazňuje čistú geometrickú formu. Naviac dáva aj ekonomický zmysel. Má predpoklady pre dlhodobé fungovanie v koexistencii s okolím. 

Pohľad z ulice. Žiadne oplotenie, občianska vybavenosť v nároží.
Pohľad z ulice. Žiadne oplotenie, občianska vybavenosť v nároží.Foto: Tomáš Manina

Viac povedia autori: 

Libreto

Notoricky známu frázu "postav dom, zasaď strom" sme obmenili na "postav dom, zachovaj strom". Podarilo sa. (Vila)dom stojí a vzrastlá zeleň naďalej dotvára prostredie ulice Janka Kráľa. Jestvujúci strom, susedstvo troch historických víl a blízkosť centra mesta, boli hlavné atribúty formujúce architektonický koncept. Najvyššie poschodie štvorpodlažného objektu ustupuje smerom od ulice tak, aby objekt nepôsobil na ulici dominantne. Výber použitých materiálov a farieb mal zabezpečiť aktuálnosť architektúry aj s pribúdajúcimi rokmi.

Pre stavbu sú typické oceľové stĺpy tvaru V.
Pre stavbu sú typické oceľové stĺpy tvaru V.Foto: Tomáš Manina

Architektúra

Na pozemok, kde v minulosti začala výstavba bytového domu, ale krízové roky ju zastavili hneď pri základoch, sme sa pokúsili nenásilne včleniť modernú stavbu. Po zhodnotení pôvodného projektu a existujúcich základov sme navrhli viladom, ktorý sa snaží rešpektovať historický kontext. Projektovať stavbu len pár krokov od námestia SNP, Mestského parku, historických víl a dvoch nákupných centier je pre architekta vytúžená práca.

Pri návrhu mali hlavné slovo regulatívy stavebného a pamiatkového úradu, možnosti parkovania, pôvodné základy a prísne obmedzenia dané rozvodmi inžinierskych sietí.

Situácia
Situácia

Dôležitým vstupom bola tiež predajná cena nehnuteľnosti. Tá je v porovnaní s hlavným mestom po prepočte na meter štvorcový polovičná. Vytvoriť v tejto polohe objekt, ktorý je kvalitný, architektonicky zaujímavý, ale súčasne dáva ekonomický zmysel bol tvorivý oriešok.

V našom prípade, kde sme museli zohľadniť pôvodné základy a nemohli sme uvažovať so suterénom, bolo nutné situovať celú parkovaciu kapacitu viladomu na teréne. Čelná fasáda na prvom nadzemnom podlaží (parter v kontakte s uličnou líniou) je určený pre občiansku vybavenosť. V súčasnosti sa tu nachádza Joga štúdio.

Ustúpené podlažie prispôsobuje mierku kontextu ulice.
Ustúpené podlažie prispôsobuje mierku kontextu ulice.Foto: Tomáš Manina
Okná v celom bytovom dome majú "nulový" parapet.
Okná v celom bytovom dome majú "nulový" parapet.Foto: Tomáš Manina
Subtílne dosky balkónov sú kotvené na profily isokorb.
Subtílne dosky balkónov sú kotvené na profily isokorb. Foto: Tomáš Manina

V objekte prevládajú dvojizbové byty pre “mestských” ľudí, doplnené o menšie trojizbové byty a nadštandardné penthousy s terasami na najvyššom podlaží. Každý z 26 bytov je originálny, rovnako ako výhľad. Na druhom aj treťom podlaží je po jedenásť bytových jednotiek. Prevádzku zabezpečuje (vďaka kompaktnému rozmeru bytovky) len jedno vertikálne komunikačné jadro. Z chodby sú prístupné jednostranne orientované dvojizbové byty, aj koncové "trojizbáky". Štyri nadštandardné penthausy na najvyššom podlaží disponujú vlastnými terasami. Z najrozsiahlejšej strešnej terasy orientovanej do ulice je nerušený výhľad na Urpín a bystrické námestie.

Na prízemí je do ulice orientovaný prenajímateľný obchodný priestor. Zvyšok parteru je vyhradený pre parkovanie a príručné sklady.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 4. NP
Pôdorys 4. NP

Skelet budovy tvoria železobetónové steny a stĺpy vyplnené murivom hrúbky 250 mm. Stavba je po obvode izolovaná minerálnou vlnou hrúbky 160 mm. 

Priečne rezy A-A a C-C
Priečne rezy A-A a C-C
Pozdĺžny rez B-B
Pozdĺžny rez B-B
Severovýchodný pohľad
Severovýchodný pohľad
Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľad

Jednoduchosť formy návrhu podčiarkuje strohá biela fasáda, kombinovaná s betónovou stierkou. Imitácia pohľadového betónu bola vytvorená omietkou CreativTop od firmy Baumit. Omietnutá plocha je špárami rozčlenená na viacero segmentov. Okná v celom bytovom dome sú navrhnuté s nulovým parapetom. Čisté riešenie zvýrazňujú bezrámové sklenené zábradlia. Svetlé povrchy a sklo na fasáde dopĺňajú čierne sendvičové panely, ktorými je opláštená ustúpená časť prízemia s príručnými skladmi. Preglejkový podhľad v exteriéri prvého podlažia, kryje technické rozvody.

Dôležitou súčasťou projektu je spomínaný strom, ktorý stojí pred uličnou fasádou domu. Od začiatku bolo našim želaním a cieľom jeho zachovanie. Žiadne špičkové materiály ani zaujímavá architektúra nenahradia živú prírodu. Stavebná firma zvládla výstavbu bez jeho poškodenia. Pomáha tak chrániť nových obyvateľov bytového domu pred hlukom, v letných mesiacoch vytvára príjemný tieň.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Podklady: BMX studio

Poloha diela

Ing. Martin Bielik
Ing.arch. Katarína Michalková

Súvisiace články

BaumitSKPre zdravé bývanie
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím