Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. jún 2021
0
2132

Administratívna budova Hollého 6, Žilina

Kancelársky blok v širšom centra Mesta.
Administratívna budova Hollého 6, Žilina
Autori: Ing. arch. Peter GažoInvestor: ReinooPlocha pozemku: 1 252,47 m2Zastavaná plocha: 447,99 m2 Obostavaný objem: 9 540,25 m³Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Hollého 6, Žilina, SlovenskoPublikované: 26. júl 2021

Čerstvo dokončená administratívna budova v centre Žiliny vytvorila na 1900 m2 prenajímateľnej plochy priestor pre stovku zamestnancov. Päťpodlažná stavba na Hollého ulici, ktorá nahradila staršie administratívne a skladové objekty, znížila pôvodnú zastavanú plochu na polovicu. Realizácia ateliéru GAŽO architekti tvorí napriek odlišnej funkčnej náplni prirodzenú súčasť ulice s prevládajúcimi bytovými domami. 

Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni

Monolitický kombinovaný oceľobetónový konštrukčný systém vytvára priestor pre flexibilné kancelárske open space priestory, ktoré je možné prispôsobiť požiadavkám nájomcu. Typické podlažie s výmerou 402 m2 sprístupňuje komunikačné jadro, prisadené k severnej fasáde s nadväzujúcim hygienickým blokom. Na najvyššom podlaží rozširuje kancelárie východne orientovaná terasa. 

Autor: GAŽO architekti
Autor: GAŽO architekti
Autor: GAŽO architekti

Matematický raster fasád, s jednotným rozmerom okenných otvorov, ozvláštňuje zapustený vstup, skosené juhozápadné nárožie a materiálovo odlíšené ustúpené podlažie. Pohľadovú vrstvu zo strany exteriéru tvorí obklad z lícových tehál, ktorý môžeme nájsť aj na segmentoch fasád susediacich bytoviek. 

Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni

Zaujímavé technické riešenia:

Všetka voda zo strechy a parkoviska vsakuje priamo na pozemku. Plynovú kotolňu nahradili kondenzačné jednotky, ktoré zabezpečujú efektívnejšie vykurovanie a chladenie. Zvýšený priemer vzduchotechnických potrubí zaisťuje lepšiu výmenu vzduchu a akustickú pohodu. Rozmerné okná z otváravými krídlami umožňujú kvalitné osvetlenie a prirodzené vetranie pracoviska. Exteriérové tienenie na južnej strane fasády zamedzuje prehrievaniu interiéru. Zameranie skutkového stavu a precízne osadenie okien zabezpečilo presné dodržanie špárorezu obkladu fasády. Súčasťou úprav exteriéru je vysadenie vzrastlých stromov v okolí budovy a zeleň vo vyvýšených záhonoch pred budovou. Zelené plochy rozširuje extenzívna vegetačná strecha. Štandard kancelárskych priestorov definujú zdvojené podlahy a akustické kazetové stropy.

Autor: GAŽO architekti
HIP: Ing. Dušan Bukovan, Ing. Ján Majerský, PhD.
Foto: Pavel Kudiváni

Poloha diela

Ing. arch. Peter Gažo
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím