Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Administratívny objekt a parkovací dom firmy Ekom, Piešťany

Administratívny objekt a parkovací dom firmy Ekom, Piešťany

AutoriIng. arch. Adam Cifra
InvestorEKOM
Podlažná plocha1 713,07 m2
Investičný náklad3,8 mil. €
Návrh2016 - 2016
Realizácia2017 - 2018
AdresaPriemyselná 18,
Piešťany,
Slovensko
Firemné sídlo v ultra-nízkoenergetickom štandarde (A1).

Pre každú firmu je dôležitá prezentácia navonok. Formuje jej dlhodobo záväznú tvár voči okoliu. Architektúru centrály si ľudia často spoja s identitou firmy. Piešťanská spoločnosť EKOM, ktorá sa zaoberá výrobou ekologických kompresorov si bola toho od začiatku vedomá. Aj preto úzko spolupracovala s architektmi počas celého procesu navrhovania a realizácie. Vo výsledku cítiť komplexnosť architektonickej úvahy. Od urbanizmu, cez architektúru až po detail v interiéri. Architekti a investor našli zhodu aj v ďalšej oblasti - v ekologickom štandarde stavby, ktorý odzrkadľuje hodnoty a priority spoločnosti. Výsledkom je architektúra ktorá reprezentuje. Nie však prvoplánovo a okázalo. Na to obzvlášť v priemyselnej zóne na okraji mesta nie je priestor. Architektúra striktne vychádza z prevádzkovej a konštrukčnej logiky. Dekorácie a obklady vo veľkej miere nahrádza pohľadový betón a transparentná fasáda, ktorá necháva návštevníka nahliadnuť do útrob stavby. Takéto riešenie však kladie značné požiadavky na projekt a prípravu stavby - prípadné chyby nie je možné ľahko zakryť. V tomto prípade však zdá sa nie je čo ukrývať.

Objekt, dispozícia

Trojpodlažná administratívna budova s takmer štvorcovým pôdorysom je perforovaná v celej výške otvoreným átriom. Na administratívnu časť priamo nadväzuje štvorpodlažný parkovací dom pre zamestnancov. Toto neštandardné riešenie umožnilo uvolniť plochy na teréne pre budúci rozvoj firmy. Parkovací dom je priamo napojený na jednotlivé podlažia administratívneho objektu a tvorí zároveň krytý peší prechod do budúcej montážnej haly. Tu sa nachádzajú aj potrebné technické miestnosti pre administratívnu budovu, čo umožnilo veľkorysejšie koncipovanie kancelárií.

Kancelárske a zasadacie priestory sú doplnené o oddychové a združovacie zóny, kuchynky, fitness priestor s vyššou svetlou výškou, či školiace a prezentačné priestory na prízemí objektu. Dispozičné riešenie umožnilo vytvoriť otvorené a prepojené pracovné prostredie. Nielen z hľadiska priestorového usporiadania a prevádzky objektu, ale aj z pohľadu sociálnych kontaktov. Flexibilita priestorov je z dlhodobého hľadiska zabezpečená návrhom stropných konštrukcií s bezprievlakovými stropnými doskami.

Pôdorys prízemia - garážová časť
Pôdorys prízemia - garážová časťAutor: DELTA Projektconsult
Pôdorys prízemia - administratívna časť
Pôdorys prízemia - administratívna časťAutor: DELTA Projektconsult
Pôdorys 2. NP - administratívna časť
Pôdorys 2. NP - administratívna časťAutor: DELTA Projektconsult
Pôdorys 3. NP - administratívna časť
Pôdorys 3. NP - administratívna časťAutor: DELTA Projektconsult
Rez A-A
Rez A-AAutor: DELTA Projektconsult
Rez A-A
Rez A-AAutor: DELTA Projektconsult
Pohľad severný
Pohľad severnýAutor: DELTA Projektconsult
Pohľad východný
Pohľad východnýAutor: DELTA Projektconsult
Pohľad západný
Pohľad západnýAutor: DELTA Projektconsult

Keďže je nová administratívna budova centrálou výrobného podniku, v interiéri dominuje pohľadový betón a presklené steny s antracitovými profilmi. Kancelárske priestory sú zároveň navrhnuté bez viditeľných technických zariadení, ako sú radiátory alebo rušivé inštalácie v strope. Použité materiály sú zredukované na neutrálne biele steny, výrazný farebný koberec a priznaný betónový strop.

V spoločných priestoroch je použitá veľkoformátová dlažba alebo kaučuková podlaha. Rozvody sú ukryté za perforovaným sadrokartónovým podhľadom alebo akustickými panelmi. Na chodbách vedúcich okolo átria je na podlahe aj v strope vedená línia, ktorá vytvára výrazný orientačný prvok a zvýrazňuje perspektívu priestoru. Drevené obklady stien, sú na dotyk príjemné a majú dobré akustické vlastnosti. Napriek tomu v celkovom vnímaní interiéru prevažuje téma skla a transparentnosti. Obkladové drevené panely umožňujúi vznik individualizovaných povrchov, pričom majú aj funkciu popisovateľných alebo premietacích stien.

Nové trendy v tvorbe kancelárskych interiérov pohľadom architekta

“Základom riešenia by dnes malo byť vytvorenie zdravého pracovného prostredia, ktoré nesúvisí iba s dostatočnou výmenou vzduchu alebo tepelnou pohodou. Návrh by mal byť výrazne ovplyvnený tým, o akú firmu ide, aký kolektív a akí ľudia budú priestory používať. Je výrazne iné, ak sa interiér navrhuje pre stabilizovanú a generačne rovnomerne rozvrstvenú firmu, alebo pre mladých užívateľov. Naoko dizajnové priestory typu 'google interiérov' nemusia byť vždy vhodné a funkčné, objasňuje architekt Adam Cifra a pokračuje: Je dôležité mať v priestoroch rôzne zóny, možnosť sa prejsť, prípadne si presadnúť na iný typ sedenia. Vznikajú tzv. „third places“, kde majú ľudia možnosť si trochu oddýchnuť. Coworking a zdieľanie pracovných stolov je vo vývoji kancelárií výrazný krok vpred. Spoločné užívanie pracovného prostredia je však nutné dostatočne premyslieť, aby sa umelo nevytvárali zdieľané priestory, ktoré nebudú následne využívať. Treba myslieť aj na to, že ľudia majú tendenciu si prostredie individualizovať a teda v priestore vzniká aj určitý vizuálny chaos. Aj ľudia sú však súčasťou interiéru a firmu svojím spôsobom reprezentujú.”

“Zelené” atribúty budovy

Ekologické myslenie investora dovolilo architektom aj napriek zvýšeným nákladom navrhnúť objekt ako ultra-nízkoenergetickú budovu (A1). To sa podarilo vhodnou orientáciou k svetovým stranám a použitím technológií ako sú aktivácia betónového jadra objektu, stropné panely pre sálavé vykurovanie a chladenie spoločných priestorov, vzduchotechnika s rekuperáciou, využitie akumulácie priznaných betónových konštrukcií, interiérové a exteriérové LED osvetlenie, či inteligentný exteriérový systém tienenia.

Pre efektívne nastavenie režimu objektu sa používajú snímače rosného bodu, vyhodnocovanie vhodnosti manuálneho otvárania okien, alebo  senzory oslnenia jednotlivých fasád. Už počas navrhovania konceptu objektu sa preverovali rôzne možnosti kúrenia a chladenia. Realizoval sa statický výpočet výkonu chladenia stropov prostredníctvom simulačného softvéru, dynamický výpočet tepelných ziskov a strát v budove a simulácia energetických tokov v budove. Objekt má taktiež predprípravu na využitie obnoviteľných zdrojov energie z podzemnej vody systémom tepelných čerpadiel. Využitie 3D modelovania viacerých profesií umožnilo lepšiu koordináciu hlavne v štádiu prípravy realizačnej dokumentácie.

Podklady: Delta Projectconsult

Poloha diela

Ing. arch. Adam Cifra
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím