Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Rodinný dom, Měchenice (ČR)

Rodinný dom, Měchenice (ČR)

AutoriIng. arch. Luděk Rýzner
Ing. arch. Jiří Vincenc
Zastavaná plocha261,00 m2
Podlažná plocha161,00 m2
Obostavaný objem984,00 m3
Návrh2015 - 2016
Realizácia2016 - 2017
AdresaMěchenice,
Česká republika
Bývanie na brehu Vltavy, v blízkosti českej metroploy. Výslednú podobu domu formoval strmý svahovitý pozemok. Takmer celá stavba sa rozvíja pod úrovňou ulice, obytné miestnosti sú orientované k rieke. Nad hlavný objekt je vytiahnutá len subtílna oceľová konštrukcia garáže.

Rodinný dom v oobci Měchenice zapĺňa posledný voľný pozemok v existujúcej zástavbe, ktorá lemuje terénny zlom nad riekou Vltava. Poloha na hrane riečneho brehu otvára výhľady do údolia, ktoré boli dodatočne podporené vykonzolovaním objektu.

Investor chcel jednoduchý, skromný dom, ktorý naplno využije prednosti komplikovanej parcely. Všetky obytné miestnosti sú orientované k rieke. Pri pohľade z ulice je viditeľná iba garáž, celý objekt je pod úrovňou prístupovej komunikácie. Garáž je riešená atypicky, ako priznaný technický objekt z oceľovej konštrukcie, opláštený polykarbonátom.

Foto: Jaroslav Hejzlar
Situácia
SituáciaOK PLAN ARCHITECTS
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPOK PLAN ARCHITECTS
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPOK PLAN ARCHITECTS
Rez
RezOK PLAN ARCHITECTS

Prístrešok garáže pre dve autá kryje aj vstup z ulice. Oceľová konštrukcia je opláštená polykarbonátom.

Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar

Obytný blok domu situovaný pod úrovňou terénu (spolu so záhradou a terasou) je s nebytovou časťou pevne spojený v úrovni podlahy garáže.

Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar


Prepojenie oboch objektov slúži ako prestrešenie prístupového chodníka vedúceho k hlavnému vstupu. 

Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar

Vykonzolovaná terasa je posadená priamo nad terénnym zlomom nad Vltavou. Slúži ako sezónne rozšírenie obývacej izby a spálne. Nosná kovová konštrukcia je obložená drevenými doskami, bezpečnostnú bariéru tvorí sklenené zábradlie. 

Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar

Interiéry sú skôr minimalistické, zjednotené liatou polyuretánovou stierkou na podlahe všetkých miestností, len niekoľko stien je obložených drevenými doskami. Výrazným prvkom je vykonzolovaná kuchynská linka, plynie pozdĺž celej obývačkovej steny až na terasu. Linku prerušuje len sklenená posuvná stena.

Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar

Ani v spálni nechýba zasklenie prebiehajúce cez celú výšku miestnosti.

Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar

V kúpeľni nájdeme priestrannú sprchu, samostatne stojacu vaňu a dve oddelené umývadlá. Dostatok súkromia zaisťuje matné sklo prebiehajúce cez celú výšku podlažia. Na stenách je použitá biela mozaika, strop je z pohľadového betónu, podlaha z liatej polyuretánovej stierky.

Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar
Foto: Jaroslav Hejzlar

Poloha diela

Ing. arch. Luděk Rýzner
Ing. arch. Jiří Vincenc

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím