Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. júl 2018
0
1039

Rodinný dom, Litice, ČR

Pasívny drevodom v obci neďaleko Plzne. Nezvyčajná geometria a dispozičné riešenie ako reakcia na zvažujúci sa terén a orientáciu pozemku. Nosná konštrukcia s CLT panelov zabezpečila architektom voľnosť pri členení priestoru.
Rodinný dom, Litice, ČR
Ateliér: PROGRES ATELIERAutori: Ing.arch. Vojtěch Kaas, Ing. arch. Jan KalivodaZastavaná plocha: 130 m2Podlažná plocha: 159 m2Návrh: 2014 - 2015Realizácia: 2016 - 2017Adresa: Litice, Česká republikaPublikované: 22. december 2018

Architekti z ateliéru Progres  navrhovali pre mladú rodinu. Stavba mala spĺňať prísne kritériá pasívneho štandardu a využiť jemne svahovitý terén. To všetko pri dostatočnom preslnení interiéru a otvorenej dispozícii. Nešlo o ľahké zadanie, najmä s prihliadnutím na nepriaznivú orientáciu pozemku voči svetovým stranám (uličná fasáda orientovaná na juh).

Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman

Dom je vzhľadom na prísne regulatívy v území situovaný do ťažiska pozemku, člení ho na dva menšie priestory s rôznou atmosférou a využitím. Smerom do ulice sa otvára južná časť domu s terasou - pozorovateľňou na ploche spevnenej zatrávňovacím roštom. Intímnejšia časť záhrady s tienenou drevenou terasou je orientovaná na sever.

Pri pohľade z ulice si nemožno nevšimnúť vysokú presklenú časť orientovanú na juhozápad. “Sluneční trychtýř' přes velkoformátové jižní okno umožňuje proslunit vnitřní dispozici až na sever do hloubi interieru," vysvetľujú architekti. Prevýšený priestor zabezpečuje priame presvetlenie kuchyne. Zvažujúci sa strop naopak tieni televízny kút situovaný len o kúsok ďalej.

Foto: Martin Zeman

Východná, kubická časť domu je dvojpodlažná. Zastrešuje ju pultová strecha s miernym sklonom, ktorý kopíruje pôvodný svah pozemku. 

Foto: Martin Zeman

Dynamická strešná krajina “rozbíja” jednoduchý pôdorysný tvar, opticky člení dom na menšie celky.

Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman

Prízemie domu je koncipované ako voľne plynúci obytný priestor. Jeho vnímaniu napomáha veľkoformátové presklenie a nosná konštrukcia z CLT panelov. Tá umožnila uvoľniť dispozíciu od ďalších podporných konštrukcií v interiéri. Technické zázemie je situované do malého priestoru situovaného pozdĺž východnej steny.

Pôdorys 1. NP a 2. NP
Pôdorys 1. NP a 2. NPAutor: Progres ateliér

Výrazné tvarovanie sa prejavuje aj v interiéri. Poschodia spája voľne umiestnené schodisko s knižnicou a posedením. Zo schodiskovej haly na poschodí sa vstupuje do detských izieb, kúpeľne a spálne s vlastnou kúpeľňou.

Rez
RezAutor: Progres ateliér
Pohľady
PohľadyAutor: Progres ateliér
Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman

Poloha diela

Ing.arch. Vojtěch Kaas
Ing. arch. Jan Kalivoda

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím