Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. júl 2018
0
777

Pracovisko a sídlo firmy v historickom mestskom dome. AON Praha

Kancelárie v neobarokovom dome s bohato zdobeným štítom orientovaným na "Václavák".
Pracovisko a sídlo firmy v historickom mestskom dome. AON Praha
Autori: Ing. arch. Jan Kalivoda, Ing.arch. Vojtěch KaasInvestor: AON Central and Eastern EuropePodlažná plocha: 1100 m2Investičný náklad: 30 mil. KčNávrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2017Adresa: Václavské námestie 832/19, Praha, Česká republikaPublikované: 6. október 2018

Reprezentačné schodisko, dekor v miestnostiach s vysokým stropom. Vhodné priestory pre sídlo firmy. Dá sa to však povedať aj o kanceláriách? Ako skĺbiť požiadavky na moderné pracovisko, bez toho, aby nebola pôvodná architektúra potlačená do úzadia? Aj na tieto otázky sa snažili architekti pri realizácii odpovedať.

Sídlo spoločnosti sa nachádza v starom mestskom dome, na mieste, kde Jindřišská ulica križuje Václavské námestie. Neobaroková budova bol postavenená v roku 1896 podľa návrhu rakúskeho architekta Friedricha Ohmanna. Prvou, menšou úlohou, ktorej sa zhostili architekti z ateliéru Progres bola rekonštrukcia jedálne. Ďaľším nadväzujúcim projektom bol návrh malej open space časti v zadnom trakte domu. V roku 2016 už architekti riešili pôdorys celého poschodia s výmerou 1100 m2.

Foto: BoysPlayNice
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodia

Zadanie bolo od začiatku formulované jasne: vytvoriť reprezentatívne sídlo firmy, kvalitné pracovné prostredie s dostatkom oddychových priestorov. Dané boli kapacitné požiadavky na jednotlivé funkčné časti. Okrem spomínaného rámca mali autori pri návrhu voľnú ruku. Začalo sa náročné hľadanie adekvátnych odpovedí na nejednoznačné otázky. "Hlavu jsme si lámali především s nestandardními prostorovými omezeními a s implementací moderních technologií a ergonomických standardů do historického prostředí.", ozrejmujú autori. To všetko samozrejme s minimálnymi zásahmi do historickej budovy.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

V priestoroch celého poschodia sa v rôznych podobách prelínajú tri základné funkcie - reprezentácia, práca a odpočinok. Do prvej kategórie patria vstupné priestory s mosadzným recepčným pultom. Pod stropom "plynie" zavesené svietidlo s organicky tvarovaným textilným tienidlom. Na vstupné priestory naväzuje hlavná zasadacia miestnosť pre 36 osôb, ktorú je možné rozdeliť na tri nezávislé "meeting roomy" vďaka systému posuvných akustických panelov. Firmu tiež reprezentuje VIP salón, s masívnym kruhovým stolom. Akustiku rokovacích miestností zabezpečujú na mieru zhotovené čalúnené kazety. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Pri navrhovaní pracoviska sa architekti zamerali na priestorovú variabilitu a vytvorenie rozmanitých funkčných zón. Pracovné miesta sú vybavené ergonomickými polohovateľnými stolami. Celou open space kanceláriou prechádzajú subtílne svetelné profily ovládané systémom umožňujúcim meniť mieru priamej a nepriamej zložky osvetlenia. Bezproblémovú komunikáciu zamestnancov zabezpečujú pod stropom zavesené veľkoformátové akustické panely. Pracovisko dopĺňa zeleň na stenách alebo živé stromy rastúce cez dosku štyri metre dlhého pracovného pultu. Každý zamestnanec môže na stretnutia využiť čalúnené meeting pointy, uskutočniť hovor v phoneboxe, vybaviť krátke jednanie v micro office so sklenenou stenou, či využiť množstvo menších jednacích miestností.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Pracovisko dopĺňa množstvo oddychových priestorov. Sú to malé, presne definované body v pôdoryse poschodia, ktoré sú však pre fungovanie celku veľmi dôležité. V lunchroome sa stretávajú kolegovia pri rannej káve, neskôr tu obedujú pri stole z masívneho dreva. Majú tiež možnosť posedieť si v súkromí vykonzolovaného pódia. Lounge slúži ako zóna kľudu a odpočinku, miesto neformálneho stretávania alebo ako mini kino pri sledovaní napínavých športových prenosov. Miestnosť ukrytá za machovou stenou vytvára podmienky pre tiché sústredenie, či meditáciu. Jeho päť metrov vysoký kruhový priestor využívaný tiež na cvičenie. Raz do týždňa tu prebiehajú v rámci benefitov pre zamestnancov masáže.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Jan Kalivoda
Ing.arch. Vojtěch Kaas

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím