Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. júl 2018
0
1189

Ateliérový dom, Ratiboř (ČR)

Ateliéry v "obálke", ktorá sa rozmerovo nelíši od okolitých rodinných domov.
Ateliérový dom, Ratiboř (ČR)
Autori: MgA. Jakub ČervenkaSpolupráca: Ing. arch. Martin Rosa, Ing. David Böhm, Ing. Ivan SvrčinaZastavaná plocha: 142,2 m2Obostavaný objem: 700 m3Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2016 - 2017Adresa: Ratiboř, Česká republikaPublikované: 25. júl 2018

Niečo nové v malej českej obci. Hľadanie alternatívy k tradičným formám i funkciám "domov na dedine". Na prvý pohľad expresívne architektonické riešenie striktne vychádza z priestorovej logiky pracoviska. Kombinácia drevených a oceľových nosných prvkov umožnila vyloženie poschodia a uvoľnila priestor v parteri. Prízemie ateliérového domu s troma samostatnými pracoviskami je aj vďaka absencii oplotenia voľne prepojené s ulicou a záhradou. 

Koncepcia

Centrálna časť obce Ratibor je definovaná nesúrodou zástavbou rodinných domov s jasne určenou uličnou čiarou. “Náš dům nastavuje zrcadlo svému okolí a navrhuje alternativu ke každodennímu cestování za prací do měst,” poukazujú architekti na rastúci trend lokalizovaných pracovísk. 

Variabilita dispozície a vonkajší výraz domu reflektuje jeho funkciu. Celok je tvorený menšími objemami hmôt, ktorých kompozíciu v prízemí vytvára dve kryté parkovacie stánia. Pozemok nie je oplotený, prízemie domu je z časti otvorené do ulice a z časti sa otvára do intímnej záhrady. Tá sa stáva spoločným ťažiskom všetkých užívateľov domu. Figúra domu pracuje s rytmom, vrstvením, strieda plné a prázdne segmenty. Hmota domu časom porastie vegetáciou a rozšíri zelené plochy.

Foto: Tomáš Souček
Situácia
SituáciaAutor: Objektor
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček

Prevádzka

Dom je rozdelený na tri samostatné jednotky. V prízemí je navrhnutý ateliér A s rokovacím priestorom, kuchynkou, toaletou so sprchou a vstavaným poschodím vyčleneným na spanie. Ateliér B je centrálny priestor s vyššou svetlou výškou. Nad zázemím (toaleta, sklad, kuchynka) je opäť situovaná platforma prístupná prostredníctvom strmého schodiska. Na poschodí sa nachádza hala s kuchynkou, kúpeľňa a voľný pracovný priestor - ateliér C. Ten je možné rozdeliť pomocou veľkoformátových otočných stien na tri malé miestnosti, alebo jeden veľký ateliér. Na severnej strane, smerom k ulici, je priestor ukončený balkónom s pozinkovanou sieťou pre popínavé rastliny. Vstup do ateliéru A a C je situovaný z ulice. Vstup do ateliéru B je z “priechodu” prekrytého hmotou poschodia.

Axonometria - celkový pohľad
Axonometria - celkový pohľadAutor: Objektor
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: Objektor
Axonometria - prízemie
Axonometria - prízemieAutor: Objektor
Axonometria - poschodie
Axonometria - poschodieAutor: Objektor
Variabilný pôdorys poschodia
Variabilný pôdorys poschodiaAutor: Objektor

Konštrukcia

Zvislé nosné aj nenosné konštrukcie sú zhotovené z drevených masívnych panelov. Pri vybraných nosných priečkach sú postavené sadrokartónové predsteny pre vedenie inštalácií. Stropné konštrukcie z drevených masívnych panelov sú v miestach najväčšieho statického namáhania posilnené oceľovými nosníkmi. Fasáda s kontaktným zatepľovacím systémom je omietnutá tenkovrstvovou omietkou bielej a mierne kontrastnej sivej farby. Výplne okenných otvorov tvoria izolačné trojsklá vsadené do drevohliníkových rámov. Spevnené plochy sú vydláždené betónónými kockami menšieho formátu. Smerom do dvora vybieha drevená terasa.

Rezy "A"/"B"/"C"/"D"/"E" (zvrchu)
Rezy "A"/"B"/"C"/"D"/"E" (zvrchu)Autor: Objektor
Pohľad severný, južný, východný, západný (zvrchu)
Pohľad severný, južný, východný, západný (zvrchu)Autor: Objektor
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček

Podklady:  OBJEKTOR

Poloha diela

MgA. Jakub Červenka

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím