Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
12. Júl 2018
0
1159
Rodinný dom s ateliérom (ČR)

Rodinný dom s ateliérom (ČR)

AutoriIng. arch. Hynek Holiš
Ing. arch. Šárka Holišová Šochová
SpoluprácaMagdaléna Myšková Kaščáková (návrh záhrady)
InvestorManželia Holišovci
Zastavaná plocha103 m2
Podlažná plocha176,5 m2
Obostavaný objem650 m3
Návrh2014 - 2015
Realizácia2015 - 2016
AdresaVlašimská 379,
Benešov,
Česká republika
Dom v prieluke.

Ako vyplniť medzeru v kompaktnej uličnej zástavbe malého mesta? Spojenie nového a starého v bezprostrednom dotyku. Ukážka jedného z príkladov, keď stavia architekt...

"Stavět dům v proluce bylo naším snem," prezrádzajú na úvod architekti a zároveň majitelia domu. Po troch rokoch hľadania vhodného pozemku v okolí Benešova, ho našli neďaleko centra mesta. Štvrť so zvyškami pôvodnej zástavby však poznačila nekoordinovaná výstavba z druhej polovice minulého storočia.

Foto: Tomáš Rasl

Rodinný dom s ateliérom stojí na mieste pôvodnej jednopodlažnej stavby, ktorá bola v čase kúpy v havarijnom stave. Aj napriek pešej dostupnosti centra mesta nemajú majitelia núdzu o zeleň. Záhrada, opticky prepojená so susediacimi dvormi, sa stáva súčasťou veľkého "sadu".

Situácia
SituáciaAutor: Holiš + Šochová architekti

“Koncept domu se zrodil ještě ten den, kdy jsme si pozemek poprvé prohlédli a v podstatě už se nezměnil,” objasňuje genézu architektonického riešenia tvorivá dvojica.

Na ateliéri (príležitostnej izbe pre hostí), garáži a zázemí domu je “posadená” obytná časť. Tvorí ju polozapustená a prevýšená obývacia izba a kuchyňa s jedálňou (obe priamo prepojené so záhradou). Nad hlavnou obytnou zónou je situovaná nočná časť s dvoma spálňami a kúpeľňou.

Foto: Tomáš Rasl

Nesúrodá architektúra a stvárnenie uličných fasád susedných domov dovolila architektom "vypustiť" časť priečelia v prospech vstupného dvora. Vzniklo tak kľudné predpolie a  príjemné priehľady z ateliéru na poschodí. Odstup obytnej časti od ulice spolu s prirodzeným tienením južného slnka korunou stromu umožnil orientovanie rozsiahleho presklenia obytných miestností do vnútorného dvora. Súkromný priestor od ulice oddeľuje rozmerná plechová brána. Jednotlivé časti domu výškovo nadväzujú na okolité rímsy a hrebene striech.

Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl

Vonkajšie povrchy majú zámerne hrubšiu štruktúru. Svetlá dvojvrstvová štuková omietka je na prízemí a v exponovaných miestach nahradená trvácnejšími materiálmi. Režné murivo a na čierno natreté maloformátové betónové tvárnice architekti kombinujú s nepravidelnou žulovou dlažbou a masívnymi kamennými a betónovými prvkami. 

Foto: Tomáš Rasl

Dom je vymurovaný z tvárnic Durisol, na ktoré sú položené železobetónové stropy. Tehly z pôvodného domu sa podarilo využiť na štítových nosných stenách, ktoré nemuseli byť tepelnoizolačné. "Nakonec to stačilo na přízemí, ostatní cihly jsou nové. Od začátku jsme také věděli, že když cihly, tak neomítané s přiznáním nekonečné struktury a všech nedokonalostí," dopĺňajú architekti.

Vykurovanie a ohrev vody zabezpečuje plynový kotol situovaný na “prostrednom” poschodí, v hospodárskej miestnosti medzi štítovým múrom a nábytkovou stenou oddeľujúcou kuchyňu. Zámerom architektov bolo skrátenie rozvodov vody a kúrenia. Súčasne sa im podarilo do jedného priestoru sústrediť špajzu, technické zázemie a práčku so sušičkou.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: Holiš + Šochová architekti
Pôdorys hlavného obytného podlažia
Pôdorys hlavného obytného podlažiaAutor: Holiš + Šochová architekti
Pôdorys druhého nadzemného podlažia
Pôdorys druhého nadzemného podlažiaAutor: Holiš + Šochová architekti
Pôdorys strechy
Pôdorys strechyAutor: Holiš + Šochová architekti
Rez
RezAutor: Holiš + Šochová architekti
Rez
RezAutor: Holiš + Šochová architekti
Rez
RezAutor: Holiš + Šochová architekti
Rez
RezAutor: Holiš + Šochová architekti
Rezopohľad zo záhrady
Rezopohľad zo záhradyAutor: Holiš + Šochová architekti
Pohľad z ulice
Pohľad z uliceAutor: Holiš + Šochová architekti
Situácia s architektonickým riešením záhrady
Situácia s architektonickým riešením záhradyAutor: Holiš + Šochová architekti

Podlahy sú z liateho terazza (v niektorých častiach betónová stierka prekrytá bavlnenými kobercami), steny omietané alebo z režného tehlového muriva. Tvrdé povrchy dopĺňa nábytok a schody zo smrekovcového dreva. Hliníkové okná na prízemí (fasáda ateliéru), striedajú v obytnej časti drevené profily.

Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl

Neoddeliteľnou súčasťou domu je exteriér. Zo stredu dláždenej plochy vstupného dvora vyrastá Gledíčia trojtŕňová. Záhrada za domom, ktorá nadväzuje na pobytovú terasu so sedením, je rozdelená nízkymi živými plotmi do troch za sebou radených častí. Okrasnú s levanduľou, množstvom trvaliek a bylinkami na prípravu jedál, pobytovú s ohniskom a muchovníkom a úžitkovú s jahodami, malinami a ovocnými stromami.

Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl

Poloha diela

Ing. arch. Hynek Holiš
Ing. arch. Šárka Holišová Šochová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím