Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
24. Sep 2018
0
1033
Rodinný dom s dvoma ateliérmi, Bratislava

Rodinný dom s dvoma ateliérmi, Bratislava

AutoriIng. arch. Štefan Lichvár
Ing. arch., akad. arch. Mária Lichvárová
Ing. arch. Michal Petráš
doc. Ing. arch. Alexander Schleicher
SpoluprácaIng. Oldřich Skyba (Statika)
Podlažná plocha409,6 m2
Návrh2009 - 2016
Realizácia2016 - 2018
AdresaRusovce,
Slovensko
Bývanie a práca pod jednou strechou. Osvedčený koncept "uzavretý z ulice, otvorený do záhrady".

Dom zložený zo štyroch gradujúcich hmôt, ukončených dvojpodlažným nárožným objektom - ateliérom pre výtvarníka s vloženou galériou. Obytné i pracovné priestory domu sa otvárajú do záhrady, ktorá vytvára pekné prírodné zázemie.

Manželský pár - obaja výtvarníci - sa rozhodli postaviť rodinný dom, ktorý splní ich požiadavky a predstavy o bývaní a zároveň vytvorí plnohodnotné podmienky pre ich prácu. Objekt spĺňa požiadavku investora na bývanie dvojčlennej rodiny s pracovným priestorom pre každého z výtvarníkov.

Pozemok sa nachádza v jednej z okrajových častí Bratislavy. Na rovine, neďaleko dunajského ramena, v bezprostrednom kontakte s archeologickou lokalitou a národnou kultúrnou pamiatkou. 

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Dom stojí na križovatke miestnych komunikácií, v stabilizovanom území. Vstup a vjazd na pozemok je situovaný na jeho juhozápadnej strane. Rodinný dom uzatvára nárožie, juhozápadná a juhovýchodná fasáda kopíruje hranicu pozemku. Rovnako bol osadený aj pôvodný, asanovaný objekt. Obytné miestnosti sú orientované na severovýchod, smerom do záhrady.

Situácia
Situácia

Celok je koncipovaný ako komplex štyroch hmôt vzájomne prepojených zjednocujúcou strechou. Najvyššia hmota je situovaná do nárožia parcely. Maliarsky ateliér majiteľa domu na poschodí skrýva galériu prístupnú priamym schodiskom. V susedstve veľkého ateliéru, v nižšej časti, sa nachádza menší ateliér majiteľky domu.  

Vedľajšia nižšia hmota je taktiež dvojpodlažná. Na poschodí je priestranná hosťovská izba s vlastnou hygienou a zapustenou lodžiou. Ďalšie dve časti sú jednopodlažné, obývacia izba je však výrazne prevýšená. Veľký ateliér je farebne odlíšený od zvyšku domu, čím jasne poukazuje na svoju odlišnú funkciu.

Funkčne je objekt rozdelený do dvoch podlaží. Na prízemí sa rozvíja denná časť domu so spálňou majiteľov a hygienou, ako aj oba ateliéry s príslušenstvom a technickým zázemím. Na poschodí je nočná časť s ubytovaním pre návštevy. V suteréne sa zachovala malá vinná pivnica, prístupná z ateliéru.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Do domu sa vstupuje z juhozápadu, cez hlavný vstup. Zádverie ústi do haly so schodiskom. Z haly je sprístupnená na jednej strane ateliérová časť, na strane druhej denná časť domu. Na obývaciu izbu s otvorenou kuchyňou nadväzuje hygienické zázemie a spálňa. Priestory sa presklenými stenami a oknami otvárajú do záhrady. Miestnosti sú priamo prepojené s vonkajšou terasou.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: SPDe

Na poschodí sa okrem hosťovskej izby s kúpeĺňou nachádza galéria prístupná z veľkého maliarskeho ateliéru.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: SPDe

Architekti navrhovali iba vybraté interiérové celky, ako sú kuchyňa a kúpeľne. Zvyšok interiéru si zariadili sami majitelia. 

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľadAutor: SPDe
Severovýchodný pohľad
Severovýchodný pohľadAutor: SPDe
Severovýchodný pohľad
Severovýchodný pohľadAutor: SPDe
Juhovýchodný pohľad
Juhovýchodný pohľadAutor: SPDe

Podklady: SPDe

Poloha diela

Ing. arch. Štefan Lichvár
Ing. arch., akad. arch. Mária Lichvárová
Ing. arch. Michal Petráš
doc. Ing. arch. Alexander Schleicher

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím