Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. august 2020
0
6653

Rodinný dom na Jeséniovej ulici, Bratislava

Prestavba a dostavba domu na Kolibe.
Rodinný dom na Jeséniovej ulici, Bratislava
Autori: Ing. arch. Štefan Lichvár, Ing. arch., akad. arch. Mária Lichvárová, Ing. arch. Michal Petráš, doc. Ing. arch. Alexander Schleicher, PhD.Spolupráca: Ing. arch. Lucia Kučerová, Ing. Andrea PrievalskáPodlažná plocha: 266,15 m2Návrh: 2016 - 2018Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Jeséniova ulica 2321/59, Bratislava - Koliba, SlovenskoPublikované: 15. august 2020

Projekt na Jeséniovej ulici  je "recykláciou" staršieho rodinného domu zo 70. rokov minulého storočia - objektu so sedlovou strechou a pre súčasnú rodinu nevyhovujúcou dispozíciou. Pôvodný dom bol čiastočne asanovaný, dostavaný a hlavne prispôsobený aktuálnym požiadavkám mladej rodiny.

Podobné projekty často končia pri zateplení fasády vrstvou polystyrénu, bez hlbšej analýzy možností. Chýba komplexnejší pohľad architekta. Zásah obvykle neprináša výraznú novú pridanú hodnotu... Stavebné úpravy, ktoré zhmotňujú požiadavky mladej rodiny, sa však v tomto prípade okrem úpravy dispozície prejavili aj v exteriéri. Nová, zjednotená kompozícia prístavby a pôvodnej časti domu je čitateľná z ulice, aj zo strany záhrady. Rozšírené presklené plochy prepájajú interiér so záhradou, solídne materiály podčiarkujú výsledné architektonické riešenie.

Foto: Tomáš Manina

Architektonický koncept vychádza z pôvodného riešenia domu s “elkovým” pôdorysom. Nový objem s plochou strechou zjednocuje pôvodný stavebný celok a novú prístavbu. Juhozápadné krídlo domu bolo pre zlý technický stav asanované. Staršiu časť, s nízkou pultovou strechou, nahradila prístavba v zodpovedajúcom rozsahu. Ostatné časti domu boli zrekonštruované.   

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Chodník z ulice vedie do zväčšeného priestoru závetria, ktoré vzniklo úpravou dispozície a fasády domu. 

Foto: Tomáš Manina
Situácia
SituáciaAutor: SPDe architekti

Prevádzková schéma domu je založená na dôslednom oddelení dennej a nočnej časti. Nočná časť využíva zrekonštruované priestory na prízemí. Pôvodnú dispozíciu rozširuje rodičovská spálňa v prístavbe. Dvojicu detských izieb spája  so šatníkom a zdieľanou kúpeľňou spoločná chodba. Na novom jednoramennom schodisku supluje funkciu zábradlia jemná nerezová sieť.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: SPDe architekti

Denná časť – novostavba je navrhnutá ako spojený veľkopriestor obývačky, jedálne a kuchyne, v priamom kontakte s terasou. Rozsiahle presklené plochy opticky prepájajú interiér so záhradou. 

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPAutor: SPDe architekti

Konštrukčný systém je kombináciou murovaných stien z pálených tehál a monolitických stropných dosiek. Obvodové konštrukcie dopĺňajú hliníkové okná a presklené steny. Časť plochej strechy je využitá ako pochôdzna terasa s drevenou podlahou. 

Ako zdroj tepla a chladu pre podlahové kúrenie a stropné chladenie slúži tepelné čerpadlo typu vzduch – voda. Dažďovú vodu, ktorá je spätne využívaná pre závlahu záhrady, zachytáva retenčná nádrž. Všetky rozvody a inštalácie v dome nahradili v plnej miere nové riešenia.

Rezy
RezyAutor: SPDe architekti
Pohľady
PohľadyAutor: SPDe architekti
Pohľady
PohľadyAutor: SPDe architekti

Kombinácia použitých materiálov sa zúžila na pohľadový betón, štrukturovanú omietku fasád (zvislé ryhovanie sivo-pieskovej farby) a bielu omietku v interiéri. Monochromatickú kompozíciu dopĺňajú drevené podlahy a nerezové siete. Vstupnú časť zmäkčuje drevený obklad vstupu a podhľad garážového prístrešku. 

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Dom pred konverziou
Dom pred konverziouFoto: SPDe architekti

Podklady: architekti SPDe
Fotografie: Tomáš Manina
Použité materiály a riešenia: 
štrukturovaná omietka (zvislé ryhovanie, sivo-piesková farba) Baumit creativtop, hliníkové okná a presklené steny Reynaers Minergie

Poloha diela

Ing. arch. Štefan Lichvár
Ing. arch., akad. arch. Mária Lichvárová
Ing. arch. Michal Petráš
doc. Ing. arch. Alexander Schleicher, PhD.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím