Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. september 2020
1
1785

Rodinný dom s fotovoltickou fasádou, Bratislava – Staré mesto

Technológia ako súčasť architektonického konceptu.
Rodinný dom s fotovoltickou fasádou, Bratislava – Staré mesto
Ateliér: Q Art All ateliér, R.A.U.Autori: Ing. arch. Martin Bumbal, Ing. arch. Damian Vizár, Ing. arch. Dušan ĎurinaSpolupráca: Ing. arch. Matej Honíšek, Ing. arch. Simona KrčmarekováPlocha pozemku: 912 m2Zastavaná plocha: 273,21m2Podlažná plocha: 545,11 m2Obostavaný objem: 2524,00 m3Návrh: 2017 - 2018Realizácia: 2018 - 2020Adresa: Staré Mesto , Bratislava , SlovenskoPublikované: 2. október 2020

Koncepčná autorská práca, v kombinácii s "udržateľnými" riešeniami, je v lokálnom kontexte stále výnimkou. Pri realizácii v bratislavskom Starom Meste sú zreteľné obe zložky.

Architektúra nie je iba o materiáloch a výslednej forme. “Cieľom bolo dosiahnutie pohodlného bývania a energetickej hospodárnosti budovy, bez snahy o dosiahnutie formálneho statusu úrovne energetickej úspornosti...” vysvetľujú východiská konceptu architekti z QArtAll ateliéru. Výsledné riešenie kladie dôraz na funkčnú a úžitkovú stránku projektu.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Architektonická kompozícia je založená na prieniku trojice kubusov a kombinácii troch dominujúcich materiálov – skla, dreva a betónu. Základný objem prispôsobuje svoju mierku okolitej zástavbe, na výslednú formu vplývajú použité technológie. "Riešene neovplyvnil iba vkus investora, ale tiež jeho vzťah k technológiám a životnému prostrediu. Technológia aktívnej fotovoltickej fasády patrí medzi dôležité výrazové prostriedky," dodávajú autori.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Osadenie domu na parcele delí pozemok na formálnu, poloverejnú časť v kontakte s ulicou a súkromnú zónu, naviazanú na obytné priestory a bazénovú halu. Architekti pracujú s výškovou konfiguráciou terénu. Oporné múry v záhrade umožnili vznik intímnej zóny v bezprostrednom kontakte s obývacou izbou a bazénom. Obytný priestor tak kontinuálne prechádza do exteriéru. 

Dispozícia je členená vertikálne,  s obslužnou a technickou časťou v suteréne, dennou zónou na prízemí a nočnou časťou na poschodí.

Situácia
SituáciaAutor: QArtAll ateliér

Suterén pojal priestory garáže, technického zázemia a bazénovej technológie.

Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutor: QArtAll ateliér

Denná časť domu, tvorená obývacou halou s kuchyňou a jedálňou, bazénom a fitness zázemím je prostredníctvom rozsiahlych presklených plôch prepojená s exteriérom. Blok bazénu vstupuje do záhrady ako presklený pavilón.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: QArtAll ateliér

Štvorica spální v nočnej časti je orientovaná smerom do záhrady. Do ulice smerujú kúpeľne a zázemie domu.

Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: QArtAll ateliér

Stavebno-technické riešenie zohľadňuje požiadavky na energetickú hospodárnosť domu. Architekti zvolil kombináciu monolitickej železobetónovej konštrukcie a murovanej stavby. Exteriérovú vrstvu odvetranej fasády, zateplenej minerálnou vlnou, tvorí latovanie z termicky upraveného dreva. Drevený obklad na značnej časti priečelí nahrádzajú fotovoltické panely.

 

Vykurovanie zabezpečujú podlahové indukčné fólie. Fotovoltika vo výsledku pokrýva 40 – 60 percent spotreby elektrickej energie. 

Rezy
RezyAutor: QArtAll ateliér
Pohľady
PohľadyAutor: QArtAll ateliér
Foto: Tomáš Manina

Medzi pekné detaily patrí riešenie celonerezového bazénu s napnutou hladinou.

Foto: Martin Bumbál

Fotografie modelu:

Foto: QArtAll ateliér
Foto: QArtAll ateliér
Foto: QArtAll ateliér
Foto: QArtAll ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Martin Bumbal
Ing. arch. Damian Vizár
Ing. arch. Dušan Ďurina
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím