Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. máj 2020
1
5723

MHL house, Bratislava

Prízemný rodinný dom v okrajovej časti bratislavského Prievozu. Zadanie formovali požiadavky mladej rodiny.
MHL house, Bratislava
Ateliér: at26_architecture & designAutori: Ing. arch. Branislav Loskot, Ing. arch. Peter Kukučka, Ing. arch. Jaroslav Takáč, Ing. arch. Juraj BenkoPlocha pozemku: 841 m2Zastavaná plocha: 258,25 m2 Podlažná plocha: 210,05 m2Obostavaný objem: 1280 m3Investičný náklad: 294 000- €Návrh: 2014 - 2016Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Struková 9, Bratislava , SlovenskoPublikované: 19. máj 2020

Realizácia ateliéru at26. Zložité východiskové podmienky a pozemok v nesúrodej zástavbe. Neokázalá moderná forma. Bezbariérový dom - introvert, ktorý je schopný obsiahnuť požiadavky svojich obyvateľov a vytvoriť prehľadné a bezpečné obytné prostredie. 

Foto: Peter Čintalán

Keď míňame dom počas prechádzky po strukovej ulici, môžeme vnímať jeho uzavretú tvár. Spoza polotransparentného oplotenia “vykúka” strohá uličná fasáda. Za ňou sa však odohráva ďalší príbeh…

Foto: Peter Čintalán

Pôdorys hlavnej obytnej časti, ktorý dopĺňa do tvaru písmena C blok detských izieb a prístrešok parkovacích státí, vymedzuje privátny priestor záhrady. "Dvor s udržiavaným trávnikom možno prirovnať k rajskej záhrade stredovekých kláštorov. Zvolená forma má viacero skrytých významov. Medzi ne patrí aj tvar pôdorysu, ktorý objíma záhradu a je symbolom starostlivej rodiny," vysvetľujú architekti.

Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán

Architektonický koncept formovalo zadanie, ktoré úzko súvisí s obyvateľmi domu. Jeden z mladších členov rodiny má osobitné potreby, preto je dôležité, aby s ním bola rodina neustále v kontakte. Kľúčom bolo vytvoriť prehľadnú dispozíciu s minimom fyzických a vizuálnych bariér. Vstupné podmienky sa pri návrhu domu zmenili na normatívy, ktoré autori rešpektovali. Záhrada a všetky hlavné priestory v dome sú vizuálne prepojené a ľahko prístupné. "Kvôli inšpirácii sme sa nemuseli pozerať ďaleko. Stačilo sa pozrieť na život jednej rodiny..." dopĺňajú autori.

Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán

Kontext:

Pozemok sa nachádza na rozhraní viacpodlažnej ružinovskej zástavby a zóny rodinných domov v Prievoze. Novostavba nahradila starší, čiastočne podpivničený rodinný dom, ktorý bol odstránený. Dom MHL si drží odstup 4,7 m od hranice pozemku a rešpektuje uličnú čiaru existujúcej zástavby. Na ulicu nadväzujú spevnené plochy - chodník, vedúci k hlavnému vstupu a dláždené predpolie s odstavnými parkovacími miestami. Od cesty je pozemok oddelený plotom a posuvnou bránou z ťahokovu.

Situácia
SituáciaAutor: at26

Konštrukčné a materiálové riešenie:

Nosné obvodové steny hlavného obytného traktu sú vymurované z brúsených keramických tvaroviek a zateplené 150 milimetrami extrudovaného polystyrénu. Nosnú sústavu za fasádou presklenej steny dopĺňajú oceľové stĺpy s kruhovým prierezom. Stropy nad obytnou časťou domu, s výnimkou prestrešenia spojovacieho krčka medzi bočným a zadným krídlom sú vyskladané z betónových stropných nosníkov a vložiek typového poloprefabrikovaného (dodatočne zmonolitneného) stropného systému. Strecha nad spojovacím krčkom medzi bočným a zadným krídlom obytnej časti je navrhnutá ako ľahká, drevená konštrukcia zo smrekového reziva KVH.

Pôdorys
PôdorysAutor: at26
Pohľad
PohľadAutor: at26
Pohľad
PohľadAutor: at26
Pohľad
PohľadAutor: at26
Pohľad
PohľadAutor: at26

Podklady: at26

Poloha diela

Ing. arch. Branislav Loskot
Ing. arch. Peter Kukučka
Ing. arch. Jaroslav Takáč
Ing. arch. Juraj Benko

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím