Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. október 2019
0
8393

Víkendový dom Smrečany

Átrium v centre dispozície zabezpečuje intimitu na stiesnenej parcele. 
Víkendový dom Smrečany
Autori: Ing. arch. Pavol PokornýSpolupráca: Ing. arch. Tomáš Ružiak, Ing. Lukáš Holubek (Hlavný inžinier projektu)Zastavaná plocha: 342 m2Podlažná plocha: 200 m2Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Smrečany, SlovenskoPublikované: 22. október 2019

Pekná práca s kontextom v zložitých priestorových vzťahoch. Príklad ukazujúci kľúčový význam architektonického konceptu na tom, aký bude konečný výsledok. Nevýhody a limity pozemku boli transformované do riešenia, ktoré zabezpečilo dostatok súkromia a veľmi dobrú kvalitu bývania. Renesancia až anticky formovaného, dnes na Liptove nie tak často používaného, átriového usporiadania dispozície okolo centrálneho nádvoria.

Úzky a dlhý pozemok s východno-západnou orientáciou, susediaci dom na hranici pozemku... Obytné krídla vymedzujú privátny priestor. Vzniká átrium, ktoré je zo všetkých strán clonené pevnými, alebo posuvnými bariérami. Vnútorný dvor sa tak v letných mesiacoch stáva stredobodom obytného priestoru. Denná časť domu je rozšírená o otvorené podkrovie.

Výsledkom je jednoduché, prízemné, bezbariérové riešenie. Pokojné, lineárne hmoty ozvláštňuje silueta sedlovej strechy. Výborný je kontakt s okolím. Bývať sa dá nielen “dnu”, ale obytný priestor sa za dobrého počasia rozširuje aj na priľahlé vonkajšie plochy.

Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: archív autora
Situácia
SituáciaAutor: Pokorny architekti
Pôdorys
PôdorysAutor: Pokorny architekti

Realizáciu bližšie predstaví Pavol Pokorný:

Región Liptova je dlhodobo vyhľadávanou top rekreačnou lokalitou. Klient nebol v regióne nováčikom, dlhodobo tu vlastnil starší dom, ktorý už kapacitne nestačil napĺňať požiadavky mladej, rozrastajúcej sa rodiny. S klientom sme začali pracovať až po kúpe pozemku v Smrečanoch. Priznám sa, ak by nás zavolal na konzultáciu pred kúpou pozemku, s najväčšou pravdepodobnosťou by sme mu ho neodporučili. Dlhá a úzka parcela mala síce priaznivú východno-západnú orientáciu, avšak na južnej strane bol na hranici susedného pozemku z nepochopiteľných dôvodov situovaný rodinný dom s oknami obytných miestností orientovanými na parcelu nášho klienta (stav trvá).

Po počiatočnej skepse sme siahli k osvedčenému priestorovému konceptu átriového domu ako jedinému riešeniu, ktoré poskytne obyvateľom domu benefit južného slnka a zároveň odfiltruje sociálnu expozíciu aktivít oboch susediacich domov.

Dom je členený na tri krídla, ktoré sú orientované okolo átria. Východné krídlo tvorí vstupný carport s nadväznosťou na hlavný vchod do domu a sklad športového náradia. Severné krídlo zahŕňa hlavný obytný priestor (s otovreným sedlovým prestrešením), v západnom krídle sú situované spálne s priľahlou exteriérovou terasou.

Dom je realizovaný ako montovaná drevostavba.

Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: archív autora
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
Foto: archív autora

Podklady: Pavol Pokorný - Pokorny architekti

Poloha diela

Ing. arch. Pavol Pokorný
Ing. arch. Tomáš Ružiak
Ing. Lukáš Holubek

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím