Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. jún 2024
18
1610

Átriový dom v Čachticiach

Hľadanie novej formy bývania pre mladú rodinu na okraji obce.
Átriový dom v Čachticiach
Autori: Ing. arch. Pavol PokornýSpolupráca: Mgr. art. Veronika Michalíková, Mgr. art. Bjørn Kierulf (HIP)Zastavaná plocha: 273 m2Podlažná plocha: 215 m2Návrh: 2019 - 2020Realizácia: 2020 - 2021Adresa: L. Novomeského , Čachtice, SlovenskoPublikované: 10. jún 2024

Realizovaný koncept jednoúrovňového bývania v priamom kontakte so záhradou a výrazne prevýšenou dennou zónou. Kryté stojisko pre dve autá a priľahlá obslužná časť domu sú definované uzavretým pôdorysom domu. Logické situovanie parkovania a skladových priestorov na neveľkom pozemku vytvára optickú bariéru zo strany ulice a nahrádza líniu klasického oplotenia.

 

Realizáciu bližšie predstaví architekt Pavol Pokorný:

Stavebný pozemok sa nachádza v Čachticiach, v takej časti obce, akých sú typologicky a morfologicky na Slovensku tisíce - priestorová schéma = ulica + predzáhradka + dom + záhrada + sliepky / zajace. Okolitá zástavba je prevažne z 50. rokov 20. Storočia, kde spôsob života “práca vo fabrike versus práca v záhrade” bol reflektovaný v individuálnej výstavbe výsostne vo forme samostatných nezávislých stavebných entít bez subjektívnej potreby priestorového vyjadrenia v architektúre. Vo vnímaní bežného pracujúceho modernistické motto “prepojenie interiéru s exteriérom” v rodinných domoch nejestvovalo, pretože nemalo racionálne opodstatnenie v reálnych životoch obyvateľov týchto domov.

Obyvateľmi novostavby átriového domu je mladá rodina s dieťaťom, ktorá je s miestom a spôsobom života v obci silne spätá. Paradoxne ich radikálne iný koncept bývania nie je revoltou voči lokálnej tradícii. Počas spolupráce sa architekt nevyhnutne dostane do užšieho kontaktu aj s ostatnými rodinnými príslušníkmi klienta a tak som sa aj v tomto prípade sa stal súčasťou radostnej dynamickej koexistencie 3 generácií vrátane oboch rodín manželského páru. V kontexte spolunažívania generácií je zjavné, že nový a iný koncept bývania je prirodzenou potrebou “mladých” žiť po svojom (podporená zažitou skúsenosťou z “veľkého” sveta) tak, ako sa to deje v cyklicky sa opakujúcej generačnej výmene počas celej histórie obce a spoločenstva v nej. 

Átriový koncept bol od začiatku favoritom priestorového riešenia. Napriek tomu nie je dom koncipovaný len sebastredne, ale v logickom pokračovaní dispozície má verejnú prístupovú časť bez oplotenia a terasu otvorenú do záhrady. Centrom priestorovej zostavy je átrium obkolesené krytým stojiskom pre 2 autá, nadväzujúcim skladom a ďalšími dvoma krídlami domu, ktoré obsahujú dennú (južné a východné krídlo) a nočnú časť (západné krídlo). Dispozičným centrom domu je obytná časť s kuchyňou a jedálňou. Priestor je prestrešený valbovou strechou s vloženou klenbou. 

Na predĺžení západného krídla je priestor s vlastným hygienickým zázemím samostatne prístupný z átria. V čase vzniku architektonického konceptu v roku 2019 sme netušili, ako sa nám v podmienkach epidémie COVID-19 bude hodiť. Aj teraz v postcovidovom období ukazuje opodstatnenosť, pretože je využívaný dramaturgicky multifunkčne ako home office, hosťovské bývanie, karanténa... 

Dom je realizovaný ako montovaná drevostavba, valbová strecha nad hlavným obytným priestorom je konštrukciou z lepených väzníkov, kombinovaných s drevostyčníkovými strešnými nosníkmi. Zdrojom tepla a chladu je tepelné čerpadlo. Dom je navrhovaný v súlade s princípmi aplikovanými pre pasívne domy (parametre tepelnej obálky, vzduchotesnosť). Napriek členitému tvaru stavby a adekvátnej tepelnej strate z ochladzovanej plochy je novostavba átriového domu vďaka aplikácií parametrov pre pasívne domy nadpriemerne energeticky úsporná.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Situácia
SituáciaAutor: Pavol Pokorný
Pôdorys
PôdorysAutor: Pavol Pokorný
Koncept
KonceptAutor: Pavol Pokorný
Priestorová schéma
Priestorová schémaAutor: Pavol Pokorný
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Fotografia zo stavby
Fotografia zo stavbyFoto: Ivan Kolárik

Viac o diele prezradí prezentácia Pavla Pokorného, ktorá odznela 06.06.2024 na Fóre drevostavieb v Novej synagóge v Žiline s názvom "Na ceste k lepším domom":

90
Youtube

Autor: POKORNY ARCHITEKTI
Spolupráca: CREATERRA
Fotografie: Matej Hakár, Pavol Pokorný, Ivan Kolárik

Poloha diela

Ing. arch. Pavol Pokorný

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím