Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. júl 2022
3
3358

Rodinný dom Slamák, Liptovský Ján

Ekologické bývanie pre mladú rodinu.
Rodinný dom Slamák, Liptovský Ján
Autori: Ing. arch Martin Boleš, Ing. arch. Aleš Berec, Ing. arch. Erika BolešováPlocha pozemku: 615 m2Zastavaná plocha: 112 m2Podlažná plocha: 191 m2Investičný náklad: 160 000 €Návrh: 2016 - 2018Realizácia: 2018 - 2020Adresa: Pod Dubcom , Liptovský Ján, SlovenskoPublikované: 12. júl 2022

"Slama z okolitých polí, hlina z vlastného dvora a drevo z neďalekého lesa sú materiálmi rodinného domu, ktorý vznikol za aktívnej účasti jeho majiteľov. Cieľom bolo minimalizovať negatívne environmentálne dopady," hodnotila realizáciu porota v rámci aktuálneho ročníku CE ZA AR

Dom pre mladú rodinu v Liptovskom Jáne, za ktorým stoja architekti Martin Boleš, Aleš Berec a Erika Bolešová, posunula hodnotiaca komisia medzi 24 nominovaných diel, ktoré sa budú uchádzať o hlavnú cenu v jednotlivých kategóriách. 

 

Realizáciu predstavíme so sprievodným slovom autorov:

V roku 2016 nás oslovila mladá rodina so zámerom stavby rodinného domu na Liptove. Nemali síce jasnú predstavu o forme domu, typológii a počte izieb, prišli ale s jasnou požiadavkou na drevodom zateplený slamenými balíkmi - Slamák. Prvý oslovený architekt odporučil postaviť dom z tehál a k dohode nakoniec nedošlo. My sme pre zmenu bez váhania, aj keď bez predchádzajúcich skúseností, na spoluprácu prikývli. Na rozlúčku sme vyfasovali literatúru o stavbe slamených domov a využití hliny ako stavebného materiálu.

Foto: Matej Hakár

Lokalita

Pozemok leží v obci Liptovský Ján, odkiaľ pochádza jeden z klientov. Nájsť vhodnú parcelu nebolo jednoduché, nakoľko klienti preferovali lokalitu v zástavbe obce. Nakoniec pristúpili na to, čo bolo aktuálne v ponuke - ulicu v extraviláne obce, bez charakterového prepojenia na pôvodné ulice sídla. Novovznikajúca slepá ulica Pod Dubcom na začiatku obce ponúkala pozemok s rozlohou približne 600 m2.

Architektonický koncept

Prvé idey boli orientované na návrh domu a zostavenie katalógu izieb. Po viacerých stretnutiach sme však zistili, že klientom ide primárne o vytvorenie “zelenej bubliny“ v budúcej záhrade. Samotná záhrada, ktorá má mať v budúcnosti charakter Jánskych lúk, bola pre nich dôležitejšia ako dom. 

Rozdelením pozemku na dve polovice, sme získali priestor pre ďalšiu diskusiu. Južná časť pozemku zostala ako priestor bubliny pre klientov a severnú sme mohli ďalej rozvíjať a zastavať my. Mierka okolitých stavieb pre nás nebola primárne určujúca, ale rozloha pozemku a obmedzenie spomínanou zelenou bublinou nás prinútilo riešiť dom ako dvojpodlažný. Diagonálne rozdelenie vytvára v záhrade väčšiu intimitu a ustúpením druhého podlažia nevzniká optická bariéra z ulice.

Archetypálna forma tradičného Liptovského domu s presahujúcou sedlovou strechou stojí na podnoži, ktorá tvorí prepojenie so záhradou a ulicou. Koncept v malom pripomína pamätník ľudovej architektúry od výtvarníka Tomáša Džadoňa, ktorý osadil drevenicu na panelový dom v Košiciach. Samotná podnož končí na hranici dvoch koncepčných priestorov a je zrezaná diagonálou pozemku. Strecha podnože je v jej nezastavanej časti zazelenená a vytvára rozšírenie záhrady na druhom nadzemnom podlaží. Horný “domček“ takto získava pocitové nepriame prepojenie so záhradou. Kontakt so zeleňou tak má spodná denná časť domu, ale aj nočná zóna na poschodí. 

Situácia
Situácia

Dispozičné riešenie

Na pozemok sa vstupuje z východnej strany, ktorá je otvorená do ulice. Južnú časť tohto predpolia tvorí zelená zóna, severnú zas spevnená plocha s prístreškom pre auto. Do Slamáku sa vstupuje v optickom strede podnože. Zo zádveria je cez šatníkovú niku prístupná technická miestnosť s malou dielňou na údržbu športového náradia. Hlavný obytný priestor, ktorého súčasťou je obývacia časť, jedáleň, kuchyňa a schodisko, sa otvára za zádverím na južnú a západnú stranu. Ťažisko prízemia je prostredníctvom prekrytých terás prepojené so záhradou. V zadnej časti pozemku, v časti “zelenej bubliny“ sa nachádza záhradný domček so zelenou strechou, určený na uskladnenie záhradného a športového náradia. Samotná záhrada ešte potrebuje čas na dosiahnutie plánovanej podoby. 

Dominantou obytného priestoru je akumulačná pec a stĺp z lepeného dreva. Pec opticky vymedzuje obývačku od komunikačných priestorov a je zároveň hlavných zdrojom tepla v dome. Stĺp, staticky podopierajúci druhé podlažie, vymedzuje opticky obývačku smerom od jedálne. Jedáleň komunikuje s obývačkou, kuchyňou a terasou, ako aj s druhým podlažím. Napriek vyoseniu pôsobí ako centrálny bod domu a dispozície. Samotná kuchyňa je zasunutá do zadnej časti tohto priestoru a je rovnako prepojená aj s hlavnou časťou prekrytej terasy, ktorá je dôležitou súčasťou života počas teplých dní. Vybratím objemu podnože na južnej strane vzniká malý gánok, ktorý funguje aj ako externá komunikácia pre terasu. Z obývačky, ako aj terasy je prístupná aj hosťovská izba.

Popri schodisku je pristavená dvojpodlažná hmota hygienického jadra, ktorej steny slúžia ako lezecká plocha pre deti. Kúpeľne sú na oboch podlažiach takmer identické. Schodiskový priestor sa na druhom podlaží otvára do chodby spájajúcej izby po oboch stranách horného “domčeka“. Súčasťou chodby je čitáreň. 

Izby po oboch stranách sú spolu s chodbou otvorené do podstrešného priestoru. Veľkorysé okenné otvory, formujú vzhľad  “domčeka” aj z exteriéru. Z hornej chodby je prístupná zelená strecha, ktorá však nie je primárne určená pre úžitkové účely. 

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemia
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodia
Schematický rez
Schematický rez
Pohľad
Pohľad
Pohľad
Pohľad
Pohľad
Pohľad

Konštrukčné a materiálové riešenie

Stavba je založená na pásových železobetónových základoch, stužených doskou. Modul hlavnej drevenej stĺpikovej nosnej konštrukcie vychádza z rozmerov lokálnych slamených balíkov. Stuženie steny zabezpečuje diagonálne obitie z dosák, ktoré tvoria zároveň základovú vrstvu pre hlinené omietky. Stĺp z lepeného dreveného hranolu podopiera hlavný drevený nosník. Ten delí trámový strop na dve polovice. Sedlová hambálková strešná konštrukcia, realizovaná tradičným tesárskym spôsobom s krokvami sediacimi na postranných pomúrniciach, je zviazaná v interiéri priznanými klieštinami.

Zvislé obvodové konštrukcie sú tepelne izolované slamenými balíkmi. Hlavné stavebné materiály pochádzajú z lokálnych zdrojov - slama z polí Hybe a drevo z neďalekej Kráľovej Lehoty. Slamák bol realizovaný  s miestnymi staviteľmi a vo veľkej miere aj svojpomocne. Primárnym cieľom nebola ekonomická stránka, ale ekologická udržateľnosť a princíp “cradle to cradle“ tzn. cirkulárnej ekonomiky s možnosťou rozložiteľnosti a vysokej miery recyklácie materiálu. 

Hlinené omietky umožňujú vodnej pare unikať smerom von z interiéru cez slamené balíky, čo podporuje difúzne otvorená vonkajšia obálka s drevovláknitou doskou a prevetrávanou fasádou. Hlina na omietky pochádza z pozemku, na ktorom dom stojí. Technológia nanášania hlinených omietok dala charakter aj detailom okenných ostení, ktoré sú v interiéri zaoblené. 

Hlinené omietky sú popri dreve dominantným pohľadovým materiálom v interiéri. Drevené prvky konzervujú voskové oleje s rôznou pigmentáciu, vrstvenou na princípe architektonických elementov, ako napríklad podlahy, stropy alebo interiérové steny. Podlahy a stropy sú zateplené tepelnou izoláciou z recyklovaných textilných vláken. Izoláciu sedlovej strechy tvorí minerálna vlna. Vyšší difúzny odpor zo strany interiéru ako aj jej statické stuženie zabezpečujú OBS dosky.

Vertikálny drevený obklad z povrchovo neošetreného smrekovca tvorí primárny exteriérový materiál prevetrávanej fasády. Samotný raster narastá v rôznych rozstupoch medzier, od prízemia cez druhé nadzemné podlažie až po strechu, s cieľom optického zníženia stavby napriek vertikálnemu uloženiu. Obe podlažia sú oddelené prstencom vo výške konštrukcie podlahy poschodia. V časti vybratia terasového priestoru z objemu podnože sú obvodové steny omietnuté vápenno-hlinenou omietkou. Výnimku v tejto časti tvoria celodrevené okná, ktoré sú v miestach dotyku s drevenou fasádou vyhotovené ako drevo-hliníkové. Sedlová strecha a všetky klampiarske prvky sú realizované z titánzinkového plechu. 

Prístrešok pri vstupe do domu tvorí pozinkovaná oceľová konštrukcia a strecha z trapézového plechu, ktorú čaká zazelenenie. Prístupový chodník a časť pre parkovanie je realizovaná z česaného betónu. 

Práca s lokálnym materiálom
Práca s lokálnym materiálomFoto: archív autorov
Slamák bol realizovaný  s miestnymi staviteľmi a vo veľkej miere aj svojpomocne.
Slamák bol realizovaný s miestnymi staviteľmi a vo veľkej miere aj svojpomocne.Foto: archív autorov
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Eva Benková
Foto: Táňa Biskupičová
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Matej Hakár
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Technologické riešenie

Ako hlavný zdroj tepla v Slamáku slúži akumulačná pec v strede dispozície prízemia. Priestory s dlažbou sú dokurované elektrickým podlahovým kúrením. Teplo do hornej časti domu prúdi prirodzeným tokom teplého vzduchu aj núteným rekuperačným vetraním. Prípravu teplej vody zabezpečuje elektrický bojler umiestnený v technickej miestnosti. 


Základné bilancie:

Plocha pozemku: 615 m2
Zastavaná plocha: 112 m2
Podlažná plocha: 191 m2
Úžitková plocha: 124 m2
Kapacitné údaje: 4 obytné miestnosti, 2 dospelí + 2 deti
Stavebné náklady: 160 000 €

Poloha diela

Ing. arch Martin Boleš
Ing. arch. Aleš Berec
Ing. arch. Erika Bolešová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím