Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia
Zajtra
Čoskoro

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
"Zalomený" rodinný dom v Limbachu

"Zalomený" rodinný dom v Limbachu

AutoriIng. Gabriel Ádám
Ing. Miroslav Prešinský, PhD.
Plocha pozemku993 m2
Podlažná plocha169 m2
Návrh2015 - 2015
Realizácia2017 - 2018
AdresaLimbach,
Slovensko
Bezbariérové riešenie s praktickými priľahlými vonkajšími priestormi.

Prízemné bývanie s bezbariérovým prístupom do záhrady. Zalomený pôdorys sa odkláňa od cestnej komunikácie ohraničujúcej severnú hranu parcely a vytvára dostatočné predpolie pre vstup a vjazd na pozemok. Na opačnej strane zas uzatvára intímny priestor záhrady prepojenej s obytnými miestnosťami prostredníctvom dláždených terás.

Pozemok sa nachádza uprostred novovznikajúcej obytnej zóny, na severnej hranici vinárskej obce Limbach. Investor, ktorý sa sťahoval z hlavného mesta s architektmi už v minulosti úspešne spolupracoval. Aj preto dostali pri navrhovaní “voľné ruky” a jedinú zásadnú požiadavku: čo najefektívnejšie využiť plochu pozemku a zároveň poskytnúť dostatočné zázemie pre oddych. “Dom je preto navrhnutý tak, aby mohli domáci kedykoľvek počas dňa oddychovať na jednej z troch vonkajších terás a vyhli sa ostrému slnku a horúčavám,” vysvetľuje Miroslav Prešinský,  jeden z dvojice autorov.

Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek

Pôdorysné zalomenie rozdeľuje obytnú plochu domu na dennú a nočnú časť. Juhozápadne a juhovýchodne orientované priečelie hlavného obytného priestoru je tienené presahom strechy. Riešenie, ktoré využíva princípy sokratovho domu prispieva k zachovaniu tepelnej pohody v interiéri počas celého roka. Vysunutie strechy zamedzuje prehrievaniu interiéru v letných mesiacoch (spolu s exteriérovými žalúziami) a zároveň umožňuje preniknutie nízkeho zimného slnka do hĺbky dispozície. Konzola prebieha až k hlavnému vstupu, kde spolu s pôdorysným zalomením vytvára kryté závetrie. Tvarovo zaujímavý koncept, ktorý je leitmotívom architektonického riešenia, môže vyniknúť vďaka zvolenému konštrukčnému a materiálovému riešeniu. Rôzny sklon nosníkov krovu umožňuje efektívne odvádzanie dažďovej vody do skrytých žľabov bez použitia dodatočnej spádovej vrstvy.

Situácia
SituáciaAutor: aphaus architekti
Pôdorys
PôdorysAutor: aphaus architekti

Fasáda aj strešná konzola je obložená laminátovými HPL doskami. Materiál sa vyrába lisovaným viacerých vrstiev kraftového papiera nasýteného syntetickou živicou pri vysokej teplote a tlaku. Na povrchu sa objavuje laminovaná krycia a dekoračná vrstva. Výsledkom sú dosky odolné voči mechanickému poškodeniu a vplyvu počasia. Na fasáde sa striedajú hladké biele elementy a dosky s dreveným dekorom, ktoré kopírujú líniu zasklenia. Špárorez zodpovedá členeniu stavebných otvorov. Použitý obkladový materiál tiež umožnil “neviditeľné” integrovanie exteriérových žalúzií.

Pohľady
PohľadyAutor: aphaus architekti
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek

Zvolená materiálová skladba plynulo prechádza do interiéru. Biele steny, stropy a vstavaný nábytok autori kombinujú so sivou veľkoformátovou keramickou dlažbou a obkladom krbovej steny. Na monochromatickom pozadí vyniká farebnosť a kresba dreveného dekoru.

Foto: Marián Svítek

Súčasťou obývacieho priestoru je plynový krb, ktorého dizajn je dielom architektov.

Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek

Otvorená kuchyňa s priestrannou pracovnou plochou a odkladacími priestormi potiahnutými až po strop umožňuje efektívne umiestnenie spotrebičov.

Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek

Do samostatnej komory sa vstupuje cez "skryté dvere" integrované do nábytkovej steny. Dôraz na dostatočnú kapacitu odkladacích priestorov bol kladený aj v ostatných častiach domu. Či už ide o vstavaný nábytok situovaný pri vstupe, alebo šatníkové skrine v izbách a na chodbe.

Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek

Vykurovanie obytnej plochy zabezpečuje plynový kondenzačný kotol, ktorý je napojený na systém podlahového vykurovania. Interiér tak bolo možné “oslobodiť” od viditeľných vykurovacých telies. Efektívnu výmenu vzduchu bez výrazných tepelných strát  zabezpečuje systém riadeného vetrania s rekuperáciou.

Foto: Marián Svítek

Podklady: aphaus architekti 

Poloha diela

Ing. Gabriel Ádám
Ing. Miroslav Prešinský, PhD.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím