Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. marec 2020
1
6215

Víkendový dom na meandri Malého Dunaja

Drobná architektúra v dotyku s riekou.
Víkendový dom na meandri Malého Dunaja
Autori: Ing. arch. Peter Šercel, Ing. arch. Andrej ŠvecNávrh: 2019 - 2019Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Okres Dunajská Streda, SlovenskoPublikované: 10. apríl 2020

Rekreačný objekt ako doplnok rodinného života. Na brehu Dunaja, bez betónových základov, či väčších terénnych úprav. Drevené CLT panely sú použité ako konštrukčný materiál, aj ako finálna pohľadová vrstva. Priestorový koncept, v ktorom sú obslužné funkcie efektívne integrované do obytného priestoru, sa snaží vyťažiť maximum z obmedzenej obytnej plochy. Dom, posunutý k vonkajšej hranici úzkeho pozemku, je uzavretý "od chrbta", zato však plne otvorený smerom k rieke. 

Foto: Tomáš Manina

Projekt bližšie predstavia architekti:

Pri Dunaji

Chránené územie, respektíve ochranné pásmo meandru je miestom pre rekreáciu a športový rybolov. Požiadavkou investora bolo vytvorenie malého objektu, dočasnej stavby, ktorá by sa dala celoročne využívať  pre rekreáciu jeho rodiny.

Foto: Tomáš Manina

Minimalizácia pôdorysného priemetu, z dôvodu čo najmenšieho záberu parcely, znamenala voľbu dvojpodlažného konceptu vo forme 1+1. Interiér je riešený ako otvorený priestor prízemia s loftom na poschodí. Ich vzájomné prepojenie slúži na distribúciu svetla, tepla a minimalizovanie zastavanej pôdorysnej plochy. Integrovanie komunikácií a obslužných plôch priamo do obytných celkov dovolilo vytvoriť na malej ploche plnohodnotný priestor pre štyri osoby.

Foto: Tomáš Manina

Založenie objektu sa v rámci konceptu minimalizácie ekologickej stopy riešilo formou zemných vrtov.

Vytvorenie neurčitej hranice, gradientu medzi interiérom a exteriérom, je dosiahnuté prostredníctvom krytej terasy a otvorenia interiéru cez presklené plochy. Terasa vytvára spolu s interiérom záhyb, pod ktorým sa odohráva celý vnútorný život objektu s priamym prepojením na rieku. Kompozičná os výhľadu vrcholí protiľahlým brehom.

Foto: Tomáš Manina

Nosná konštrukcia chaty je pohľadová zo strany interiéru aj exteriéru. Drevené CLT panely sú prezentované vo svojej prirodzenej forme. Strešná konštrukcia a časť najvyššej fasády je chránená predsadeným rastrom drevených lamiel. Konštrukcia lamiel pomáha regulácii vnútornej teploty a chráni strešný plášť pred slnečným žiarením. Vzduchotesnosť konštrukcie zabezpečuje rýchle vykúrenie a vyššiu tepelnú stabilitu počas leta a zimy, aj napriek priznanej nosnej konštrukcii a celkovej subtílnosti nosných prvkov.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Situácia
SituáciaAutor: Šercel Švec
Koncept
KonceptAutor: Šercel Švec
Návrh
NávrhAutor: Šercel Švec
Vizualizácia interiéru
Vizualizácia interiéruAutor: Šercel Švec
Foto: Tomáš Manina

Poloha diela

Ing. arch. Peter Šercel
Ing. arch. Andrej Švec

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím