Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. máj 2023
0
1285

Ateliér Šercel Švec, Robotnícka 8, Bratislava

Svetlo a priamočiarosť.
Ateliér Šercel Švec, Robotnícka 8, Bratislava
Autori: Ing. arch. Peter Šercel, Ing. arch. Andrej ŠvecPodlažná plocha: 76 m2Obostavaný objem: 234 m3Investičný náklad: 50 tis. € Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2018 - 2022Adresa: Robotnícka 8, Bratislava, SlovenskoPublikované: 1. jún 2023

Otvorený priestor v parteri na Robotníckej ulici. Jasne členený na transparentné pracovisko, zasadačku a zázemie. Precízne priehľadné, lesklé a profilované povrchy, vložené v hrubej stavebnej obálke. Úprimné materiálové riešenie s nenútenými, "nedokončenými" detailmi. Priestor, poodhaľuje tvorivý prístup architektov, vedúci k  presvedčivým realizáciám.

Vlastný ateliér je jedno z najťažších zadaní pre architekta. Poskytuje však priestor pre slobodné vyjadrenie aktuálneho tvorivého názoru autorov.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Projekt bližšie predstavia architekti Peter Šercel a Andrej Švec:

Prestavba interiéru pôvodného pohostinstva na architektonický ateliér vyplynula z potreby rozšírenia kapacity a zvýšenia komfortu pracovného prostredia nášho ateliéru. Priestor pre kreatívnu prácu by mal reagovať a podporiť aj tie najodvážnejšie nápady ako aj kreativitu jednotlivca. Každý nápad je z počiatku nedosiahnuteľný, ale jeho formovaním dosahujeme vytúžený cieľ.

Priestor nás oslovil svojou otvorenosťou do ulice a svojou polohou v širšom centre mesta. Pretavenie hlavných myšlienok našej tvorby do jedného interiéru bola pre nás výzva. Otvorenosť, vzdušnosť a možnosť rýchleho reagovania na naše potreby sú tie hlavné determinanty prestavby. V rámci podlažnej plochy 72 m2 sa nachádza všetko pre naše aktuálne potreby s možnosťou rozvoja na maximálne dvojnásobnú kapacitu. Funkčne aj vizuálne je priestor oddelený na pracovnú časť, veľký stôl pre 4-6 architektov, malú zasadačku s možnosťou optického delenia závesom a finalizačnú časť (tlačiareň, ploter, rezačka a pod.). Kuchynka sa cez zalamovacie dvere otvára do priestoru, WC a malý sklad sú oddelené uzamykateľnými dverami.

Pri búracích prácach sa po odstránení podhľadu odhalil prefabrikovaný železobetónový strop s množstvom technických inštalácii. Počas prestavby sa nám podarilo týchto inštalácii zbaviť z dôvodu nefunkčnosti a nepotrebnosti a povrch otryskovať. Takto sa pôvodná konštrukcia povýšila na pohľadový betón s jemnou štruktúrou.

Železobetónový strop dnes obsahuje len priznané elektroinštalačné rozvody. Deliaca stena pre nutné hygienické zázemie a sklad je ľahká montovaná konštrukcia z preglejkových nosníkov s akustikou výplňou. Nosná konštrukcia deliacej steny sa priznala v detailoch, kde sa objavuje jej typický naskladaný rez. Pre dosiahnutie maximálnej prirodzenej svetelnej pohody v parteri úzkej ulice sme do deliacej konštrukcie implementovali nadsvetlík z číreho skla v celej jej dĺžke. Akustickú pohodu podporuje celoplošný koberec, záves a akustická zástena nad kvetináčom v kuchynke.

Pre adekvátny pocit svetelnej pohody a otvorenosti sa v priestore ateliéru uplatnili odrazivé materiály ako hliníkový plech so zamatovým odleskom/odrazom, transparentné priesvitné a priehľadné materiály ako sklo a plexisklo. Pre dotvorenie harmonického celku sa použili MDF dosky v prirodzenej farbe, s červeným plnofarebným tónom a nadčasová biela farba. Detaily a spracovanie jednotlivých povrchov majú v návštevníkovi vyvolať pocit harmonickej nedokončenosti. Týmto sa stiera pocit neosobnej dokonalosti.

Ateliér vďaka svojej otvorenosti a prehľadnosti láka pohľady okoloidúcich a prispieva k oživeniu parteru na Robotníckej ulici. Zároveň svojimi presklenými plochami bez polepov bojuje s vizuálnym smogom.

Pôdorys
PôdorysAutor: Šercel Švec
Funkčné usporiadanie priestoru
Funkčné usporiadanie priestoruAutor: Šercel Švec
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Poloha diela

Ing. arch. Peter Šercel
Ing. arch. Andrej Švec

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím