Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. máj 2023
4
3191

Rodinný dom pri Nitre

S citom pre detail.
Rodinný dom pri Nitre
Autori: Ing. arch. Peter Šercel, Ing. arch. Andrej ŠvecSpolupráca: Ing. arch. Jakub Kypus, Ing. Andrea Prievalská (záhradná architektka)Plocha pozemku: 881 m2Zastavaná plocha: 266m2Podlažná plocha: 1NP: 144,30 m2 + prístrešok a prekrytý vstup a terasaObostavaný objem: 861 m3Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2020 - 2022Adresa: Red Oak Golf , Lužianky, SlovenskoPublikované: 12. október 2023

Bývanie v novej rozvojovej zóne, susediacej s golfovým areálom. Sympatická snaha architektov o abstrahovanie a "vyčistenie" finálnej architektonickej formy. Kompaktná monochromatická obálka domu stavby zjednocuje trojicu prevádzkových blokov a ukrýva pestrú vnútornú štruktúru. Dôležitou súčasťou  návrhu je prepojenie bývania s exteriérom prostredníctvom rozsiahlych presklených plôch a krytej terasy.

Architekti z ateliéru Šercel Švec zvolili ako konštrukčný systém pre jednopodlažnú stavbu CLT drevený masív. Autori v plnej miere využívajú jeho technické špecifiká. Panely sa v surovej forme objavujú v interiéri ako finálna pohľadová vrstva.

 

Projekt bližšie predstavia architekti Peter Šercel a Andrej Švec:

Koncept a celkový výraz rodinného domu v mestskej časti Nitra - Lužianky vychádza z odstránení  klasických bariér a hraníc, čo vyústilo skôr do nenápadnej symbiotickej architektúry. Požiadavkou klienta bola trváca, moderná stavba, ktorá by bola šetrná voči okolitej krajine. Svahovitý pozemok sa nachádza pri golfovom areáli na konci slepej ulice.

Členitá jednopodlažná hmota domu s plochou strechou sa jemne zarezáva do svahu spolu s prístreškom pre autá. Severný a východný pohľad pôsobia kompaktne, s jasne čitateľným nástupom hmoty domu. Hlavný vstup je zo severnej strany, z krytého gánku, ktorý plynule nadväzuje na prístrešok pre dva automobily a menší sklad. Spolu s krytou terasou na južnej strane vytvára prechod medzi interiérom a exteriérom. Prekrytie chráni zo severu pred poveternostnými vplyvmi a z juhu pred prehrievaním hlavnej časti domu.

Dispozične pozostáva hlavná časť z otvoreného priestoru, ktorý tvorí vstup, obývačka, jedáleň, kuchyňa a pracovný kút. Tento priestor poskytuje priamy kontakt so záhradou a umožňuje jej plnohodnotné využívanie. Hmota so spoločenskou časťou je mierne vyššia ako ostatné časti domu. Z južnej a západnej strany je hmota domu členitejšia a ustupuje v závislosti od geometrie pozemku. Západnú orientáciu majú hlavne detské izby, spálňa a jedáleň. Táto fasáda je nižšia a mierne zakopaná do svahu, s oknami posadenými na terén. Nočnú a dennú časť prepája chodba, na ktorú nadväzuje aj hlavná kúpeľňa, technické priestory a knižnica. Na severných fasádach sa nachádzajú kúpeľne presvetlené prostredníctvom svetlíkov.

Monochromatické materiálové riešenie zvýrazňuje rovné línie, rytmus a gradáciu architektúry. Drevo, hrubozrnná a jemná omietka sú ladené do biela. Drsné a hladké plochy sa striedajú, aby vynikli tvary stavby. Monochromatickosť kontrastne dopĺňa interiér stavby, v ktorom sa objavuje základný stavebný materiál - drevo vo forme CLT panelov.

Ekologický koncept dopĺňajú fotovoltické panely, retenčná nádrž na zachytávanie dažďovej vody a zelená strecha. Rastlinstvo na streche zabezpečuje tepelnú stabilitu stavby hlavne v letnom období, kedy zavlažovanie, ako aj samotná výška tráv a trvaliek pomáha znižovať povrchovú teplotu strechy. V kombinácií s akumulačnou základovou doskou, screenovým tienením a rekuperáciou so zemným výmenníkom zabezpečujú pasívnu stabilitu stavby. Stavba je tak šetrná k životnému prostrediu a zároveň poskytuje zdravé bývanie pre svojich užívateľov.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Situácia
SituáciaAutor: Šercel Švec
Koncept
KonceptAutor: Šercel Švec
Priečny rez obývacou izbou
Priečny rez obývacou izbouAutor: Šercel Švec
Pohľad juhovýchodný
Pohľad juhovýchodnýAutor: Šercel Švec

Poloha diela

Ing. arch. Peter Šercel
Ing. arch. Andrej Švec

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím