Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
10. Apr 2018
0
1051
Rekonštrukcia a redizajn kaviarne vo Svidníku

Rekonštrukcia a redizajn kaviarne vo Svidníku

AutoriIng. arch. Peter Šercel
Ing. arch. Andrej Švec
Návrh2017 - 2017
Realizácia2018 - 2018
AdresaCentrálna 812,
Svidník,
Slovensko
"Na východe nič nie je"... alebo predsa?

Ďalšia z realizácií mladého ateliéru a2š, ktorý už vytvoril viacero neprehliadnuteľných diel.  

Prevádzka na pešej zóne vo Svidníku, ktorá fungovala takmer dve desaťročia, prešla výrazným redizajnom. Rekonštrukcia od začiatku počítala so zachovaním zariadenia v duchu tridsiatych rokov minulého storočia. Retro interiér v parteri objektu postaveného v 90. rokoch určite nebol ľahkým zadaním. Investor žiadal tiež zachovanie pôvodného mobiliáru v čo najväčšom rozsahu.    

Foto: Tomáš Manina

Dispozícia kaviarne prešla zásadnou zmenou. Pôvodné členité usporiadanie architekti značne zjednodušili. Odbytová časť kaviarne pôsobí ako ucelený priestor ktorý sa otvára a násobí vo svojich “slepých“ rohoch.

Otvorenie a “zosvetenie” interiéru poslúžilo ako solídny základ pre ďalšie úpravy. Barový pult umiestnený v priestore nevytvára hranicu, ale dovoľuje zákazníkom nahliadnuť do prípravy kávy, miešaných nápojov a občerstvenia.

Otočenie barového pultu o 90 stupňov vytvorilo predpoklad pre lepšiu komunikáciu medzi obsluhou a hosťami. Prevádzka vytvára prirodzenú trasu: zázemie zamestnancov - bar - sklad - zásobovanie. Sociálne zariadenie zákazníkov prešlo kompletnou prestavbou pre súčasné potreby a kapacity kaviarne.

Optická hra so zrkadlami predlžuje a zväčšuje priestory. Svietidlá zavesené v pravidelnom rastri umožňujú drobné zmeny v usporiadaní mobiliáru.  

Zľava: pôdorys kaviarne pred a po rekonštrukcii
Zľava: pôdorys kaviarne pred a po rekonštrukciiAutor: architekti Šercel Švec
Koncept a materiálové riešenie
Koncept a materiálové riešenieAutor: architekti Šercel Švec

Hlavným motívom materiálového riešenia je kontrast. Uplatňuje sa v mierke, farebnosti ako aj v štruktúre povrchov. Materiálová báza je členená v rámci stien a podláh. Ako zjednocujúci prvok interiéru pôsobí hrubozrnná sivá valčekovaná omietka. Jemné lomy svetla na hrubom povrchu pomáhajú sceliť nesúrodé povrchy. Neutrálna farebnosť a hrubá štruktúra vytvárajú príjemné prostredie na relax pri káve. Ako akcent baru a vstupnej časti je použitý bledý keramický obkad a dlažba.  

Pôvodné drevené obklady soklov a parkety uložené vo vzore rybej kosti sú po prestavbe interpretované s použitím súdobých materiálov. Forma vyznenia podstaty materiálu sa snaží priblížiť materialite charakteristickej pre tridsiate roky minulého storočia.

Veľká časť podlahy je neutrálna v prirodzenej farbe cementového nivelizačného poteru. Historický odkaz drevených soklových obkladov, parketového uloženia vo vzore rybej kosti sa tu zrkadlí doplnený súdobým materiálom.  Cementový poter použitý ako finálna podlahová vrstva korešponduje s myšlienkou prepojenia interiéru do celistvého priestoru.

Kombinácia priznanej štruktúry MDF dosiek, zrkadiel a hrubej omietky priniesla navrhovanému priestoru svetlo bez prílišnej expozície zákazníka. V priestoroch hygieny použili architekti kombináciu sivej omietky a keramického obkladu uloženého pod 45 stupňovým uhlom.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Kaviareň pred rekonštrukciouKaviareň pred rekonštrukciouKaviareň pred rekonštrukciou

Poloha diela

Ing. arch. Peter Šercel
Ing. arch. Andrej Švec

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím