Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. jún 2020
0
594

Radiocafé Vinohradská 12, Praha

Kaviareň pre živé vysielanie vo funkcionalistickej budove Českého rozhlasu.
Radiocafé Vinohradská 12, Praha
Autori: Akad. arch. Vít Máslo, dipl. arch. David Richard ChisholmSpolupráca: Ing. arch. Evžen Dub, Ing. arch. Nela NiederleInvestor: GABZastavaná plocha: 154 m2Podlažná plocha: 227 m2Investičný náklad: 200 000 €Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Vinohradská, 120 00 12, Praha, Česká republikaPublikované: 14. jún 2020

Historické pomery

Budova Českého rozhlasu na Vinohradskej triede bola postavená v rokoch 1929-1932, vo funkcionalistickom štýle, podľa návrhu architekta Bohumila Slámu. Hlavným investorom stavby bolo Ministerstvo pôšt a telegrafov, lebo v nových priestoroch malo byť vedľa Radiojournalu (vtedajší názov českého rozhlasu) tiež riaditeľstvo pôšt a telegrafov v Prahe (prezídium, pomocné úrady a jednotlivé oddelenia na štyroch najvyšších poschodiach) a poštový a telegrafný úrad Praha 34 (v časti prízemia, otočeného do Balbínovej ulice). V parteri, orientovanom do triedy Maršála Foche a na nároží sa počítalo ešte s umiestnením niekoľkých obchodov. Jednotlivé celky boli síce v projekte stavebne oddelené, ale počítalo sa s možnosťou ich vzájomného prepojenia (Radiojournal - riaditeľstvo pôšt a telegrafov - poštový úrad) so zámerom ďalej rozširovať rozhlasové miestnosti bez obmedzovania vysielacej prevádzky.

Počas druhej svetovej vojny zasiahla budovu letecká bomba. V minulosti bol objekt niekoľkokrát rekonštruovaný a dostavovaný - niektoré stavebné úpravy boli vydarené, iné menej. Rozsiahla rekonštrukcia pôvodnej budovy na adrese Vinohradská 12 prebiehala v dvoch časových intervaloch: v rokoch 2004-2005 a 2007-2011. Budova je evidovaná ako kultúrna pamiatka.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Zadanie

Český rozhlas sa chcel viac otvoriť verejnosti. Potreboval priestor, kde sa ľudia a rádiová sféra môžu vzájomne spoznávať, zbližovať a inšpirovať. Neformálnu kaviareň pre živé vysielanie, príjemné a elegantné prostredie pre spoločenské akcie.

Úlohou architektov bolo prepojiť dve pôvodné komerčné jednotky do jedného kaviarenského priestoru. “Uvědomovali jsme si, že vstupujeme do budovy vysoké historické a architektonické hodnoty. Zároveň jsme čelili požadavkům zadavatele: zakomponovat do prostoru moderní prvky a technologie, aby bylo možné živě vysílat přímo z kavárny, a provozně a vizuálně propojit kavárnu se vstupní halou Českého rozhlasu, aby se zde mohly pořádat také příležitostné společenské akce,” vysvetľujú architekti z ateliéru CMC.

Návrh

Zámerom autorov bolo vytvoriť priestor, ktorý zodpovedá estetike budovy. S reminiscenciou 30. rokov, ale aj s použitím moderných stavebných technológií a materiálov. Poloha na mestskej triede v centre Prahy a “návrat do čias prvej republiky” kládli značné nároky na kvalitu návrhu a realizácie. 

Vchod z ulice vedie do priestoru s barom. Ten je na rozdiel od hlavného kaviarenského priestoru výškovo zarovnaný s ulicou. Samotná kaviareň je prepojená so vstupnou halou historickej budovy.

Paleta teplých farieb, v kombinácii s bielym sklom, odkazuje na mramorový obklad vo vstupnej hale. Dubová podlaha, mosadzný bar so zábradlím, kožené lavice a mramorové stoly zastupujú dobové materiály.

Autori duplikujú rytmus stĺpov zo vstupnej haly do priestoru kaviarne. Delenie priestoru akcentujú zlaté kruhy v akustickom podhľade. Presklená priečka s dvojkrídlovými dverami, smerujúcimi do vstupnej haly je historickou replikou existujúcich dverí v hale. Zároveň však spĺňa akustické a protipožiarne požiadavky projektu. Zdvojená sklenená stena je zas čisto utilitárnym prvkom, ktorý tlmí hluk z ulice. Vďaka zvolenému riešeniu nebolo nutné zasahovať do pamiatkovo chránenej fasády.

Vzhľadom k charakteru prevádzky kaviarne s rozhlasovým vysielaním sú na všetky konštrukcie (okrem estetických a funkčných požiadaviek) kladené maximálne nároky na akustické vlastnosti, vzduchovú nepriezvučnosť, útlm a pohltivosť. Riešila sa nielen priestorová, ale aj stavebná akustika. Popri viditeľných častiach, ako sú akustické obklady stien a stropu, sa rovnako prísne posudzovali tiež všetky použité technológie. Predovšetkým vzduchotechnika a rozvody médií.

“Z několika variant, v jak velkém rozsahu lze do kavárny umístit rozhlasovou technologii, zvítězila nakonec ta, v níž se v prostoru zachovaly jenom přípojné body. Takto vytvořené sloupy získaly další využití a kavárně tak zůstala kapacita k sezení i variabilita prostoru,” dopĺňajú na záver architekti.

Použité materiály: mosadz - bar, zábradlia; dubová dyha - akustický obklad stien a stropov; plátkový kov - zlaté kruhy

Pôdorys
PôdorysAutor: CMC architects
Rez
RezAutor: CMC architects
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Podklady: Linka, CMC architects
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Akad. arch. Vít Máslo
dipl. arch. David Richard Chisholm
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím