Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. apríl 2024
10
1330

Ateliér .archstyl & WooW studio, Bratislava

Architekti sami pre seba.
Ateliér .archstyl & WooW studio, Bratislava
Autori: Ing. Juraj Krč, Ing. Zoltán Horváth, Mgr. art. Zuzana Horniaková, Ing. arch. Ivana Gajdariková, Ing. arch. Matej RaučinaNávrh: 2022 - 2023Realizácia: 2023 - 2023Adresa: Bratislava, SlovenskoPublikované: 12. apríl 2024

Ateliéry sú miestom kde trávime podstatnú časť dňa a tiež priestorom prvého kontaktu s klientom. Dôležitá je preto nielen samotná kvalita pracovného prostredia ale aj reprezentácia firmy. Dnes sa pozrieme do nových priestorov bratislavských ateliérov .archstyl a WooW. Stvárnenie pracoviska v kancelárskej budove z 90. rokov kladie dôraz na funkčný aspekt architektúry a fungovania pracoviska. Jeden z príkladov, ako architekti pristúpili k tvorbe vlastného pracoviska.

 

 

Realizáciu predstavujeme prostredníctvom sprievodného slova autorov:

Potreba presťahovať sa do nových a väčších priestorov bola u nás “na stole” už dlhšiu dobu. No najmä rast počtu zamestnancov v oboch spoločnostiach (architektonického ateliéru .archstyl a sesterského CGI štúdia WooW) v posledných rokoch ukázal, že túto tému už nemožno ďalej odkladať. Pôvodné sídlo bolo po viacerých stránkach nevyhovujúce a stiesnené. Napokon sa nové priestory podarilo zabezpečiť v rovnakej budove a na rovnakom poschodí. 

Išlo o klasický kancelársky trojtrakt (z 90. rokov) so stredovou chodbou bez okien, z ktorej viedli dvere do niekoľkých miestností  orientovaných buď na severnú, alebo na južnú stranu. Takéto dispozičné riešenie nám do určitej miery vyhovovalo. Dovoľovalo totiž obe firmy od seba oddeliť, čo je prevádzkovo nevyhnutné. Zároveň sme ale chceli mať pracoviská čo najviac otvorené a do hĺbky dispozície vtiahnuť denné svetlo. Rozhodli sme sa preto trojtrakt koncepčne zachovať, avšak nie v jeho pôvodnej podobe. 

Odstránili sme existujúce priečky a inštalačné podhľady. Zväčšili sme svetlú výšku a stropnú dosku sme odhalili až na železobetón. Novovzniknutý otvorený priestor sme následne začali členiť prostredníctvom troch druhov konštrukcií. Prvým boli pevné, tehlové priečky, pretože určité priestory (napr. technickú miestnosť) bolo treba kvôli akustickej hlučnosti a nutnosti chladenia serverov dostatočne oddeliť. Pevná priečka čiastočne zabezpečila akustické oddelenie oboch kolektívov. Novú murovanú priečku sme nechali priznanú bez ďalších povrchových úprav. Druhým typom konštrukcie boli sklenené priečky. Tie dovolili prirodzenému svetlu preniknúť aj do stredového traktu s menšou zasadacou miestnosťou, ktorú obe firmy používajú na videohovory a interné konzultácie. Druhá, väčšia zasadacia miestnosť sa nachádza v južnom trakte. Tretí typ deliacej konštrukcie tvorí samotný nábytok. Úložný priestor (pre uskladnenie dokumentov, materiálových vzoriek, či vecí bežnej kancelárskej spotreby) zároveň ukrýva rozvody elektroinštalácie, či vzduchotechniky.

Namiesto trasovania rozvodov nad sadrokartónovými podhľadmi sme technické inštalácie ponechali priznané, alebo čiastočne prekryté perforovaným plechom. Keďže sme potrebovali vytvoriť akusticky vyhovujúce prostredie, umiestnili sme nad pracovnými stolmi zavesené heraklitové panely, ktoré dobre pohlcujú hluk a majú v sebe zároveň zabudované individuálne stmievateľné osvetlenie každého pracovného miesta. Sklenené priečky sme doplnili o posuvné závesy, ktoré tiež zlepšujú akustiku priestoru a zároveň umožňujú opticky oddeliť zasadacie miestnosti. Záclony pred oknami opticky zjemňujú priestor a tiež prekrývajú rozvody a koncové prvky elektroinštalácie, či vykurovania.

Všetky pracovné stoly sú výškovo nastaviteľné a umožňujú aj prácu v stoji. Hoci bola budova postavená pred takmer tridsiatimi rokmi a nedisponovala centrálnou vzduchotechnikou, považovali sme za dôležité realizovať na pracovisku systém rekuperácie. Priestor je tak neustále vetraný a zároveň nie je rušený hlukom z exteriéru. Existujúce vykurovanie sme doplnili o prvky chladenia, ktoré tzv. wind-free systémom padavého chladu prispievajú k  tepelnej pohode v letných mesiacoch a eliminujú nežiaduce prúdenie chladného vzduchu. 

Interiér má aj kvôli aplikovaniu technickej liatej podlahy a priznaniu materiálov stavebných konštrukcií industriálny charakter. Nábytok je vyhotovený z bielenej preglejky, bieleného smrekového masívu a z popisovateľných povrchov, ktoré pri poradách nahrádzajú tabule. Na krycích podhľadových konštrukciách sme pracovali s perforovaným plechom, alebo s heraklitovými doskami, kvôli ich dobrým akustickým vlastnostiam.

Priestor bol primárne koncipovaný pre čo možno najpríjemnejšiu prácu našich zamestnancov, no mysleli sme aj na klientov, ktorí k nám prichádzajú. Sklenené priečky im počas konzultácií otvárajú priestor, ktorý je našim dielom. Pri citlivejších jednaniach naopak zatiahnuté závesy napomôžu vytvoreniu dostatočného súkromia. V skrytom úložnom priestore sa nachádza množstvo materiálových vzoriek, ktoré môžeme klientom prezentovať priamo pri kreovaní návrhov. Na prezentácie vizuálneho obsahu a na konzultácie prostredníctvom videohovorov slúžia dve obrazovky, priamo sieťovo prepojené s centrálnym serverom a prostredníctvom vzdialeného prístupu aj s počítačmi jednotlivých architektov.

Na oddych a ako dennú zónu zamestnancov využívame priestory bývalých kancelárii, ktoré sa nachádzajú na rovnakom poschodí, a ktoré sme si stále ponechali spolu s exteriérovou pobytovou terasou. Novozariadený priestor je tak určený výhradne na prácu a nedochádza ku vzájomnému rušeniu sa pri jednotlivých činnostiach. Dôležitou súčasťou je aj interiérová zeleň, ktorá spolu s prvkami mobiliáru napomáha optickému členeniu na menšie celky a humanizuje pracovisko.

Návrh a realizácia interiéru bola spoločným dielom architektov, odborníkov a zamestnancov nášho ateliéru. Nielen formou neustálych vzájomných konzultácií, ale aj spoločnou prácou na projekte, jeho dozorovaní pri realizácii a fyzickým zapojením sa do takmer štyroch mesiacov prebiehajúcich prác. Teraz si spolu užívame výsledok.

Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Foto: Marián Svítek
Pôdorys
PôdorysAutor: .archstyl

Použité materiály a riešenia:
Priznaný murovacií materiál bez ďalších povrchových úprav Porotherm od spoločnosti Wienerberger.

Podklady: .archstyl
Fotografie: Marián Svítek 

Poloha diela

Ing. Juraj Krč
Ing. Zoltán Horváth
Mgr. art. Zuzana Horniaková
Ing. arch. Ivana Gajdariková
Ing. arch. Matej Raučina
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím