Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. marec 2022
3
2579

Dom LO, Dlouhá Řeka (ČR)

Rodinný dom z konopného betónu.
Dom LO, Dlouhá Řeka (ČR)
Autori: Lina Koníček BellovičováInvestor: Ondřej KoníčekPlocha pozemku: 20 000 m²Zastavaná plocha: 195 m²Podlažná plocha: 160 m²Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2019 - 2020Adresa: Chřiby - Dlouhá řeka, Česká republikaPublikované: 9. apríl 2022

Otvorené bývanie v krajine, prírodné materiály v surovej forme. 

“Ondřej měl pozemek uprostřed lesů. Do té doby žil střídavě ve městě a na jaro se vždy stěhoval na chatu svých rodičů nedaleko budoucí stavební parcely. Dům LO měl být v co největším kontaktu s přírodou” približuje zámer investora architektka a zároveň jeho manželka Lina Koníček Bellovičová. 

Pre formujúci projekt sa ako kľúčový moment ukázala voľba stavebného materiálu. Manželia zvolili konopný betón, ktorý vzniká spojením technického konope a betónovej zmesi. Po oddelení vlákna ostane z konope drevitá stonka, ktorá sa po spracovaní využíva v zmesi ako plnivo. Zaujala ich najmä možnosť svojpomocnej realizácie stavby, negatívna uhlíková stopa materiálu a v neposlednom rade možnosť realizácie stavby bez dodatočného zateplenia. 45 centimetrová obvodová stena má totiž hodnotu súčiniteľa prechodu tepla U na úrovni 0,16 W/m2.K.

Základ tvorí nosná drevená konštrukcia, ktorá sa pri realizácii “obložila” dreveným debnením. Výrazne nižšia hmotnosť materiálu v porovnaní s klasickým betónom kládla menšie nároky na pevnosť debnenia a uľahčila svojpomocnú stavbu. Ako výhoda pri realizácii sa ukázalo tiež rýchle tvrdnutie zmesi.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Výslednú estetiku domu do značnej miery určuje pohľadovo priznaná vrstevnatá štruktúra surového materiálu. Ako vysvetľuje architektka Lina Koníček Bellovičová, ktorá pracovala v ateliéroch v  Zürichu alebo v japonskom Kobe: “Naučená švýcarsko-japonská preciznost trpěla, byl to boj a pro mě další skvělá škola. Zároveň mě materiál fascinoval svými vlastnostmi, dlouholetou historií a možností vrstvení. Materiál mnoho let petrifikuje a odčerpává ze vzduchu oxid uhličitý, stavba je difuzně otevřená.”

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Architektonický koncept definujú dva kompaktné bloky, ktoré zvierajú otvorený obytný priestor v centrálnej časti domu. Výrazne presahujúca pultová strecha rozširuje krytý priestor smerom do exteriéru.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Do suterénu vedie schodisko, ukryté pod posuvným segmentom terasy. Pod úroveň terénu umiestnila architektka technickú miestnosť, spoločenský priestor, sklad a v neposlednom rade fotokomoru, kde Ondřej rád trávi zimné večery.

Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutor: Ateliér Lina Bellovičová

Okolo centrálnej obytnej zóny sú sústredené dve spálne, hygienický blok a vstupné priestory. Rozsiahle zasklené krídla v otvorenej obývacej izbe sa dajú zasunúť za interiérovú predstenu. Vzniká tak bezbariérové prepojenie interiéru a krytej vonkajšej terasy.  

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: Ateliér Lina Bellovičová

Túžbu klienta tráviť čas von aj počas daždivých dní reflektuje vysunutá línia strechy. Extenzívna zeleň prispieva k splynutiu domu s okolitým prostredím .

Pôdorys strechy
Pôdorys strechyAutor: Ateliér Lina Bellovičová

Výslednú estetiku interiéru určujú prevládajúce drevené povrchy (masív a brezová preglejka), jednoliata anhydritová podlaha a valcovaná nerezová oceľ použitá v kuchyni.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Stavba slúži ako rodinný dom pre rodinu s dvoma malými deťmi. Neskôr bude fungovať ako chata a nakoniec ako dom pre dvoch seniorov.

Materiály:

  • drevo - nosná konštrukcia a strecha
  • betón - základová doska a pivnica
  • konopný betón - steny
  • anhydrid - podlaha
  • brezová preglejka - nábytok
  • valcovaná nerezová oceľ - kuchyňa

Poloha diela

Lina Koníček Bellovičová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím