Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. jún 2018
0
6242

AnuAzu - dom pri jazere

Originál. Sympatické koncepčné uvažovanie a hľadanie "vlastnej cesty".
AnuAzu - dom pri jazere
Autori: Ing. arch. Peter Jurkovič, Ing. arch. Tomáš Kovalčík, Ing. arch. Miroslav SlezákPlocha pozemku: 376m2Zastavaná plocha: 72m2Podlažná plocha: 47 m2Návrh: 2016 - 2016Realizácia: 2017 - 2018Adresa: Vojka nad Dunajom, SlovenskoPublikované: 24. júl 2018

Pred dvoma rokmi sme predstavili víkendový dom pri Vojčianskom jazere. Peter Jurkovič sa po čase opäť vracia do chatovej oblasti, vzdialenej tridsať kilometrov južne od okraja hlavného mesta. Tentokrát s odvážnym konceptom, variáciou na tému "jurta”. Experimentom s bývaním rozvíjajúcim sa okolo centrálneho kruhového priestoru. Tak ako v predchádzajúcom prípade ide o ľahkú drevostavbu. Základová doska je položená na "vankúši" z penoveho skla. Žiadne betónové základy, alebo intenzívne zemné práce. Breh jazera zostáva nedotknutý. Premyslená drevená konštrukcia sa stáva v centrálnej polohe efektnou súčasťou interiéru.

Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič

Lokalita

Pozemok sa nachádza na severnom brehu Vojčianskeho jazera v obci Vojka nad Dunajom. Prevažne rovinatý pozemok sa na južnej strane zvažuje smerom k jazeru.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: JRKVC

Víkendová chata neprekračuje maximálnu zastavanosť (20% pozemku) a zohľadňuje požiadavku klienta na komfortné ubytovanie štyroch osôb.

Situácia
SituáciaAutor: JRKVC

Zadanie a koncept

Mladý manželský pár, uchvátený oválnym priestorom tradičnej jurty, túžil po víkendovej chate pre seba a klientov svojej kreatívnej agentúry. Zároveň však potreboval priestor pre ďalšie funkcie a denné potreby.

"Prekračujeme prvotnú myšlienku aditívneho prístupu a volíme opačný postup. Namiesto dopĺňania primárnej hmoty o ďalšie objekty sme použili rotundový priestor jurty a umiestnili ho do ortogonálneho systému. 'Vykrajujeme' potrebné priestory do pragmatického kvádra. Stena je miestnosťou," vysvetľuje Peter Jurkovič.

Koncept
KonceptAutor: JRKVC
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič

Dispozícia

Jednopodlažný bungalov vychádza z centrálneho priestoru jurty s priemerom 5,6 metra. Miestnosť prekrýva drevená strecha s odhalenou konštrukciou a centrálnym kruhovým svetlíkom.

Zo severnej strany na dennú miestnosť nadväzuje spálňa a kúpeľňa. Z južnej strany je na centrálny priestor napojená vstupná časť, ktorá po stranách ukrýva kuchyňu a spací kút pre dve osoby. Tieto sekundárne funkcie obklopujú centrálny priestor a “transformujú” kruhový pôdorys do obdĺžnika. Pred vstupom je terasa s rozlohou 15 m2, orientovaná smerom k jazeru.

Pôdorys
PôdorysAutor: JRKVC
Schéma priestorového využitia
Schéma priestorového využitiaAutor: JRKVC
Rezy
RezyAutor: JRKVC
Pohľady
PohľadyAutor: JRKVC
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Vizualizácia exteriéru. Za povšimnutie stojí navrhovaný fasádny obklad, ktorý bol vo finále pozmenený.
Vizualizácia exteriéru. Za povšimnutie stojí navrhovaný fasádny obklad, ktorý bol vo finále pozmenený.Autor: Peter Jurkovič
Vizualizácia centrálneho obytného priestoru
Vizualizácia centrálneho obytného priestoruAutor: Peter Jurkovič
Schéma drevenej konštrukcie
Schéma drevenej konštrukcieAutor: Peter Jurkovič

Viac o projekte ATTILA si môžete prečítať na blogu Petra Jurkoviča.

Podklady: JRKVC

Poloha diela

Ing. arch. Peter Jurkovič
Ing. arch. Tomáš Kovalčík
Ing. arch. Miroslav Slezák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím