Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. február 2023
12
5171

DBR - Rekonštrukcia bytu, Bratislava

Bývanie v moderinisticko-kubistickom dome od architekta Klementa Šilingera.
DBR - Rekonštrukcia bytu, Bratislava
Autori: Ing. arch. Peter Jurkovič, Ing. arch. Martin ŽeliarZastavaná plocha: 125 m2Podlažná plocha: BratislavaNávrh: 2021 - 2021Realizácia: 2022 - 2022Adresa: , Bratislava, SlovenskoPublikované: 5. február 2023

Poctivé  architektonické remeslo, riešenia na mieru, priznanie dobových prvkov, hra materiálov, štruktúr, farieb a povrchov...

Mierna úprava dispozície a dôsledné integrovanie obslužných funkcií necháva vyniknúť proporcie otvoreného priestoru bytu s výmerou 125 m2. Práca architektov Petra Jurkoviča a Martina Želiara stavia na vyzdvihnutí kvalít pôvodného interiéru s množstvom zachovaných dobových súčastí. Tie dopĺňajú autorské detaily, ktoré podčiarkujú celkovú atmosféru priestoru. 

Foto: Peter Jurkovič

Realizáciu priblíži sprievodné slovo Petra Jurkoviča:

Zrekonštruovaný byt sa nachádza v moderinisticko-kubistickom dome od architekta Klementa Šilingera, postavenom v 20. rokoch 20. storočia. Budova je dnes kultúrnou pamiatkou. 

Byt bol v skvelom stave. Zachované ostali takmer všetky historické súčasti interiéru, s minimom zásahov a iba bežnou mierou opotrebovania užívaním, pričom nebol dispozične upravený. 

Pôvodná dispozícia bola takmer plne využiteľná pre účely súčasného užívania. V návrhu bola odstránená jedna nenosná priečka, čo umožnilo vznik centrálnej obytnej zóny bytu. Ostatné priestory a izby, boli adaptované na nové funkcie. 

Pôdorys: pôvodný stav
Pôdorys: pôvodný stavAutor: JRKVC
Pôdorys - návrh
Pôdorys - návrhAutor: JRKVC

Výtvarné riešenie vo veľkej miere rešpektuje pôvodný charakter priestoru. Všetky originálne časti interiéru ako dvere, obložkové zárubne, špalety, panelové obklady stien a parapety boli zreštaurované a zjednotené novým náterom, jemne kontrastujúcim s bielym povrchom stien. 

Dubové parkety, použité v obytných miestnostiach, dopĺňa v priestore centrálnej haly keramická dlažba s výrazným geometrickým vzorom. Tá dopĺňa strohé farebné riešenie stien a stropov. 

S tým istým zámerom sme akcentovali stropy v dennej časti a menších (pravdepodobne detských) spálňach. Na rozdiel od matného bieleho náteru stien, ktorý sa dá v priebehu užívania kedykoľvek obnoviť, sme na zvýraznených stropoch použili farby s jemným odleskom. 

Kúpeľne sú v porovnaní s dennými miestnosťami taktiež farebne výraznejšie, s dôrazom na precíznosť použitia maloformátových, glazovaných dlaždíc. 

Súčasťou návrhu je aj niekoľko vstavaných kusov nábytku. Kuchyňa s ostrovom, vstavba chladničky a šatníkovej skrine do priestoru pôvodných dverí, ktoré sa v novom riešení nepoužívajú, postel s paravánom oddeľujúcim šatníkovú zostavu…

Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič

Detaily nábytkových prvkov:

Podklady: JRKVC
Foto: Peter Jurkovič

Poloha diela

Ing. arch. Peter Jurkovič
Ing. arch. Martin Želiar

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím