Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. január 2023
1
1863

Byt Nový Svet, Bratislava

122 m2 s výhľadom na panorámu mesta a dominantu hradu.
Byt Nový Svet, Bratislava
Autori: Ing. arch. Andrea Ambrovičová Mikulajová, Ing. arch. Juraj Mikulaj, Ing. arch. Jana MachalováPodlažná plocha: 122 m2Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Bratislava, SlovenskoPublikované: 16. január 2023

Rozvinutie potenciálu bytu v dome zo 70. rokov v centre Bratislavy. Bez výrazných zásahov a prestavby. So zachovaním atmosféry a identity pôvodnej architektúry.

Vstupný priestor umožnil vytvoriť nábytkový kubus, ktorý integruje potrebné obslužné funkcie. Zjednocuje ho prírodná kresba dubového dreva v dialógu s ostatnými nábytkovými blokmi vytvorenými na mieru nového riešenia. 

Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: ARCHITEKTI Mikulaj & Mikulajová

Realizáciu detailne predstaví sprievodný text Doc. Ing. arch. Niny Bartošovej, Ph.D.:

4-izbový byt, nachádzajúci sa v dome zo sedemdesiatych rokov 20. storočia na svahovitom pozemku v blízkosti bratislavských Palisád a Slavína, bol už v pôvodnom stave výnimočný, a to nielen pre výhľad na panorámu mesta s dominantou hradu. Premyslená dispozícia, orientácia na dve svetové strany (do záhrad), dve veľkoryso dimenzované lodžie, alebo otvorený krb v obývačke sú len niektoré z aspektov, ktoré bývanie v ňom robia nadštandardným.

Pri návrhu rekonštrukcie si architekti plne uvedomili pôvodné kvality architektúry, ku ktorej pristupovali s rešpektom. Ich snahou bolo zachovať výnimočnú atmosféru bytu a citlivo na ňu nadviazať. Skutočnosť, že sú stavebné zásahy minimálne, vypovedá o zrelosti architektonického prístupu, bez potreby za každú cenu zaujať a prvoplánovo nasledovať trendy.

Nakoľko pôvodné členenie bytu vyhovovalo súčasným potrebám, architekti sa sústredili na detaily. Prejavila sa snaha využiť pôvodné materiály. Alebo také, ktoré s modernou architektúrou korešpondujú, ako badať už vo vstupnom priestore. V ňom, na svetlom pozadí nabielo omietnutých stien, dominuje dubovým drevom obložený kubus. Nejde len o kompozičný, ale hlavne o funkčný prvok, ktorý v sebe decentne skrýva WC aj praktické úložné priestory. Týmto spôsobom architekti nielen preriešili pôvodné priestory architektonicky vyspelejšou formou, ale zrušením dverí, ktoré oddeľovali kuchyňu od chodby docielili veľkorysejší výraz, ktorý pôvodnému návrhu tejto časti chýbal. S omietkou farebne splývajú vstavané skrine a dvere s nadsvetlíkom, vedúce do pracovne. Plynulosť priestoru opticky znásobuje nová liata terazzová dlažba, ktorá z predsiene prechádza bez prerušenia do kuchyne, kde materiál rovnakého dreveného obloženia linky dopĺňa opäť biela.  

Obývacia izba je od kuchyne oddelená pôvodne dimenzovanými otvorom, s dvojkrídlovými dverami. Tie zabezpečujú dostatočnú väzbu na kuchyňu - keďže v izbe je situovaný veľký jedálenský stôl - ale zároveň sú priestory fyzicky oddelené. Izbu, orientovanú do záhrady, lemuje po celej dĺžke exteriérového múru lodžia. Na protiľahlej stene izby umiestnili architekti novú vstavanú knižnicu, ktorá spolu s pôvodným kozubom vytvára dva ťažiskové prvky kompozície interiéru izby. Príjemnú atmosféru podporuje pôvodný tehlový obklad otvoreného krbu a repasované dubové mozaikové parkety, typické pre obdobie 70. rokov. Aj v ostatných priestoroch bytu na ne architekti nadväzujú novou mozaikovou dubovou dlažbou. Vytvárajú tak spolu s liatym terazzom a  betónovou podlahou v kúpeľni koláž vrstiev, ktoré s istou patinou mapujú a dokumentujú históriu tohto bytu.

Obývacia izba je ústrednou miestnosťou bytu, ktorá prepája dennú a nočnú zónu bytu. Z chodby so vstavanými úložnými priestormi prechádzame do spálne rodičov, detskej izby a kúpeľne so samostatným WC. V tejto časti bytu, ktorej JV fasádu po celej dĺžke lemuje druhá z lodžií, došlo k drobnej zmene. Pôvodné WC bolo premiestnené na opačnú stranu hygienického bloku, čo zamedzilo, aby pri otvorených dverách z obývacej izby bolo vidieť z predsiene až sem. Zároveň to umožnilo v kúpeľni, so zachovanou dobovou modrozelenou mozaikou, situovať vedľa vane sprchový kút.

Nové, na mieru navrhované prvky majú v celom byte jednotný ráz. Opakuje sa tu prírodné dubové drevo, výška vstavaných elementov až po strop priestoru, rovnaký dizajn madiel. Autori ich pri návrhu premyslene kombinujú so staršími kúskami - ako sú repasované Thonet kreslá v obývačke, historická skriňa v spálni, alebo luster v detskej izbe. Tie presviedčajú, že sa architekti neboja kombinovať prvky rôznych období, ale tiež vyvolávajú pocit, že byt je nielen nadčasový, ale bude vedieť dôstojne starnúť.

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal

Podklady: Podklady: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová
Foto: Filip Šlapal

Poloha diela

Ing. arch. Andrea Ambrovičová Mikulajová
Ing. arch. Juraj Mikulaj
Ing. arch. Jana Machalová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím