Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. január 2020
0
4881

Byt Záhrebská, Bratislava

Rekonštrukcia bytu v bratislavskom Starom meste.
Byt Záhrebská, Bratislava
Autori: Mgr. art. Martin MaňoPodlažná plocha: 58,1 m²Investičný náklad: 40 000,- €Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Záhrebská ulica , Bratislava, SlovenskoPublikované: 19. január 2020

Interiér prešiel malou dispozičnou korekciou, ktorá mala za cieľ sprehľadniť priestor a zlepšiť funkčnosť obslužných celkov. Dôležitým prvkom sú nové nadsvetlíky, ktoré vedú svetlo do chodby a zádveria. Materiálový akcent v podobe odhalených betónových prievlakov zdôrazňuje základné členenie dispozície. Ostatným priestorom dominujú biele omietané steny a stropy doplnené o drevené povrchy zákazkových stolárskych výrobkov.

Byt na štvrtom poschodí staršieho bytového domu v bratislavskom Starom meste. Dispozičné riešenie zahŕňa halu, dvojicu nepriechodných izieb, samostatnú kuchyňu a sociálne zázemie. Všetky obytné miestnosti sú orientované na západ, priestor rozdeľuje na približne rovnaké tretiny dvojica železobetónových prievlakov. "To by pri rekonštrukcii umožňovalo značnú variabilnosť dispozície. Avšak vzhľadom na skutočnosť, že pôvodný pôdorys bol jednoduchý a funkčný, upustilo sa od návrhu úplne novej dispozície a zbytočného navyšovania finančných prostriedkov potrebných na rekonštrukciu," vysvetľuje architekt Martin Maňo.

Úprava dispozície

Vybúranie priečky medzi kúpeľňou a toaletou prepojilo pôvodne samostatné miestnosti, čo umožnilo zamurovať dvere do WC. Pod stropom, v priečke medzi kuchyňou a sociálnym zázemím bol zrealizovaný nadsvetlík. Dvere vedúce do kuchyne sa posunuli na úroveň chodbovej steny. Vedľajší dverový otvor, ktorý sprístupňuje strednú izbu, bol zúžený a tiež posunutý. 

Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stavAutor: Mgr. art. Martin Maňo
Pôdorys - návrh
Pôdorys - návrhAutor: Mgr. art. Martin Maňo
Schémy blokov zariadenia kuchyne a kúpeľne
Schémy blokov zariadenia kuchyne a kúpeľne

Postup stavebných prác

Po vyprataní bytu bola odstránená pôvodná keramická dlažba v hale a sociálnom zázemí, rovnako ako staré linoleum v kuchyni. Obdobný proces čakal aj obklad na stenách kúpeľne. Nasledovala demontáž zariaďovacích predmetov, ktorá sa nevyhla ani priestoru kuchyne. Prípravná fáza zahŕňala aj čistenie stien od maľovky. Odstránením omietky zo železobetónových prievlakov vynikla ich prirodzenú štruktúra. Zmenami prešla aj technická infraštruktúra bytu - pôvodné rozvody elektroinštalácie a zdravotechniky nahradili nové, vstupné dvere boli vymenené za bezpečnostné. 

Súčasťou oboch nových dverových výplní sú nadsvetlíky, ktoré vedú svetlo do vstupnej haly. Vyrovnané steny sú nanovo omietnuté sadrovou omietkou. Vzhľadom na nerovnosti pôvodných stropov sa rozhodol architekt použiť v byte sadrokartónové podhľady. Nová gresová dlažba našla svoje miesto v chodbe, kuchyni a sociálnom zázemí. Na stenách kúpeľne pribudol biely mozaikový obklad. Naopak, pôvodné povrchy ostali zachované v oboch izbách. Bukové parkety boli prebrúsené a nalakované. Nasledovala montáž zárubní, dverí, vstavaných skríň, kuchyne a realizácia obkladov stien v hale, alebo zásteny v sociálnom zariadení

Pôvodné stoličky a kreslá prešli čalúnickou opravou a úpravou, a spolu so stolom a obývačkovým stolíkom sú aj naďalej súčasťou interiéru.

Fotografia priestoru pred rekonštrukciou
Fotografia priestoru pred rekonštrukciou

Podklady: Martin Maňo

Poloha diela

Mgr. art. Martin Maňo

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím