Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. november 2023
1
1336

Šikmý dom v Záhorskej Bystrici

V sklone svahovitej parcely.
Šikmý dom v Záhorskej Bystrici
Autori: Mgr. art. Martin MaňoInvestor: súkromná osobaPlocha pozemku: 1195m²Zastavaná plocha: 177m²Podlažná plocha: 332m²Obostavaný objem: 1245m³Investičný náklad: 500.000,-Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Rudavská , Bratislava, SlovenskoPublikované: 4. december 2023

Lokalita

Dom sa nachádza v Bratislave, v mestskej časti Záhorská Bystrica - Krče, v novej zástavbe rodinných domov. Územie je rozparcelované na zhruba 50 pozemkov, z ktorých väčšie sú orientované k Vápenickému potoku. Terén klesá smerom od vstupu k spomínanému potoku a jeho ochrannému pásmu, ktoré návrh domu plne rešpektuje. Táto línia čiastočne ovplyvňuje aj pôdorysný tvar stavby. Obdĺžniková parcela s rozmermi 20 x 62 m a výmerou 1195m² je orientovaný kratšou stranou pozdĺž vnútroareálovej komunikácie, z ktorej je riešený vstup na parcelu.

 

Dom

Dvojpodlažný rodinný dom, kopíruje klesajúci charakter parcely vnútorným usporiadaním podlaží. Pultová atiková strecha rovnako plynie v sklone pôvodného terénu, kompaktný kváder sa jemne sa rozširuje smerom k potoku. 

Vstup zo strany ulice chráni čiastočne zapustené závetrie. Zo zádveria sa dá vojsť priamo do garáže a naopak. Centrálne schodisko tvorí komunikačnú os domu, s priamym prístupom do všetkých miestností. Za zádverím nájdeme hygienické zázemie a technickú miestnosť, naproti zas hosťovskú izbu, resp. pracovňu. Klesajúce rameno schodiska vedie do dennej časti objektu. Napravo je kuchynský kút s komorou, približne v strede jedáleň a na ľavej strane obývačka. Celý tento priestor prepája so záhradou veľkoplošné zasklenie. Druhé schodiskové rameno vedie do priestoru nad dennou zónou. Nachádza sa tu otvorená herňa a spálňa rodičov s vlastným šatníkom a hygienou. Spálňa smeruje na juh - k potoku, rovnako, ako obývačka s kuchyňou. Posledné schodiskové rameno sprístupňuje dvojicu detských izieb so spoločným prechodným šatníkom a vlastnou hygienou. Vertikálnu komunikáciu presvetľuje zasklenie orientované do “stavebnej“ niky, ktorá vznikla nad hosťovskou izbou a pred jednou z detských izieb.

Regulatívy umožnili vznik vonkajšieho parkovania pre tri automobily.

 

Konštrukčné riešenie

Dom je založený na železobetónových pásoch s radmi debniacich tvárnic, ktoré sú spriahnuté so železobetónovými základovými doskami hrúbky 250 mm. Tie horizontálne predeľuje hydroizolačná fólia na časti s hrúbkami 150 mm a 100 mm. Obvodový plášť tvoria keramické tvarovky hrúbky 300 mm, zateplené izoláciou hrúbky 180 mm. Priečky majú hrúbky 115 mm resp. 140mm. Monolitickú stropnú dosku nad 1. N.P., s hrúbkou 180 mm, dopĺňa drevený trámový strop nad dennou zónou domu. Atikovú pultovú strechu tvorí trámová konštrukcia krovu, položená na železobetónovom venci, zateplenie z minerálnej vlny hrúbky 360 mm a vrstvy skladby vegetačnej strechy. Materiál klampiarskych prvkov ladí s rámami výplní otvorov. Okná sú drevohliníkové, s izolačným trojsklom.

Situácia
Situácia
Axonometria
Axonometria
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Rez
Rez

Poloha diela

Mgr. art. Martin Maňo
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím