Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. január 2023
2
1462

Pražský byt rodiny režiséra Jana Hřebejka

Na rozhraní architektúry a scénografie.
Pražský byt rodiny režiséra Jana Hřebejka
Autori: Ing. arch. Dagmar ŠtěpánováSpolupráca: Akad. mal. Miroslav Bednář, Libor Biemann, Ing. Pavel JindraInvestor: Jan Hřebejk, Lenka HřebejkováPodlažná plocha: 175 m²Návrh: 2016 - 2018Realizácia: 2018 - 2020Adresa: Praha 6, Česká republikaPublikované: 18. január 2023

Byt v radovom terasovom dome zo 70. rokov, v pražskej lokalite Hřebenky, patrí úspešnému filmovému režisérovi Janovi Hřebejkovi a jeho rodine. Na rekonštrukciu bývania, obklopeného zeleňou si majitelia prizvali architektku Dagmar Štěpánovú z ateliéru Formafatal. Štyri roky práce na projekte sa podpísali pod výsledok, ktorý zrkadlí charakter majiteľov. Živý interiér plný kníh, obrazov a umeleckých diel. Často nevšedná kombinácia poctivých materiálov, detailov a nábytkových solitérov. Otvorená a rozšírená denná časť s krásnymi výhľadmi na panorámu Prahy…

Bytová jednotka s výmerou 175 m2 prešla kompletnou rekonštrukciou, ktorá sa ľahko prepísala aj do exteriéru. Bývanie rodiny režiséra, zasadené v prudkom svahu, je prístupné iba po úzkom vonkajšom schodisku. To vedie labyrintom vzrastlej zelene. Prízemie domu vo svojej zadnej časti nadväzuje na romantickú súkromnú záhradu. Až z rozľahlej terasy na poschodí sa však otvárajú spomínané výhľady na mesto.

Neveľké dvojpodlažné bývanie podľa slov architektky reprezentuje to, čo majú majitelia najradšej - žiť v meste, ale zároveň v obklopení prírody. Nová lokalita tak vystriedala ich predchádzajúci dlhoročný domov na hausbóte v pražskom Smíchove.

Rovnako ako na hausbóte, kde boli priestorovo potlačené spálne a kúpeľňa, sa aj pri novom domove tento princíp opakuje. Upravená dispozícia preto na žiadosť majiteľov uprednostňuje zväčšenie spoločenských zón a to rovno na oboch podlažiach. Súkromné ​​časti sú minimalizované.

Podľa slov architektky bolo cieľom majiteľov “Vytvořit místo pro život, kde se budou cítit dobře nejen oni, ale i jejich přátelé. Místo, které bude působit přirozeně a zabydleně od samého začátku. Domov, který bude autentický, barevný, plný knih, obrazů a dalších uměleckých předmětů. Byt, do kterého kdykoliv umístíte něco nového, neuškodí mu to.” 

Dagmar Štěpánová pracovala na projekte celkom štyri roky. Bývanie rodiny režiséra tvorí súčasť radového domu, preto boli v rámci zachovania jednotného charakteru fasády vonkajšie zmeny minimalizované. Medzi výnimky však patrí nový vstupný portál na poschodí s bezrámovým zasklením. Táto zmena  podporila vizuálne prepojenie a presvetlenie celého horného poschodia. Na prianie klientov tu vznikla nová presklená prístavba, ktorá využíva časť pôvodnej terasy a rozširuje spoločenskú zónu domu. Prístavba ďalej integruje pôvodný krb, avšak s novou vložkou a obkladom z červeného travertínu. Priestor slúži ako hlavná jedáleň, prepojená s terasou a kuchyňou, na ktorej mieste bola predtým spálňa a kúpeľňa.

Do hlavného obytného priestoru na poschodí Dagmar Štěpánová umiestnila novú kúpeľňu pomocou industriálne presklenej kocky. Súkromie v presklenom priestore hygieny zabezpečuje záves. K hlavnému priestoru priliehajú už len dve malé spálne (detské izby) s oknami do záhrady.

Dvere, vedúce do spální, sú zakomponované do obkladu olejovanej brezovej preglejky. Komplikáciou bolo premiestnenie zvodu dažďovej vody zo strechy, ktorý po úpravách dispozície umiestnila architektka do starého liatinového stĺpu, ktorý majitelia bytu kúpili v bazáre.

V interiéri sa borovicová preglejka stretáva so sofistikovanými materiálmi, ako sú obklady z červeného a žltého travertínu, alebo mahagónové masívne drevo na kuchynskom pracovnom pulte. Interiér zvýrazňujú farebné výmaľby v modrých odtieňoch, alebo zelená cementová stierka v hlavnej obytnej časti domu, ktorá nadväzuje na dubové parkety. Tie sú kupované ako chybné kusy druhej kvalitatívnej triedy. Nedokonalosť je v prípade tohto interiéru žiaduca.

Na prízemí domu sa nachádza malá spálňa s kuchynkou, miniatúrna kúpeľňa a veľká pracovňa ústiaca do záhrady, ktorá je druhým spoločenským priestorom v dome.

Niektorý vintage nábytok a svietidlá si režisér s manželkou vyberali sami, na spoluprácu tiež často prizvali svojho dlhoročného rodinného priateľa, akademického maliara Miroslava Bednára. Ten pre nich vybral niekoľko originálnych a nevšedných kusov a po dome rozmiestnil obrazy a umelecké predmety zo zbierky majiteľov.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Pôdorys 1. NP - východiskový stav
Pôdorys 1. NP - východiskový stavAutor: Formafatal
Pôdorys 2. NP - východiskový stav
Pôdorys 2. NP - východiskový stavAutor: Formafatal
Pôdorys 1. NP - nový stav
Pôdorys 1. NP - nový stavAutor: Formafatal
Pôdorys 2. NP - nový stav
Pôdorys 2. NP - nový stavAutor: Formafatal
Rozvinuté pohľady - 2. NP / kuchyňa a jedáleň
Rozvinuté pohľady - 2. NP / kuchyňa a jedáleňAutor: Formafatal
Rozvinutý pohľad - 2. NP / obývacia izba
Rozvinutý pohľad - 2. NP / obývacia izbaAutor: Formafatal
Rozvinuté pohľady- 2. NP / kúpeľňa
Rozvinuté pohľady- 2. NP / kúpeľňaAutor: Formafatal

Materiály:

  • Corten - obklad vstupného portálu podľa autorského návrhu
  • Masívne smrekovcové drevo - lamelový drevený obklad (časť fasády)
  • Masívne dubové drevo - parkety 
  • Prefarbená cementová stierka - podlaha a nábytok podľa autorského návrhu (kuchynská linka)
  • Červený travertín Persiano Rosso - obklady stien kúpeľne a krbu
  • Žltý travertín - obklad steny v kuchyni
  • Borovicová preglejka s povrchom zafarbeným olejom - obklady stien, nábytok podľa autorského návrhu (stolíky pod umyvadlami)
  • Masívne mahagónové drevo - doska kuchynského pultu
  • Mosadzný plech - doska jedálenského stola
  • Oceľ - nábytok podľa autorského návrhu, presklená priečka + dvere a zábradlie podľa autorského návrhu
  • Profilované sklo - nábytok podľa autorského návrhu (kuchynská linka)
  • Dierovaný a lakovaný oceľový plech - nábytok podľa autorského návrhu (šatníkové skrine)
  • Dubová dyha - nábytok podľa autorského návrhu (šatníkové skrine, zariadenie kuchyne)
  • Číre sklo - nové okno a ďalšie výplne, prístavba zimnej záhrady na terase 1. NP

Autorka: Dagmar Štefanová / Formafatal
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Dagmar Štěpánová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím