Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. február 2024
12
1730

Drevodom Modré hory (ČR)

Medzi vinicami a marhuľovými sadmi.
Drevodom Modré hory (ČR)
Autori: Ing. arch. Michal Kotlas, Ing. arch. Václav Zahradníček (spoluautor)Spolupráca: Bc. Jan Švarc, DiS (projektant)Plocha pozemku: 3910 m²Zastavaná plocha: 516 m² Podlažná plocha: 303 m² Návrh: 2020 - 2021Realizácia: 2022 - 2023Adresa: Juhomoravský kraj, Česká republikaPublikované: 25. február 2024

Trojčlenná rodina s dvoma psami si pre svoj dom vybrala pozemok na okraji jedného zo sídiel, ktoré tvoria Zväzok obcí Modré hory. Okolitú juhomoravskú krajinu, ktorá je rodiskom investorov, charakterizuje jemne zvlnený terén s množstvom malých dediniek a vinohradov. Pozemok s výmerou takmer štyritisíc metrov štvorcových stojí na mieste s panoramatickými výhľadmi do viníc a marhuľových sadov.

Racionálna drevostavba ťaží zo súkromia lokality na hranici existujúcej zástavby rodinných domov. “Chtěli jsme, aby zeleň zvenku prostoupila dovnitř do domu, což se povedlo díky proskleným stěnám a atriím, které přes terasy propojují vnitřní prostor se zahradou. V jednom z atrií jsme nechali zasadit strom, který při slunečním svitu vytváří zajímavou hru světla a stínu a zároveň tvoří určitou clonu obývací místnosti od exteriéru,“  hovorí Michal Kotlas.

Hlavný vstup k domu je otvorený, bez oplotenia. Vydláždenú plochu predpolia oddeľujú od okolia betónové steny s priehľadmi do súkromnej časti záhrady. K začleneniu prízemnej drevostavby do panorámy okolitej krajiny prispieva zvolená materiálová skladba a plochá strecha s extenzívnou zeleňou. Všetky obytné miestnosti domu rozširujú terasy, kryté presahom strechy. Do priestoru pred obývacou izbou umiestnili architekti kúpacie jazierko, ktoré rovnako ako vegetačná strecha zamedzuje prehrievaniu povrchov počas letných dní. Terasy na opačnej strane domu sprístupňuje malý zapustený bazén s vonkajšou sprchou. Záhradu ukončuje objekt pre ubytovanie hostí, so zodpovedajúcim zázemím. 

K prepojeniu bývania so záhradou prispieva zasklenie so skrytými rámami, využívajúce celú výšku priestoru. Dvojicu miestností, ktoré slúžia ako pracovne, prepája malé átrium s posedením. Výrez v hlbokej dispozícii domu vedie denné svetlo do chodby pri izbách a kúpeľniach..

Hlavný obytný priestor s veľkou kuchyňou, jedálňou a posedením smeruje k panoramatickým výhľadom do vinohradníckej krajiny. Efekt prepojenia priestoru s exteriérom umocňujú drevené akustické panely, ”prechádzajúce” cez bezrámové zasklenie do podhľadu strechy.

Nevyhnutnú súčasť domu tvorí technická miestnosť so zázemím pre technológie, práčku a sušičku, spolu s pracovnou doskou na skladanie bielizne. V miestnosti sa nachádza aj zvýšený sprchovací kút pre psy, vrátane špeciálnej sprchy s kefou na psiu srsť.

Vetranie nízkoenergetickej drevostavby zabezpečuje rekuperačná jednotka s možnosťou úpravy vlhkosti. Ako zdroj tepla pre podlahové kúrenie a ohrev vody slúži vnútorné tepelné čerpadlo typu vzduch/voda. Na streche sú umiestnené fotovoltické panely.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Situácia
SituáciaAutor: Prodesi/Domesi
Pôdorys
PôdorysAutor: Prodesi/Domesi
Rez
RezAutor: Prodesi/Domesi
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Materiály:

  • základy - monolitické betónové základové pasy s doskou, doplnené o hlbinné pilóty
  • obvodové steny - masívne drevené CLT panely, ponechané v časti interiéru ako pohľadové
  • zateplenie konštrukcie - kombinácia minerálnej vlny a drevovláknitej izolácie 
  • stropy (vrátane presahov nad terasami) - drevená konštrukcia obložená drevenými akustickými panelmi 
  • fasáda - kombinácia monolitických betónových stien a drevených smrekovcových hranolov s prevetrávanou medzerou
  • strecha - plochá s extenzívnou zeleňou
  • atiky  - obklad fasádnymi doskami z korténového plechu
  • okná - bezrámové s izolažným trojsklom

Autori: Prodesi/Domesi
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Michal Kotlas
Ing. arch. Václav Zahradníček
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím