Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. február 2019
0
3531

Dom V, Bratislava

Život v záhrade.
Dom V, Bratislava
Autori: Ing. arch. Ivan Príkopský, Ing. arch. Katarína Príkopská, Ing. arch. Tomáš SzőkeZastavaná plocha: 61,5 m2Podlažná plocha: 93,5m2Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2015 - 2017Adresa: Bratislava, SlovenskoPublikované: 15. február 2019

Architektúra na mieste, kde sa nedá hovoriť o tvorbe v urbánnom kontexte. Prím hrala krajina, záhrada a osadenie objektu. 

Nedávno sme predstavili rodinné bývanie v záhradkárskej oblasti na okraji Bernolákova. “Minimálnu krabicu” a jej prístavbu v kontexte spleti záhradných chatiek. Architekti z ateliéru TOITO opäť tvorili na podobnom mieste. Tentokrát však neďaleko centra Bratislavy. Z ulice nenápadný dom smeruje do svahovitej záhrady. Dve výškové úrovne prepája kompaktné vretenové schodisko, ktoré zaberá minimum podlahovej plochy. Denná časť, so vstupom z ulice, je nad pozemkom. Na záhradu sa schádza po schodoch. Priestor v jednoduchom murovanom kubuse so železobetónovou stropnou doskou členia priečky z borovicovej preglejky.  

Viac slovami autorov:

Záhradkárske kolónie v Bratislave zažívajú nekontrolovateľné zmeny. Čierne stavby, živelné prístavby, bytové domy, vily, záhradkárky a čudáci medzi tým všetkým. Klient s rodinou (2+1) s vedomím pristúpili na túto hru. Benefit je vidiecky život dva kilometre od centra. Pozemok je bývalé koryto rieky.

Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská

Dom je osadný vo svahu, pod úrovňou prístupovej cesty, je zostupným miestom do záhrady. Objem je dvojpodlažný box (9,3x6,6x6,6), kde nosné sú iba obvodové steny. Krabica s otvormi pre svetlo a vzduch, nič viac. Vnútri 5 malých izieb, každá s iným oknom. Strieda sa ich počet, veľkosť, výšky a pocity v nich. Denná časť je na hornom podlaží - bližšie k ulici a výhľadmi do okolia, nočná časť s priestorom pre jogu je dolu na teréne - pri záhrade.

Axonometria
AxonometriaAutor: TOITO
Pôdorysy
PôdorysyAutor: TOITO
Rezopohľady
RezopohľadyAutor: TOITO

Interiér má tvrdý obal zo železobetónových stropov, neomietaných stien z betónových tvárnic, podlahy sú liaty epoxid. Všetky deliace priečky sú mäkké, drevené. Podlažia sú navzájom prepojené kruhovým oceľovým schodiskom. Zvyšok vnútra je zabývanie a domov.

Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská

Zastavaná plocha: 61,5m2
Úžitková plocha: 93,5m2
Rozmery: 9,3x6,6x6,6m
Nosné konštrukcie: DT300 tvárnice, železobetónové stropy
Deliace priečky: borovicová preglejka 2x15mm, 60mm izolácia
Podlahy: epoxid
Vykurovanie a TÚV: elektrické podlahové vykurovanie, krbové kachle Haas+Sohn, elektrický bojler 200l (príprava na solar)
Strecha: mPVC - Fatrafol
Okná: drevené s trojsklom
Kuchyňa: Ikea

Podklady: TOITO ARCHITEKTI

Poloha diela

Ing. arch. Ivan Príkopský
Ing. arch. Katarína Príkopská
Ing. arch. Tomáš Szőke

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím