Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. marec 2020
3
4433

Byt P, Bratislava

Nie sú dôležité dečky, ale cit pre priestor a materiál.
Byt P, Bratislava
Autori: Ing. arch. Katarína Príkopská, Ing. arch. Ivan Príkopský, Ing. arch. Tomáš SzőkeSpolupráca: Karol Volf, Veronika VaňováPodlažná plocha: 111 m2Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2019 - 2020Adresa: Bratislava I., SlovenskoPublikované: 14. marec 2020

Byt v bratislavskom Starom meste s vysokými stropmi a podlahovou plochou 111 m2. Odhalené tehlové steny "rozprávajú" príbeh domu, ktorý bol po vojne postavený z ruín zbombardovanej časti mesta.

Viac povedia autori:

Toto je byt pre štvorčlennú rodinu v centre Bratislavy. Navrhli sme nový preplávajúci pôdorys s dostatkom úložných priestorov. Čistý byt ponechávame na zabývanie samotnej rodine.

Bytový dom v mestskom bloku bol postavený v roku 1947 z ruín mesta. Zbombardovaná rafinéria „Apolka“ (1944) bola blízkym zdrojom stavebného materiálu. Tehlové steny majú viacero odtieňov. Na niektorých sú odtlačky rúk a topánok. V roku 2019 prichádzame do bytu s dispozíciou, ktorá delí. Každá izba je samostatný (po)byt.

Nový návrh je doslova holobyt, bez nároku na zásahy do interiérového dizajnu. Sofa, jedálenský stôl, mobiliár, doplnky boli tabu.

Nosnou témou sú stavebné úpravy a minimalizácia materiálov s jasným odkazom na dom a jeho históriu. Materiály sú zámerne konvenčné, sledujú jednotenie. Šatníky a sklady sú súčasťou stavebného interiéru.

Dispozícia je postavená na preplávajúcej dennej časti s nepravidelným tvarom. Nosná stena v strede domu nedelí, spája. Zálivy a neukončené priečky centrum bytu nafukujú, denná časť stráca jasné hranice, je košatá. Nočná časť je roztrieštená po okrajoch. Izolácia izieb vytvára súkromie a pohyb zároveň. Rodičia sú skrytí v izbe za kuchyňou, prví pri rannej káve.

Foto: Katarína Príkopská
Východiskový vs. nový stav
Východiskový vs. nový stavAutor: TOITO architekti
Pôdorys
PôdorysAutor: TOITO architekti
Autor: TOITO architekti
Autor: TOITO architekti
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská

Byt pred rekonštrukciou:

Fotografie z prestavby:

Poloha diela

Ing. arch. Katarína Príkopská
Ing. arch. Ivan Príkopský
Ing. arch. Tomáš Szőke

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím