Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. január 2021
0
6044

Dom G, Burgenland

Bývanie na rakúskom pohraničí.
Dom G, Burgenland
Autori: Ing. arch. Ivan Príkopský, Ing. arch. Katarína Príkopská, Ing. arch. Tomáš SzőkeSpolupráca: Ing. Andrea Prievalská (záhradná architektúra)Návrh: 2017 - 2017Realizácia: 2017 - 2019Adresa: Gols, RakúskoPublikované: 19. január 2021

Pozemok je súčasťou voľnejšej zástavby na severovýchodnej hranici katastra štvortisícovej vinohradníckej obce. Kompaktná uličná fasáda, s priebežnou líniou oplotenia, dodržiava formujúcu sa uličnú čiaru. Za plotom a zelenou optickou bariérou vstupuje do záhrady otvorený obytný priestor. Vysunutá denná zóna v strede pozemku zachytáva ranné aj poobedné slnko, rozširuje bývanie do exteriéru. Výrazovo a materiálovo strohý rámec, s typickým rukopisom bratislavského ateliéru TOITO architekti.

Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská

Viac slovami autorov:

Vinohradnícka obec Gols sa nachádza v severnom Burgenlande v Rakúsku, neďaleko Neusiedlerského jazera, obklopená južnými svahmi vinohradov s vínom a kvalitnou architektúrou.

Zadaním bolo vytvoriť domov pre päťčlennú rodinu, maximálne využiť denného svetlo v miestnostiach domu. Dôležitá bola orientácia voči slnku.

Navrhli sme rodinný dom, kde prízemie člení pozemok na tri pobytové časti: 1. vstupné átrium s gánkom a záhradou, ktorá chytá západné slnko, 2. interiérovú pobytovú časť maximálne otvorenú na obe strany, 3. zadnú časť tvorí relaxačná záhrada s vychádzajúcim slnkom. Predzáhradka sa stáva súčasťou ulice, oplotenie sme posunuli na hranu do objemu domu.

Schémy
SchémyAutor: TOITO

Dom so vstupným gánkom pozdĺž predného dvora, ktorý plynulo naväzuje do interiéru obytnej časti. Denná časť sa dostala do stredu pozemku, získala východné aj západné slnko. Predný dvor je definovaný ako nezávislá exteriérová miestnosť, je optickým a pocitovým rozšírením interiéru. Prízemie domu je maximálne otvorené voči svojmu okoliu. Priehľad zo záhrady do átria, naprieč obývacou izbou a späť je viacvrstvový.

Širšie vzťahy a situácia
Širšie vzťahy a situáciaAutor: TOITO
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: TOITO

Poschodie domu je jednoduchý kváder, s izbami a príslušenstvom. Pásové okno detských izieb na poschodí poskytuje priehľady na južné svahy viníc.

Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: TOITO
Rezopohľady
RezopohľadyAutor: TOITO
Rez
RezAutor: TOITO
Pohľad z ulice
Pohľad z uliceAutor: TOITO
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská

Poloha diela

Ing. arch. Ivan Príkopský
Ing. arch. Katarína Príkopská
Ing. arch. Tomáš Szőke

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím