Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Design shaker

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Svetlo v architektúre
Hore
Rekonštrukcia Vily, Peroutkova ulica, Praha

Rekonštrukcia Vily, Peroutkova ulica, Praha

AutoriMgA. Vendula Hladíková
Ing. Lukáš Zimandl
Ing. arch. Martin Neruda
SpoluprácaIng. arch. Martin Kvita
Návrh2016 - 2016
Realizácia2018 - 2018
AdresaPeroutkova ,
Praha,
Česká republika
Rekonštrukcia a dostavba prvorepublikovej vily. Pôvodnú valbovú strechu nahradili dve nové obytné podlažia.

Dielo sa dostalo do užšieho výberu poroty v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru.

Funkcionalistická vila v atraktívnej lokalite bola dokončená v roku 1930. Pôvodne dvojpodlažná stavba s výrazným zaobleným nárožím a pásovými oknami si zachovala členenie a proporcie stavebných otvorov, vrátane detailov, až do výšky pôvodnej rímsy.  Tá určuje jasnú hranicu medzi starým a novým. Pri pohľade z ulice je zrejmé, kde končí pôvodná vila a kde začína nadstavba. Nová časť sa snaží aj napriek značným rozmerom začleniť do kontextu pôvodného diela.

Foto: Jiří Beran

Autorom projektu rekonštrukcie je ateliér D4F, ktorý v minulosti pracoval na niekoľkých podobných projektoch. Rozšírenie vychádza z pôvodného pôdorysného tvaru. Najvyššie poschodie je výrazne ustúpené od uličnej čiary, objekt tak pri pohľade z ulice nepôsobí nepatrične masívnym dojmom.

Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran

Jednou z kľučových požiadaviek investora bolo zvýšenie štandardu a rozšírenie plochy obytných priestorov. Pôvodná vila ponúkala na dvoch nadzemných podlažiach dve samostatné bytové jednotky. K pôvodnému dvojgeneračnéu bývaniu pribudli v treťom a štvrtom podlaží nadstavby ďaľšie dva byty. Ustúpené najvyššie poschodie umožnilo vznik rozsiahlej pobytovej strešnej terasy orientovanej zväčša do ulice. Poloha na miernom kopci zabezpečuje výhľad na panorámu mesta.

Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran

Objekt bol pred rekonštrukciou v nevyhovujúcom technickom stave. Podarilo sa zachovať obvodové murivo, interiér bol prestavaný prakticky od základu. Pôvodná však zostala veľkorysá svetlá výška bytov, terazzo v interiéri spoločných priestorov, či niektoré prvorepublikové detaily. Jedným z najvýraznejších zásahov do stavby bolo doplnenie schodiska o výťah, ktorý sprístupňuje všetky vyššie byty.

Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran

V obytných priestoroch sa podarilo dosiahnuť príjemný kompromis medzi použitím replík pôvodných riešení (parkety s rybinovým vzorom, dlažba v kúpeľniach, či drevené kazetové dvere) a prvkov zabezpečujúcich bezproblémovú prevádzku modernej domácnosti (presklené steny, vstavaný nábytok, posuvné dvere…). Všetky byty majú k dispozícii balkón (na najvyšších podlažiach rozsiahlu terasu). Nová drevené okná sú osadené izolačnými trojsklami. Dispozícia bytov je na všetkých poschodiach obdobná. Z centrálnej chodby sa vstupuje do južne orientovanej obývacej izby. Na východ a sever smerujú súkromné ​​izby a spálne.

Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Foto: Jiří Beran
Vizualizácia
Vizualizácia

Podklady:  Design4function

Poloha diela

MgA. Vendula Hladíková
Ing. Lukáš Zimandl
Ing. arch. Martin Neruda

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím