Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. september 2023
1
1136

Ateliér Stříbrná Skalice (ČR)

Svojpomocne zo zbytkových a recyklovaných materiálov.
Ateliér Stříbrná Skalice (ČR)
Autori: Ing. arch. Jan Tyrpekl, Ing. arch. Marta TyrpeklováInvestor: Jan Tyrpekl a Marta TyrpeklováZastavaná plocha: 28 m2 - ateliér + 8,6 m2 dielňa so saunou + 25,6 m2 terasaInvestičný náklad: 25 000 €Realizácia: 2023 - 2023Adresa: Stříbrná Skalice, Česká republikaPublikované: 9. október 2023

Architekt Jan Tyrpekl sa venuje okrem štandardných zákaziek pre klientov aj experimentálnej tvorbe vo vlastnej réžii (napr. Útulňa Vratěnín). Tieto experimenty majú viacero spoločných menovateľov - sú financované z vlastných zdrojov a z veľkej miery zhotovené vlastnými rukami. Najnovším počinom architekta a jeho manželky je nový rekreačný objekt a ateliér v malej obci juhovýchodne od Prahy.

 

Viac povie architekt Jan Tyrpekl:

Objekt vznikl jako pokus o zrecyklování materiálů, které jsme měli k dispozici z předchozích realizovaných staveb a od rodinných příslušníků, kteří je desítky let skladovali - modřínová terasová prkna, fasádní smrková, profily na konstrukci základů, okna a většinu izolačních materiálů. Dále jsme si mohli zapůjčit šalovací desky, lehkou techniku atd, objekt byl tedy z velké části realizován svépomocí s přispěním přátel a rodiny.

Chtěli jsme třísezónní objekt, který bude vhodný k práci, odpočinku, rodinným oslavám či jako "pokoj pro hosty". Objekt, který  bude navazovat na okolní krajinu s výhledem údolím přes bývalý rybník na les. Celá stavba je ze tří částí - samotný ateliér se skromným hygienickým zázemím, sauna se včelařskou dílnou a terasa mezi těmito dvěma objemy. Snaží se tak pracovat s kulturou práce tím, že je možné si odpočinout saunováním či péčí o včelstva.

Koncept je založen na průběžné triviální hmotě se sedlovou střechou s orientací oken na sever, což úplně omezuje přehřívání objektu během léta. Hmota má na průběžných fasádách niky, které slouží pro uložení dřeva, to pomáhá izolovat v chladnějších měsících. 

Objekt je založen na betonových patkách, které nesou dřevěný rošt. Konstrukce je přiznaná dřevěná skeletová, která nese jednotlivé zateplené dřevěné panely. Vytápěn je kamny na dřevo, sauna rovněž.

Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Situácia
Situácia
Pôdorys
Pôdorys
Priečny rez
Priečny rez
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rez
Južný pohľad
Južný pohľad
Severný pohľad
Severný pohľad
Západný pohľad
Západný pohľad
Východnz pohľad
Východnz pohľad
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský
Foto: Antonín Matějovský

Podklady: Jan Tyrpekl a Marta Tyrpeklová / www.jantyrpekl.com
Fotograf: Antonín Matějovský

Poloha diela

Ing. arch. Jan Tyrpekl
Ing. arch. Marta Tyrpeklová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím