Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. november 2016
0
1349

Dom nad vodopádom v Telči

Ľahká a racionálna drevostavba na veľmi neobvyklom pozemku.
Dom nad vodopádom v Telči
Autori: Ing. arch. Jiří OndráčekSpolupráca: Ing. arch. Lukáš Komín, Jaroslav SvobodaPodlažná plocha: 88 m²Obostavaný objem: 384 m³Návrh: 2012 - 2013Realizácia: 2013 - 2013Adresa: Na Dlážkách 670, Telč, Česká republikaPublikované: 15. november 2016

Skromné minimalistické riešenie rodinného domu v pasívnom štandarde (reduce), postavenom na stiesnenej, roky opustenej a nevyužívanej parcele na hranici historického jadra mesta (reuse), so snahou o nájdenie koncepcie domu, ktorý je možné postaviť na malom pozemku tak, že zastavaná plocha bude pre bývanie využívaná hneď trikrát (recycle) - pod domom, v dome a na streche.

Všetko je navrhnuté a stavané s pokorou a hľadaním súznenia medzi históriou miesta, krajinou vodopádu a súčasnou architektúrou. Realizácia prebehla svojpomocne s účasťou rodiny a kamarátov, a s použitím prírodných a tradičných materiálov.

foto: Jaroslav Svoboda

Urbanistické riešenie

Parcela sa nachádza v meste Telč pod hrádzou Ulického rybníka, na hranici historického jadra, ktoré je zapísané v zozname UNESCO.

Stiesnený, predtým nevyužívaný opustený pozemok s vodopádom, v mieste bývalých mlynských domčekov je pod dohľadom barokovej sochy svätého Anjela Strážcu z polovice 18. storočia od Kašpara Obera.

Dom sa “vznáša” na betónových stĺpoch nad vodou. Pod domom tak vznikla voľná využiteľná plocha. Strešná záhrada nahrádza zeleň, ktorú dom miestu odobral. Konštrukcia domu s drevenými stĺpmi umožnila otvoriť dom pobytovými lodžiami s veľkými presklenými plochami. Drevený objekt má utilitárny tvar horizontálneho kvádra s rozmermi 19x7x4 metra.

foto: Jaroslav Svoboda

Architektonické riešenie

Pre drevostavbu sa architekti rozhodli hneď z niekoľkých dôvodov. Predpokladali zložitejšie základové podmienky (časť parcely je na skalnom podloží a časť na navážkach a neúnosných íloch koryta potoka), a mali skúsenosť so zakladaním a stavaním domov v Austrálii. Ako najvhodnejší sa javil ľahký systém drevostavby založený na stĺpoch s mikropilótami. Použité boli tenké obvodové steny na báze dreva s dobrými tepelno technickými parametrami na dosiahnutie pasívneho štandardu. Kladom bola aj jednoduchá doprava a montáž stavebných prvkov.

Aby dom splynul s duchom miesta pod hrazdeným prepadom horného Ulického rybníka, bola navrhnutá drevená fasáda zo sibírskeho smrekovca bez povrchových úprav ako spomienka na pôvodné drevené mlynské domčeky.

foto: Jaroslav Svoboda

Dispozičné riešenie

Jednopodlažný rodinný dom má vstup po obnovených historických schodoch zhora z ulice, schody vedú dole na úroveň vstupných dverí. Za zádverím prechádza domom chodba so vstupmi do obytného priestoru s kuchyňou a jedálňou, do spálne a dvoch detských izieb v západnej časti objektu. Z chodby sa tiež vchádza do kúpeľne, WC a technickej miestnosti.

V dome bolo navrhnuté centrálne vetranie s rekuperáciou. V obytnom priestore sú umiestnené krbové gamatky s výmenníkom. Majú malý tepelný výkon, slúžia na pokrytie tepelných strát objektu a ohrevu vody v čase najväčších mrazov.

Zo všetkých obytných miestností je možné vyjsť francúzskymi oknami na spoločnú krytú vonkajšiu terasu. Tá v zime dovoľuje preslnenie a prehriatie interiéru nízkym slnkom, v lete naopak bráni prehriatiu.

Pôdorys
Pôdorys
Rezy
Rezy

Konštrukčné a materiálové riešenie

Konštrukcia domu je drevená, difúzne otvorená. Použité je systémové konštrukčné riešenie z I-nosníkov a prvkov lepeného dreva. Viditeľné nosné stĺpy sú z dubového reziva. Prevetrávaný priestor pod stavbou je zospodu opláštený cementotrieskovými doskami. Okná sú drevené s rámom zapusteným do obkladu fasády.

Strecha je dvojplášťová s prevetrávanou medzerou. Nad hlavnou hydroizoláciou sa nachádza skladba extenzívnej zelene (hydroakumulačná drenážna vrstva, vrstva humusu a mulča). Strecha je už plne porastená skalnými ružami, rozchodníkmi, kostravou a levanduľou. Výhodou tohto riešenia je zlepšenie mikroklímy, retencia dažďovej vody a využitie plochy ako pobytovej terasy.

foto: Jaroslav Svoboda
foto: Jaroslav Svoboda
foto: Jaroslav Svoboda
foto: Jaroslav Svoboda
foto: Jaroslav Svoboda
foto: Jaroslav Svoboda
foto: Jaroslav Svoboda

Vizualizácie návrhu:

Kresba 5 ročnej Báry - obyvateľky domu
Kresba 5 ročnej Báry - obyvateľky domu

Podklady: Jíři Ondráček

Poloha diela

Ing. arch. Jiří Ondráček
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím