Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. júl 2018
0
2638

Dom pod dubom

Bývanie je základná potreba každého človeka, ktorá vypĺňa väčšinu času z nášho života. Našim cieľom je vytvoriť bývanie citlivo vstupujúce do prírodného prostredia lužného lesa rešpektujúc okolie nielen svojím vonkajším výrazom, ale aj svojou vnútornou štruktúrou. Použitie kvalitných prírodných stavebných materiálov a citlivá koncepcia ulice zachovávajúca existujúce stromy sú základnými kameňmi projektu.
Dom pod dubom
Autori: Ing. arch. Ľubomír Peráček ml.Investor: Ľubomír Peráček ml.Plocha pozemku: 220,00m2Zastavaná plocha: 51,00m2Návrh: 2012 - 2013Realizácia: 2013 - 2014Adresa: Rusovce , Bratislava, SlovenskoPublikované: 17. jún 2015

Dom pod dubom je súčasťou výnimočného kondomínia šiestich rodinných domov na okraji Bratislavy. Je založený na použití prírodných materiálov, jednoduchom hmotovom riešení a maximálnom rešpekte okolitého prírodného prostredia.Koncepcia uzavretého kondomínia je ďalšou z pridaných hodnôt budúcich obyvateľov. Prieluky medzi domami môžu byť doplnené pletivom, čím sa fyzicky uzavrú súkromné záhrady domov bez estetického narušenia ulice. Oplotenie areálu bude tvoriť kombinácia poplastovaného pletiva a gabiónových košov.

Jednotná filozofia spoločného projektu od začiatku určila, že stavby budú realizované z  CLT panelov. Mikrourbanizmus ustúpil existujúcim stromom, čím vznikla nezvyčajná parcelácia s kľukatou cestou uprostred. Použitý CLT drevený masívny systém je do maximálnej mieri efektívne využitý a priznaný v interiéri bez akejkoľvek povrchovej úpravy. Zachovanie nádherných stromov na pozemku sa stalo základným mottom celého konceptu.

Hlavnou devízou lokality je poloha na okraji zastavateľného územia Rusoviec, čo zaručuje trvalé susedstvo s chráneným lesom CHKO Dunajské Luhy, ktorý voľne pokračuje na pozemok. V tesnej blízkosti sa nachádza rameno Rusovského kanála a lesopark rusovského kaštieľa. Lokalita je dopravne napojená na novovybudovanú ulicu - Gaštanová alej. Kombinácia lesného prostredia výbornej dostupnosti Bratislavy a nekonvenčnej nízkoenergetickej ekologickej konštrukcie domov je raritou na trhu.

Foto: Ľubomír Peráček
Situácia
SituáciaAteliér MOLNÁR - PERÁČEK

Architektúra je dušou celého projektu. Symbióza nekonvenčnej kvalitnej konštrukcie z CLT panelov a jednoduchej funkčnej architektúry má zaručiť vysokú kvalitu bývania, ako aj užívateľského komfortu. Kvalitné prírodné izolácie z fúkanej rakúskej celulózy Thermofloc a zakladanie domov na penovom skle sú ďalšou pridanou hodnotou domov.

Z hľadiska architektonickej kompozície sme vychádzali z jednoduchosti foriem. Dom svojim malým objemom citlivo vstupuje do nového prírodného prostredia. Obkladové materiály fasády, najmä drevo korešponduje s charakterom lesného prostredia. Prevažujúce drevené plochy fasády kontrastujú s čiernymi fasádnymi obkladovými doskami Cembrit.

Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček

Dom je navrhovaný ako 3-izbový s obytnou kuchyňou, statická doprava je riešená prístreškom pre 1 auto doplneným o 1-2 parkovacie státia umiestnené voľne na teréne na riešenej parcele.

Architektonické riešenie rešpektuje okolité prostredie. Osadenie domu zohľadňuje charakter a tvar okolitých parciel rešpektujúc ich budúce využitie. Prevádzkovo dispozičné riešenie rodinného domu je rozvrhnuté do dvoch výškových úrovní, pričom obe majú vizuálny kontakt so záhradou a lesom v pozadí. Na kryté závetrie vstupu nadväzuje vstupná hala so šatníkom pohotovostným WC. Na vstup priamo nadväzuje schodisko vedúce do nočnej časti. Denný priestor tvorí jednotný objemný celok s obytnou kuchyňou nadväzujúci na terasu. Na poschodí sú dve spálne, pracovný kút, kúpelňa a strešná terasa.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAteliér MOLNÁR - PERÁČEK
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAteliér MOLNÁR - PERÁČEK
Pohľady
PohľadyAteliér MOLNÁR - PERÁČEK
Rez
RezAteliér MOLNÁR - PERÁČEK
Detaily
DetailyAteliér MOLNÁR - PERÁČEK
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček
Foto: Ľubomír Peráček

Poloha diela

Ing. arch. Ľubomír Peráček ml.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím