Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. júl 2021
0
3998

Rodinný dom CLT16, Záhorská Bystrica

Bývanie otvorené do záhrady.
Rodinný dom CLT16, Záhorská Bystrica
Autori: Ing. arch. Juraj Molnár, Ing. arch. Ľubomír Peráček st., Ing. arch. Ľubomír Peráček ml.Investor: Ing. Richard Schultz s manželkouPlocha pozemku: 1644 m2Zastavaná plocha: 250 m2Podlažná plocha: 214 m2Obostavaný objem: 905 m3Návrh: 2019 - 2020Realizácia: 2020 - 2020Adresa: Záhorská Bystrica, SlovenskoPublikované: 19. august 2021

Podnetom pre zvolený koncept architektonického riešenia bolo netradičné prostredie mierne klesajúceho pozemku, ktorým preteká malý potôčik. Medzi dôležité vstupy patrila tiež požiadavka na orientáciu obytných priestorov do intímnej záhrady so stromami, bez optického kontaktu so susednými objektmi. 

Architekti z ateliéru MOLNÁR - PERÁČEK zvolili ako konštrukčný systém pre jednopodlažnú stavbu CLT drevený masív. Autori v plnej miere využívajú jeho technické špecifiká. Panely sa v surovej forme objavujú aj v interiéri.

Foto: Ľubomír Peráček, ml.

“Kompozícia aj materiálová báza komunikujú s prírodným okolím, čo sa odzrkadlilo v použití dreveného obkladu a vo zvolenom konštrukčnom prístupe,” vysvetľujú autori. Ten je charakteristický svojím jednotným rukopisom od primárnej nosnej konštrukcie z lepeného masívneho dreva, cez sekundárne konštrukcie drevených roštov, odvetraných fasád a striech, až po smrekovcový obklad takmer na celom dome. Architektonický výraz domu ide ruka v ruke s racionálnou a vzhľadom na rozpon subtílnou konštrukciou. Architekti efektívne využívajú statické možnosti CLT systému v kombinácii s oceľovými stĺpikmi a lepenými nosníkmi.

Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.

Koncept domu na pozemku s bohatou zeleňou bol od začiatku predurčený pre otvorenú "elkovú" dispozíciu. Členenie na dennú a nočnú časť v samostatných traktoch je umocnené vstupom v ich krížení. Hranu domu lemuje výrazná krytá terasa, orientovaná do záhrady.

Situácia
SituáciaAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK s.r.o.

Denná zóna zahŕňa otvorené zádverie vstupnej časti so šatníkom, práčovňu spolu s technickou miestnosťou a komfortnú obývaciu izbu s kuchyňou a stolovaním. Dominancia jej funkčného určenia je umocnená zvýšenou svetlou výškou priestoru, ktorú definuje klesajúci terén. 

Nočnú časť domu tvoria výlučne izby s kúpeľňami, orientované k výhľadom do voľnej prírody. Odklon od schémy s tradičným smerovaním izieb do átria umožnil vložiť do dispozície “obytnú chodbu” - halu, ktorú od átria oddeľuje iba rozmerná presklená stena. Tento priestor slúži na čítanie, oddych, alebo hru na piano. Zužujúca sa dispozícia ústi do exteriérovej lávky nad potokom, ktorá tvorí intímny protiklad k spoločensky exponovanej terase pred obývacou izbou. Návrh predurčil jej ukončenie pre umiestnenie plastiky. 

Pôdorys a rez
Pôdorys a rezAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK s.r.o.
Pohľady
PohľadyAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK s.r.o.

Materiálová báza je primárne volená so zreteľom na kvalitné obytné prostredie, s využitím prírodných, vysoko difúznych materiálov. CLT drevodom obaľujú odvetrané fasády a strechy, uložené na drevených roštoch. Zateplené sú prírodnými izoláciami na báze dreveného vlákna. 

Objekt rodinného domu stojí na pásoch a doske z armovaného betónu, uložených na zhutnenom násype z penového skla. Zvislé aj horizontálne konštrukcie tvoria lepené drevené panely z masívneho dreva, kotvené uholníkmi do základovej dosky. Subtílne oceľové stĺpiky umožňujú otvoriť dispozíciu smerom do átria. Preklad je integrovaný v konštrukcii dvojplášťovej prevetrávanej strechy nad stropnou doskou. 

Architekti zvolili na zateplenie domu izoláciu na báze drevovlákna (240 mm na obvodových stenách a 450 mm na streche). Okná a zasklené steny, s drevo-hliníkovými profilmi a izolačným trojsklom, sú predsadené do roviny tepelnej izolácie na drevených špaletách. 

Obvodový plášť objektu je realizovaný ako prevetrávaná difúzne otvorená stena, s obkladom na drevenom rošte (drevený masív kombinovaný s fasádnymi vláknocementovými doskami CEMBRIT).  

Axonometria CLT skeletu
Axonometria CLT skeletuAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK s.r.o.

Interiér

Použitý CLT masívny konštrukčný systém je v súlade s filozofiou projektu priznaný v interiéri v plnej miere. Masívne drevo v hygienických zariadeniach dopĺňajú veľkoplošné obklady stien. Liata biela podlaha necháva vyniknúť prírodnú kresbu dreva.  

Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.

Vykurovanie, prípravu teplej vody a stropné chladenie objektu zabezpečuje geotermálne tepelné čerpadlo, v kombinácií s nízkoteplotným podlahovým sálavým vodným vykurovaním a stropným chladením. Technickú infraštruktúru domu dopĺňa riadené vetranie s centrálnou rekuperáciou.

Podklady: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK s.r.o. - www.molnar-peracek.sk

Použité materiály a riešenia: fasádne vláknocementové dosky CEMBRIT zjednocujúce stavebné otvory na východnej fasáde domu.

Poloha diela

Ing. arch. Juraj Molnár
Ing. arch. Ľubomír Peráček st.
Ing. arch. Ľubomír Peráček ml.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím