Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. jún 2017
2
5006

Dom pri lese 6

Nízkoenergetická drevostavba. Dôraz bol kladený na použitie prírodných materiálov.
Dom pri lese 6
Autori: Ing. arch. Ľubomír Peráček ml., Ing. arch. Ľubomír Peráček st., Ing. arch. Juraj MolnárInvestor: Ing.Ľubomír Lorencovič s manželkou Plocha pozemku: 844 m2Zastavaná plocha: 165 m2Podlažná plocha: 215 m2Obostavaný objem: 680 m3Návrh: 2015 - 2016Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Rusovce , Bratislava, SlovenskoPublikované: 15. jún 2017

Východiskom konceptu domu bolo prostredie chráneného lužného lesa, ktorý vizuálne zasahuje až na stavebnú parcelu. Ďalším dôležitým vstupom bol fakt, že dom je súčasťou väčšieho projektu, konkrétne 6 rodinných domov v uzavretom areáli, ktorý vznikal naraz v našom ateliéri.

(Pozn. red.: Mimoriadne oceňujeme fakt, že dom je na slovenské pomery súčasťou zriedkavého počinu - viacero susedných domov vzniklo koordinovane tak, že sa "navzájom rozprávajú". Niekto riešil aj drobnú urbanistickú mierku. Nielen jednotlivé samostatné objekty, ale i ich vzťahy, úpravu okolia a vzájomné fungovanie).

Foto: Ľubomír Peráček, ml.

Jednotná filozofia spoločného projektu od začiatku určila, že stavby budú realizované z CLT panelov. Mikrourbanizmus ustúpil stromom, čím vznikla nezvyčajná parcelácia s kľukatou cestou uprostred. Základným kvalitatívnym kritériom návrhu bolo vytvoriť priestranný dom, ktorý má klásť dôraz na kvalitné prírodné materiály, spracovanie, trvácnosť, energetickú úspornosť a užívateľský komfort.

Situácia
SituáciaAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK
Foto: Ľubomír Peráček, ml.

Materiálová báza domu ako aj vizuálny prejav stavby mal komunikovať s prírodným okolím lužného lesa, čo sa odzrkadlilo v použití obkladu z červeného smreku a vo zvolenom konštrukčnom prístupe. Ten je charakteristický svojim jednotným rukopisom od primárnej nosnej konštrukcie, ktorá je zlepeného masívneho dreva, cez sekundárne konštrukcie roštov odvetraných fasád a striech, kde sa znova použilo drevo (nie napr. hliníkové rošty), až pod fasádne obklady, kde sa použila komplexne na celom dome odvetraná fasáda s čiastočne dreveným obkladom.

Foto: Ľubomír Peráček, ml.

Dom je riešený ako dlhý hranol s rozmermi 29x8 m. Hmotu domu dotvára drevená terasa s prekrytím orientovaná do záhrady a lužného lesa vytvárajúc príjemné podlubie, ktoré odkazuje na pôvodné gánky typické aj pre rusovskú architektúru dlhých vidieckych viacgeneračných domov. Prvé nadzemné podlažie obsahuje zádverie vstupnej časti s postrannými šatníkmi, práčovňu s TZB miestnosťou, kúpeľňu so saunou, ktorá je napriamo prístupná aj z terasy, pracovňu a obytnú kuchyňu s obytnou halou. Obytná kuchyňa bola komponovaná tak, aby pri varení poskytovala priamy výhľad z varného ostrova do záhrady a aby umožňovala komfortnú obsluhu sedenia aj na terase. Obytná hala je akcentovaná prevýšením a vo svojej vyššej rovine je odtrhnutá pásovým oknom s výhľadom do korún stromov lužného lesa.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK

Hmota druhého podlažia obsahuje nočnú časť, je architektonicky zjednodušená a abstrahovaná do motívu horizontálneho pásového okna, ktoré preslňuje tri spálne. Jednosmerná orientácia okna bola výsledkom výberu najatraktívnejšieho výhľadu a insolácie. Pre umocnenie zámeru vyľahčenia hmoty je okno riešené formou „vykonzolovaného“ širokého parapetu, ktorý sa uplatňuje v interiéroch izieb ako výtvarný i funkčný prvok. Výrazná horizontála atiky nad prvým nadzemným podlažím je použitá pre vytvorenie zvýšeného objemu obytnej haly. Výrazná horizontála atík nie je bezúčelovým, ale i staticky dôležitým prvkom, prenášajúcim vertikálny účinok stropov a striech. Nie je teda iba výtvarným dotvorením hmoty, ale i konštrukčnou nevyhnutnosťou. Výrazné okno izieb druhého nadzemneho podlažia sa architektonicky reflektuje v priebežnom pásovom okne zadnej časti hmoty a poskytuje tak príjemné difúzne osvetlenie pre vedľajšie priestory (chodby a kúpeľne) druhého podlažia zo severnej strany.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK

Čistý architektonický výraz domu mal ísť ruka v ruke s racionálnou a na použité rozpony subtílnou drevenou konštrukciou. Práve použitý CLT systém mal do maximálnej miery efektívne využiť svoje statické možnosti. 

Rezy
RezyAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK

Hmotové riešenie samotného domu na pozemku s nízkou zastavanosťou bolo od začiatku predurčené na relatívne kompaktné riešenie oboch podlaží súhlasne nad sebou. Malá zastavanosť vzhľadom na lokalitný program investora vylučovala možnosť garáže.

Pohľady
PohľadyAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Architektonický koncept a konštrukčné riešenie domu
Architektonický koncept a konštrukčné riešenie domuAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK

Poloha diela

Ing. arch. Ľubomír Peráček ml.
Ing. arch. Ľubomír Peráček st.
Ing. arch. Juraj Molnár

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím