Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

TECHO, s.r.o.

Cesta na Červený most 12
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. jún 2017
0
3014

Drevený dom v lese, Bratislava

Bývanie na okraji hlavného mesta. Svahovitý pozemok so vzrastlými stromami na hranici chatovej oblasti a lesa poskytuje otvorený výhľad do krajiny, to všetko neďaľeko od panelákovej zástavby v Lamači.
Drevený dom v lese, Bratislava
Autori: Ing. arch. Michal Tačovský, Ing. arch. Adrian MóroczPlocha pozemku: 496 m²Zastavaná plocha: 99,2 m²Podlažná plocha: 198,4 m²Investičný náklad: 250 000 € Návrh: 2015 - 2016Realizácia: 2016 - 2017Adresa: Plánky , Záhorská Bystrica, SlovenskoPublikované: 23. jún 2017

Na úpätí Malých Karpát sa prelína les a urbanizované prostredie. Parcela s výhľadom je orientovaná na juhozápad. Architektonické riešenie a osadenie domu do značnej miery ovplyvnili vzrastlé stromy na pozemku.

Foto: Pavel Kudiváni
Situácia
SituáciaAutor: MOROCZ_TACOVSKY

Na mieste novostavby stála staršia neobývaná chata, kde kedysi trávil čas karikaturista Milan Vavro s jeho susedom  Viktorom Kubalom. Pozemok bol na predaj dva roky a nikto ho nechcel kúpiť vzhľadom na zložitý terén s prevýšením až 7 metrov a komplikované osadenie domu.

Foto: Miroslav Mahdalík
Foto: Miroslav Mahdalík

Architekti sa rozhodli situáciu vyriešiť  vyrovnaním úrovne záhrady. Do najstrmšej časti svahu osadili dvojgaráž lichobežníkového tvaru so zelenou strechou, kde sa okrem dvoch áut zmestili aj bicykle, skladové police, či motorka.

Foto: Michal Tačovský
Foto: Michal Tačovský

Pod terasou zostal priestor na pivnicu. Zadná časť patrí samotnému domu, ktorý je v dvoch úrovniach. Na spodnom podlaží sa nachádza vstupná chodba s príslušenstvom, kuchyňa s komorou, jedáleň a hosťovská izba - pri malých deťoch preberá funkciu herne a pri posuvných dverách sa stáva súčasťou vedľajšej obývacej izby.

Odtiaľ sa priamo vchádza na terasu a do záhrady. Krb je srdcom priestoru a nasáva vzduch z exteriéru cez komoru, ktorá sa súčasne vetrá. Kuchyňa má okno do priestoru medzi plotom, kde sa podarilo vytvoriť malú japonskú záhradku.

Ponad jedálenský stôl prechádza schodisko galériou na poschodie do nočnej časti. Tu sa nachádzajú tri spálne a dve kúpeľne. Dom disponuje exteriérovým schodiskom vedúcim na strechu, odkiaľ sa dá sledovať výhľad priamo zo saunového domčeka s vonkajšou sprchou alebo z vírivej vane. Rozkladacie plátno slúži ako letné kino.

Pôdorysy
PôdorysyAutor: MOROCZ_TACOVSKY
Rezy
Rezy Autor: MOROCZ_TACOVSKY
Pohľady
PohľadyAutor: MOROCZ_TACOVSKY

Mohutná drevená konštrukcia, postavená bez žeriavu, nesie exteriérové schodisko, tvorí rastúcu zelenú stenu ako bariéru od susedného domu, slúži na uchytenie hojdačiek a hlavne dotvára architektúru domu. Svojím vzhľadom umocňuje materialitu a návrat k prírode.

Foto: Miroslav Mahdalík

Výškou a zošikmením sa chceli architekti priblížiť okolitým ihličnanom. Logisticky aj fyzicky bolo náročné v tomto teréne manipulovať s drevenými panelmi a nezničiť pritom žiadny strom. Tu sa ukázala výhoda, keď je architekt investorom, stavebným dozorom a stavbyvedúcim zároveň.

Foto: Michal Tačovský
Foto: Michal Tačovský
Foto: Michal Tačovský
Foto: Michal Tačovský
Foto: Miroslav Mahdalík
Foto: Michal Tačovský
Foto: Michal Tačovský
Foto: Michal Tačovský
Foto: Miroslav Mahdalík
Foto: Miroslav Mahdalík
Foto: Michal Tačovský
Foto: Michal Tačovský
Pohľady - autorská skica
Pohľady - autorská skicaAutor: MOROCZ_TACOVSKY
Konštrukcia - autorská skica
Konštrukcia - autorská skicaAutor: MOROCZ_TACOVSKY
Detaily - autorská skica
Detaily - autorská skicaAutor: MOROCZ_TACOVSKY
Realizačná dokumentácia s poznámkami
Realizačná dokumentácia s poznámkamiAutor: MOROCZ_TACOVSKY
Oceľové prvky - autorská skica
Oceľové prvky - autorská skicaAutor: MOROCZ_TACOVSKY

Podklady: MOROCZ_TACOVSKY

Poloha diela

Ing. arch. Michal Tačovský
Ing. arch. Adrian Mórocz

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím