Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. jún 2017
0
10280

Záhradný dom Devínska Nová Ves

Práca s terénom a ambícia splynúť s okolitým prostredím sú charakteristickými črtami prezentovaného diela.
Záhradný dom Devínska Nová Ves
Autori: Ing. arch. Tomáš JurdákSpolupráca: Ing. arch. Nadežda Ševcová, Ing. Miriam Húšťavová (záhradná architektúra), technická spolupráca David AugustínPlocha pozemku: 1050 m2 Zastavaná plocha: 89m2Podlažná plocha: 144m2Návrh: 2014 - 2015Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Devínska Nová Ves , Bratislava, SlovenskoPublikované: 2. júl 2017

Úzka a svahovitá parcela. Južná orientácia. Materiály a členená forma kontextuálne reagujú na okolité prostredie. Čiastočné zapustenie do terénu znižuje tepelné straty. Veľké okenné otvory orientované smerom na juh maximalizujú tepelné zisky. Kolektory, rekuperácia, zdroj tepla na pevné palivo... optimalizujú efektívnosť využitia energie z obnoviteľných zdrojov. Vonkajšie povrchy sú z lokálnych materiálov - devínsky kameň, obklad z lisovaného mäkkého dreva a prvky z neupraveného kovu.

Foto: Roman Ferstl

Parcela je situovaná na spojnici medzi historickým Devínom a Devínskou Novou Vsou. Južne orientovaný svah sa zvažuje k rieke Morava. Dom obklopuje prírodné prostredie záhrad a bohatý porast svahu.

Foto: Roman Ferstl

Požiadavkou investora bolo využitie svahovitého terénu na otvorenie výhľadov do krajiny. Architektúra mala rešpektovať a dopĺňať charakteristické prírodné prostredie a definovať správny pomer medzi súkromím a otvorenosťou. Objekt ponorený do terénu nemal prvoplánovo pútať pozornosť. Dôraz mal smerovať na precízne detaily. Ďalším prianím bola energetická efektívnosť a udržateľná prevádzka objektu s využitím pasívnych a aktívnych technológií.

Foto: Roman Ferstl

Obytný priestor  je zložený z kubických blokov. Jednotlivé "bloky" sú výškovo a priestorovo usporiadané tak, aby rešpektovali rastlý terén. Vzniká tak množstvo využiteľných terás, ktoré sú vzájomne prepojené prostredníctvom terénnych úprav. Citlivá kombinácia pevných a zelených terás bola riešená s dôrazom na spôsob užívania a životný štýl zadávateľa.

Pôdorys prízemia a úrovne 1
Pôdorys prízemia a úrovne 1Autor: Tomáš Jurdák
Pôdorys úrovne 2 a úrovne 3
Pôdorys úrovne 2 a úrovne 3Autor: Tomáš Jurdák
Rez
RezAutor: Tomáš Jurdák

Stavba využíva miestne materiály a ich kombinácie v jednoduchej forme, bez povrchových úprav.

Foto: Roman Ferstl

K priaznivej energetickej bilancii objektu prispieva zapustenie stavby do terénu, retenčný a akmulačný potenciál zelených striech podporuje prirodzený vodný režim. Presklené plochy majú exteriérové tieneníe. Z aktívnych prvkov boli použité solárne kolektory a vetranie s rekuperáciou.

Foto: Roman Ferstl
Foto: Roman Ferstl
Foto: Roman Ferstl
Foto: Roman Ferstl
Foto: Roman Ferstl
Parcela v marci 2009
Parcela v marci 2009Foto: Tomáš Jurdák

Podklady: Tomáš Jurdák

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Jurdák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím