Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. máj 2017
0
2418

Dom "B", Green Residence v Hrubej Borši

Úplne jenoduchá práca so základnými geometrickými tvarmi môže priniesť pôsobivé výsledky. Podmienkou je cit pre mieru a detail. Autori ukázali, že cítia a vedia.
Dom "B", Green Residence v Hrubej Borši
Autori: Ing. arch. Tomáš Dupkala, Ing. arch. Štefan Petras, Ing. arch. Matúš Repka, Ing. arch. Pavol RužbarskýSpolupráca: Ing. Barbora Luptáková, Ing. Milan ÁrendasInvestor: EndorfinePlocha pozemku: 450m2Zastavaná plocha: 106m2Podlažná plocha: 78m2 + terasy 32m2Obostavaný objem: 435m2Investičný náklad: 147.500,- €Návrh: 2013 - 2014Realizácia: 2014 - 2017Adresa: Hrubá Borša, SlovenskoPublikované: 29. máj 2017

Rodinné domy 3x3 tvorí dvojica objektov v areáli golfového rezortu v Hrubej Borši. Veľkosť domov je rovnaká, odlišujú sa od seba systémom radenia jednotlivých priestorov. Základný modul - kubus je v prípade domu “A” usporiadaný vertikálne, dom “B” je rozložený horizontálne. Priestor medzi posunutými modulmi je v oboch prípadoch využitý na umiestnenie terás. Dnes predstavujeme prízemný objekt.

Foto: studio Flusser
Situácia
SituáciaAutor: Endorfine

Dôvodom pre stavbu domu bola myšlienka poukázať na minimálne ergonomické moderné bývanie v prírodnom prostredí  a to očami architektov z ateliéru Endorfine. Úloha naoko nenáročná - zadanie bez obmedzení a požiadaviek konkrétneho klienta. Cieľom sa stalo vytvoriť bývanie, či už trvalé alebo víkendové, s nadčasovými parametrami funkčnosti a dizajnu vsadené do okolitého prostredia golfového rezortu.

Foto: studio Flusser

V začiatkoch bolo potrebné prehodnotiť zadanie - veľkosť, nevyhnutné miestnosti, ich orientácie, vybavenie technológiami, potrebu a spôsob riešenia súkromia. Požiadavky následne zredukovať na komfortné minimum za účelom minimálnej starostlivosti - náročnosti na energie, čas a peňaženku budúceho majiteľa. A nakoniec navrhnúť formu, ktorá zhmotní myšlienku na reálnej parcele. Celý zámer je podporený minimálnym dizajnovým jazykom bez akýchkoľvek príkras a necháva vyniknúť kompozíciu hmôt aj ich vzájomného spolupôsobenia. Dom je hľadaním ideálneho pomeru medzi súkromím a komunikáciou s okolím, medzi funkčnosťou a krásou, medzi požiadavkami a možnosťami.

Foto: studio Flusser

Objekt je nízkoenergetický a koncipovaný tak, aby mohol byť využívaný ako dom pre malú rodinu, bývanie pre seniorov alebo víkendové apartmánové bývanie. Základom domu je kubus - obytná miestnosť s kuchyňou, jedálenským stolom, krbom a terasami. K nemu prislúchajú 2 spálne so samostatnými kúpeľňami. Zvyšné priestory dopĺňajú potrebný komfort - vstup, sklad a šatník. Dom má priamy prístup k vode a výhľad na jamku majstrovského golfového ihriska.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Endorfine
Priečny rez
Priečny rezAutor: Endorfine
Pohľady
PohľadyAutor: Endorfine
Foto: archív endorfine
Foto: archív endorfine
Foto: studio Flusser
Foto: studio Flusser
Foto: studio Flusser
Foto: studio Flusser
Foto: studio Flusser
Foto: archív endorfine
Vizualizácia interiéru
Vizualizácia interiéru

Podklady: Endorfine

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Dupkala
Ing. arch. Štefan Petras
Ing. arch. Matúš Repka
Ing. arch. Pavol Ružbarský

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím