Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. jún 2019
0
1471

Vila_X, Malá Praha, Žilina

Viac než zaujímavý koncept.
Vila_X, Malá Praha, Žilina
Autori: Ing. arch. Tomáš Dupkala, Ing. arch. Štefan Petras, Ing. arch. Matúš Repka, Ing. arch. Pavol RužbarskýNávrh: 2014 - 2014Realizácia: 2015 - 2017Adresa: Malá Praha , Žilina, SlovenskoPublikované: 5. jún 2019

Tak ako pri dvojici experimentálnych domov v areáli golfového rezortu (dom ”A” bol nominovaný na cenu ARCH), ani v Žiline sa architekti z ateliéru Endorfine nedržia zaužívaných archetypov a dispozičných schém. Hľadajú alternatívy k tradičným formám a prevádzke. Nie však samoúčelne. Východiskom bola v tomto prípade úzka parcela a blízkosť susedných objektov. Architekti sa rozhodli “pootočiť” dispozíciu voči vonkajšej obálke domu o 45 stupňov. Následne perforovali kompaktný objem rešpektujúci uličnú čiaru “véčkovými” zárezmi. Výsledok? Dostatočné presvetlenie a výhľady z interiéru bez výrazného obmedzenia súkromia. Zväčšenie odstupových vzdialeností presklenia od hranice pozemku. Na prvý pohľad neobvyklé architektonické riešenie vychádza z priestorovej logiky.  

Mgr. art. Martin Tiso
Mgr. art. Martin Tiso

Koncept

Pozemok sa nachádza neďaleko centra Žiliny, v kompaktnej zástavbe rodinných domov. “Základom architektonického konceptu je vytvorenie intimity a odstupu v relatívne intenzívnej zástavbe a zároveň zachovanie žiadaného kontaktu s okolím a susedmi”, vysvetľujú architekti.

Charakteristickým prvkom vily X je otočenie dispozície o 45° vzhľadom na ulicu a uličnú čiaru. Dom súčasne rešpektuje geometriu parcely a orientáciu okolitých objektov. Rozmermi nevyčnieva zo štandardu štvrte. "Otočená dispozícia mení prístup k vnímaniu stavby a okolia, umožňuje správnu orientáciu miestností vzhľadom na pohyb slnka počas dňa,” približujú autori prednosti zvoleného konceptu.

Situácia,
Situácia, autor: Endorfine
Axonometria,
Axonometria,autor: Endorfine
Mgr. art. Martin Tiso

Stavebné otvory sú umiestnené len v materiálovo a farebne odlíšených výsekoch. “Podporujú intimitu, predlžujú výhľady a zväčšujú odstupy. Človek nepozerá z miestnosti kolmo na protiľahlú fasádu, ale vníma ju z uhla," vysvetľujú ďalej architekti a pokračujú: "Výraz perforovaného monobloku reprezentuje pôvodný zámer začleniť vilu do okolitého kontextu. Výrazové prostriedky sú striedme,  prispôsobené účelu."

Mgr. art. Martin Tiso

Predsadená fasáda je vo výsekoch farebne odlíšená od hrubej omietky použitej na základnom kvádri. Výseky sú medzi poschodiami navzájom posunuté. Vytvárajú prekrytia vchodov a terás, otvárajú priehľady. Vznikajú "zátišia" s vlastným výrazom.

Mgr. art. Martin Tiso

Dispozícia vpísaná do kompaktnej vonkajšej obálky je sústredená okolo jadra, ktoré definuje schodisko a otvorený krb. Otvorený obytný priestor prepája funkcie domu. Izby sú v kontakte s dianím, ale zároveň si udržujú odstup. Dispozícia je napriek neobvyklému princípu prehľadná a ľahko čitateľná.

Hlavný vstup do domu aj vjazd do garáže je situovaný na severovýchodnej strane. V garáži je priestor pre jedno auto a technické vybavenie domu. Zo závetria krytého presahom druhého podlažia sa vchádza do zádveria. Odtiaľ priamo do centrálneho obytného priestoru, v ktorom je zjednotená obývacia izba, jedáleň, kuchyňa a schodisko. Z kuchyne je možné prejsť do komory a ďalej do garáže. Obývacia časť je prepojená s druhým nadzemným podlažím prostredníctvom otvorenej galérie. Z centrálnej chodby je prístupná hosťovská izba, WC a kúpeľňa so saunou. Sauna má kontakt s exteriérom, kde je umiestnená aj vyhrievaná drevená kaďa.  

Pôdorys prízemia,
Pôdorys prízemia,autor: Endorfine

Na poschodí sú dve detské izby s kúpeľňou a samostatným WC, práčovňa, pracovňa orientovaná do galérie (z ktorej je možné sledovať dianie v celom dome) a rodičovská spálňa s vlastnou kúpeľňou a šatníkom.

Pôdorys poschodia,
Pôdorys poschodia,autor: Endorfine

Konštrukčné a materiálové riešenie

Hrubá stavba je realizovaná z keramických tvárnic v kombinácií so železobetónovými konštrukciami. Stĺpy v mieste presklenej steny obývacej časti prízemia sú oceľové.

Fasádu tvorí kombinácia kontaktného zatepľovacieho systému (biela omietka) a odvetraného fasádneho systému z vláknocementových dosiek EQUITONE [tectiva] použitého vo výsekoch.

Rez,
Rez,autor: Endorfine
Pohľady,
Pohľady,autor: Endorfine
Mgr. art. Martin Tiso
Mgr. art. Martin Tiso
Mgr. art. Martin Tiso

Podklady: Endorfine

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Dupkala
Ing. arch. Štefan Petras
Ing. arch. Matúš Repka
Ing. arch. Pavol Ružbarský
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím