Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

VELUX

Tepelnoizolačné parametre vyhovujú...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

ISOVER STOPVAP 90

Parozábrana pre difúzne uzatvorené konštrukcie...

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. marec 2021
0
2073

Biely dom v Záhorskej Bystrici

Striedme gestá, príjemný výsledok.
Biely dom v Záhorskej Bystrici
Autori: Ing. arch. Tomáš Dupkala, Ing. arch. Štefan Petras, Ing. arch. Matúš Repka, Ing. arch. Pavol RužbarskýSpolupráca: Ing. Michal Marcinov (autor projektu záhrady, LABAK s.r.o.)Návrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Záhorské sady , SlovenskoPublikované: 12. marec 2021

Z realizácií ateliéru endorfine sme v minulosti publikovali experimentálne domy v areáli golfového rezortu (dom ”A” bol v roku 2018 nominovaný na cenu ARCH), alebo žilinskú Vilu X, s dispozíciou otočenou o 45° vzhľadom na ulicu a vonkajšiu obálku. Dnes predstavíme značne konzervatívnejší dom v Záhorských sadoch, ktorý architekti navrhli pre štvorčlennú rodinu, s dôrazom na spoločné priestory a ich prepojenie s exteriérom. Prehľadne vyriešená prevádzka na mierne svahovitom pozemku je "zaodetá" do jednoduchej bielej obálky, ktorú dopĺňa sklo a drevo na vedľajších funkčných celkoch.

Foto: Peter Vološčuk
Foto: Peter Vološčuk
Foto: Peter Vološčuk
Foto: Peter Vološčuk

Viac slovami autorov:

Kontext

Štvrť Záhorské sady sa nachádza v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica. Okolitá krajina je mierne zvlnená, ovplyvnená masívom Malých Karpát. Urbanistická zóna má určené regulatívy, ktoré prispievajú k jednotnej výstavbe. Pravidlá určujú odstupové vzdialenosti, podlažnosť a zastavanosť. Limity sú nastavené v prospech zelene, ktorá je v tejto zóne dominantná.

Pozemok má vo vzťahu ku komunikácii severovýchodnú orientáciu a po stranách susedí s priľahlými pozemkami určenými na výstavbu. Je mierne svahovitý, terén klesá na dĺžke pozemku približne dva metre. Severovýchodnú časť pozemku ohraničuje nespevnená komunikácia sprístupňujúca záhradkársku oblasť.

Axonometria - situácia
Axonometria - situácia Autor: endorfine

Zadanie

Požiadavkou investora bol návrh rodinného domu pre štvorčlennú rodinu, s maximálnym využitím pozemku.

Rodina trávi veľa času spoločnými aktivitami, podľa možností v exteriéri. Tomuto účelu boli podriadené veľkosti dennej časti domu a terasy orientovanej do záhrady.

Koncept a architektúra

Tvar, členenie a orientácia objektu sú podriadené jednotlivým funkciám, ich vzťahom k pozemku, svetovým stranám a jednotlivým výhľadom. V juhozápadnej časti napojenej na komunikáciu sa nachádza prístrešok pre autá a garáž pre motocykle. Na prestrešenie je napojená pozdĺžna hmota, v ktorej sa nachádzajú vstupné priestory, technické zázemie  a športovo-relaxačná časť. Na tieto priestory nadväzuje denná časť domu, ktorá je priečne presvetlená. Z juhozápadnej strany je priestor preslnený a zo severovýchodnej strany je orientovaný výhľad na terasu, pozemok a okolitú krajinu. Na prízemí sa nachádza aj nočná časť rodičov orientovaná do záhrady. Na poschodí sú detské izby so zázemím. Ich juhovýchodná orientácia a presklenie zabezpečuje dostatok prirodzeného svetla. Orientácia súčasne eliminuje nepriaznivé tepelné zisky v letných mesiacoch. Pracujeme s minimálnymi výrazovými prostriedkami. Dominuje biela fasáda, doplnená o drevené prvky vedľajších funkčných celkov. 

Hmotovo-priestorové usporiadanie vytvára zóny na pozemku. Vstup je otvorený k verejnému priestoru, pátio ohraničené z troch strán objektom vytvára intímny priestor v záhrade, hlavná terasa a záhrada sú otvorené smerom do krajiny. členenie jednotlivých zón podporuje zeleň, ktorá má dekoratívnu a izolačnú funkciu.

Schéma - koncept
Schéma - koncept Autor: endorfine
Axonometrie - dispozičné riešenie
Axonometrie - dispozičné riešenie Autor: endorfine
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemia Autor: endorfine
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodia Autor: endorfine
Rezy
Rezy Autor: endorfine
Foto: Peter Vološčuk
Foto: Peter Vološčuk
Foto: Peter Vološčuk
Foto: Peter Vološčuk
Foto: Peter Vološčuk

Podklady: endorfine

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Dupkala
Ing. arch. Štefan Petras
Ing. arch. Matúš Repka
Ing. arch. Pavol Ružbarský
Ing. Michal Marcinov
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím