Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. máj 2017
0
5442

Rodinný dom Seewinkelhaus, Burgenland

Exponovaná poloha, netradičné tvaroslovie a dispozícia. Introvertný dom definuje nárožie ulice a otvára sa do záhrady. Primeraná mierka a neutrálna farebnosť vyniká v kontexte novovzniknutej zástavby.
Rodinný dom Seewinkelhaus, Burgenland
Ateliér: Hantabal architekti s.r.oAutori: Ing. arch. Michaela Hantabalová, Ing. arch. Juraj HantabalSpolupráca: Ing. arch. Soňa PavolováPlocha pozemku: 611 m2Podlažná plocha: 169,3 m2Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2016 - 2016Adresa: RakúskoPublikované: 24. máj 2017

“Architektonické riešenie domu vyplynulo z predpisov daného územia a zároveň sme sa inšpirovali architektúrou regiónu, kde sa strieda šikmá strecha s horizontálnymi líniami oplotení a striech. Používame súčasné stavebné materialy a jednoduché detaily. Bielu fasádu strieda drevený obklad a svetlý hliníkový plech strešnej kritiny. Táto kombinácia vytvára kompaktnú bielu hmotu objektu s drevenými ’vyhryznutiami’. Celkové architektonické a hmotové stvárnenie dopĺňa extenzívna zeleň na plochých strechách nočnej časti prízemia a garáže,” približujú architektonický koncept autori.

Rodinný dom Seewinkelhaus - východiská a inšpirácia
Rodinný dom Seewinkelhaus - východiská a inšpirácia

Objekt pozostáva z prízemia, podkrovia a garáže. Dom je osadený do mierne sa zvažujúceho terénu. Vjazd na pozemok je zo severovýchodnej strany. Obyvatelia majú k dispozícii garáž a kryté parkovacie miesto. Do domu sa vstupuje priamo z nárožia parcely, alebo prekrytým chodníkom od garáže.

Na prízemí rodinného domu sa nachádza vstupná časť, ktorá je prístupná zo závetria situovaného na severozápadnej fasáde. Dennú časť tvorí otvorený priestor s obývaciou izbou, kuchyňou a jedálňou. Celá táto časť je previazaná s exteriérom cez drevenú terasu orientovanú do záhrady. Na kuchyňu naväzuje komora a technická miestnosť, ktorá je prístupná aj s krytého priestoru pred garážou. Spojenie medzi dennou a nočnou časťou prízemia tvorí ústredný priestor so šatníkom. V nočnej časti prízemia sa nachádza spálňa rodičov so šatníkom, kúpelňa a hosťovská izba s funkciou pracovne. Spálňa rodičov má priamy východ na terasu.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPHantabal architekti

Schodisko je umiestnené v severozápadnej časti domu v náväznosti na vstupný priestor. Podkrovie je riešené ako detská časť domu, keďže deti tvoria väčšiu časť rodiny. Priestor pozostáva z troch detských izieb orientovaných okolo ústrednej miestnosti - herne. Herňa má cez posuvné presklenie prístup na terasu. Deti majú k dispozícii spoločnú kúpeľňu so saunou.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPHantabal architekti
Priečny rez
Priečny rezHantabal architekti

Drevený obklad použitý na fasáde prebieha plynulo do interiéru, čím podporuje myšlienku prelínania vnútorných a vonkajších priestorov domu. Drevo sa tu stáva dominantným materiálom. Sekundujú mu biele steny a vstavaný nábytok. Obvyklá materiálová kombinácia - drevené podlahy a biely strop je tu otočená.

V podkroví prevláda drevo, ktoré našlo uplatnenie na konštrukcii priečok a dverí. Prírodná textúra materiálu vyniká na obklade krovu, kde boli použité trojvrstvové drevené dosky.  Sklo v hornej časti krovu umožňuje otvorený priestor vnímať ako celok a opticky znižuje jeho výšku.

Poloha diela

Ing. arch. Michaela Hantabalová
Ing. arch. Juraj Hantabal

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím