Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. február 2018
0
1621

Byt so zelenou stenou, Praha

Architekti stáli pred neľahkou úlohou prestavby veľkého päťizbového bytu. Interiér v pražskom bytovom dome zo 60. rokov, so zateplenou fasádou a plastovými oknami na prvý pohľad nepôsobil príliš atraktívne.
Byt so zelenou stenou, Praha
Autori: Ing. arch. Martin Machů, Ing. arch. Anna HolešovskáPodlažná plocha: 112 m2Návrh: 2016 - 2017Realizácia: 2017 - 2017Adresa: Praha-Vršovice, Česká republikaPublikované: 27. február 2018

Hlavnou prednosťou pôvodného bytu bola veľkorysá podlažná plocha. Preto sa architekti rozhodli otvoriť priehľady v pozdĺžnej aj priečnej osi. Už od vstupných dverí je vidieť celková dĺžka bytu. Bytová jednotka zaberá celú šírku poschodia, čo umožňuje výborné presvetlenie a tiež prístup na balkón z oboch strán.

Nový otvorený spoločenský priestor
Nový otvorený spoločenský priestorFoto: Zdeňek Buchlák
Celková dĺžka bytu je vidieť už od vstupných dverí
Celková dĺžka bytu je vidieť už od vstupných dveríFoto: Zdeňek Buchlák

Po rekonštrukcii sa denná časť bytu premenila na veľký otvorený priestor, ktorý spája kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu. Výraznou zmenou prešlo hygienické jadro v strede dispozície aj pracovňa. Architekti odstránili priečku v zádverí, stenu oddeľujúcu pracovňu zas nahradila nábytková stena. Stiesnené zádverie sa výrazne otvorilo a prepojilo s hlavnou časťou bytu. Spálne a detská izba ostali bez stavebných úprav. 

Pôdorys bytu pred rekonštrukciou
Pôdorys bytu pred rekonštrukciouAutor: ti architekti
Nová dispozícia bytu
Nová dispozícia bytuAutor: ti architekti

Interiér zjednotila biela farba stien, dverí a väčšiny nábytku, ktorá je doplnená  masívnymi parketami a ďalšími doplnkami z prírodného dreva. Výrazným prvkom hlavného obývacieho priestoru sa stala stena s kari rohožou. Namiesto výstuže však slúži v interiéri ako “držiak” rastlín. Funkciu obrazu alebo autorského prvku preberá bicykel. “Na stěnu jsme zavěsili kolo (autentický dopravní prostředek na kontrolní dny) jako symbolickou parafu za dokončeným projektem,” vysvetľujú architekti.

Veľkorysá podlažná plocha a prístup na balkón
Veľkorysá podlažná plocha a prístup na balkónFoto: Zdeňek Buchlák
Jedáleň sa stala súčasťou života v byte
Jedáleň sa stala súčasťou života v byteFoto: Zdeňek Buchlák
Jeden z mála farebných akcentov
Jeden z mála farebných akcentov Foto: Zdeňek Buchlák
Kari rohož ako "zelená stena"
Kari rohož ako "zelená stena"Foto: Zdeňek Buchlák
Rastliny oživujú spoločenský priestor
Rastliny oživujú spoločenský priestorFoto: Zdeňek Buchlák
Bicykel namiesto obrazu
Bicykel namiesto obrazuFoto: Zdeňek Buchlák
Kuuchyňa má dostatok svetla z oboch strán
Kuuchyňa má dostatok svetla z oboch stránFoto: Zdeňek Buchlák
Kombinovali sme nové so starým, banálne s nečakaným, popisujú architekti
Kombinovali sme nové so starým, banálne s nečakaným, popisujú architektiFoto: Zdeňek Buchlák
Spálne ostali bez stavebných úprav
Spálne ostali bez stavebných úpravFoto: Zdeňek Buchlák
Originálne riešená závesná stena v spálni
Originálne riešená závesná stena v spálniFoto: Zdeňek Buchlák
V byte sa podarilo zachovať pôvodné drevené parkety
V byte sa podarilo zachovať pôvodné drevené parketyFoto: Zdeňek Buchlák
Nábytková stena s posuvnými dverami nahradila priečku, ktorá pôvodne oddeľovala pracovňu
Nábytková stena s posuvnými dverami nahradila priečku, ktorá pôvodne oddeľovala pracovňuFoto: Zdeňek Buchlák
Pracovňa je oddelená posuvnými dverami
Pracovňa je oddelená posuvnými dveramiFoto: Zdeňek Buchlák
Detail...
Detail...Foto: Zdeňek Buchlák
Sklad potravín naväzuje na kuchynský kút
Sklad potravín naväzuje na kuchynský kútFoto: Zdeňek Buchlák
Kúpeľňa bola navrhnutá s ohľadom na jednoduchú údržbu
Kúpeľňa bola navrhnutá s ohľadom na jednoduchú údržbuFoto: Zdeňek Buchlák
Wc korešponduje s farebným riešením bytu
Wc korešponduje s farebným riešením bytuFoto: Zdeňek Buchlák

Takto vyzeral interiér pred rekonštrukciou...

Pôvodný stav
Pôvodný stavAutor: ti architekti

Podklady: ti architekti

Poloha diela

Ing. arch. Martin Machů
Ing. arch. Anna Holešovská

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím